Annons

Erik lurades av bedragare: ”Varför la jag inte bara på?”

Han fick låna pengar för att betala skatten, känner sig dum för att han gick på bluffen trots alla varningstecken och är besviken på bankens agerande.
”Erik” blev lurad på en kvarts miljon kronor.
Kalmar • Publicerad söndag 05:00 • Uppdaterad måndag 16:38
Erik heter egentligen något annat och vill inte vara med på bild. Anledningen är att han känner skam över att han gick på bedrägeriet.
Erik heter egentligen något annat och vill inte vara med på bild. Anledningen är att han känner skam över att han gick på bedrägeriet.Foto: Mats Holmertz

Det var en novemberkväll, för snart två år sedan. Erik, som egentligen heter något annat, hade varit på resande fot och när han kom hem och kollade telefonen upptäckte han ett sms. Avsändaren påstod sig representera Swish och sa att Eriks konto hade blivit kapat.

– Då blir man ju förskräckt.

Annons

Erik blev så förskräckt att han ringde upp numret som stod i sms:et. Han tyckte att det såg ganska officiellt ut, ett 08-nummer och inte vilket mobilnummer som helst. Klockan var efter 22 på kvällen när han kom fram till ”en trevlig dam” som förklarade att det händer ganska ofta nuförtiden att kunder får sina konto kapade. Hon kunde hjälpa Erik genom att koppla honom till bankens säkerhetsavdelning.

– Redan där skulle jag ha reagerat. Klockan tio på kvällen, säkerhetsavdelningen på banken..., säger Erik.

På ”bankens säkerhetsavdelning” får han hjälp av en man som låter ung på rösten. Genom att ladda ner ett program på sin dator ska Erik få hjälp att stoppa den som lyckats hacka hans swishkonto. Det tar lite tid och i en halvtimme ser han hur den unge mannen i telefonen styr hans dator från distans och säger sig lösa Eriks problem.

Men dagen efter ringer Eriks riktiga bank.

– Jag fattade meddetsamma vad som hade hänt. Det är inte klokt hur smarta de är och jag kan inte fatta att jag var så dum.

Han skäms för att han gick på bedrägeriet och det är också därför som vi kallar honom Erik istället för hans riktiga namn. Han vill berätta vad som hänt för att inte fler ska utsättas, men skammen gör att han inte vill medverka med sitt riktiga namn eller bild. Hans uppmaning till andra som råkar ut för något liknande är samma som banker och polis brukar ge.

– Att lägga på så snart man får minsta misstanke. Det var det jag inte gjorde, varför gjorde jag inte det? Då hade det ju varit ur världen direkt.

En kvarts miljon kronor saknas på kontot efter den där kvällen i november.

– Allt vad jag hade, säger Erik.

Erik driver en verksamhet och när det här hände hade han ett privat sparkonto som han använde både för att spara pengar och för att lägga undan till verksamhetens skattebetalningar.

Annons

– Det har jag ändrat nu, så nu har jag skaffat bankgiro. Det var ju förstås också dumt, att jag inte hade det då.

Han ringer banken och polisen för att berätta vad som hänt och göra anmälan. Erik upplever banken som väldigt nonchalant.

– Det är som om de skiter i det. Jag får känslan av att de tycker att jag får skylla mig själv. Jag önskar i alla fall att lokalavdelningen i Kalmar hade ringt upp mig och avsatte ett möte. Det var inte mycket som kom därifrån. Det är klart att det naggas i kanten, förtroendet för banken.

Bedragaren hävdade att Eriks swishkonto hade kapats.
Bedragaren hävdade att Eriks swishkonto hade kapats.Foto: Mats Holmertz

Exakt hur han önskar att banken skulle ha agerat kan han inte säga. Framför allt skulle han önska att det fanns en möjlighet att stoppa större överföringar om något sådant här upptäcks.

– Det här är ju tjänster som banken erbjuder, men det går ju så lätt. Det hade lätt kunnat vara en fördröjning, i alla fall när det är sådana här summor. Jag tycker att det är konstigt att bankerna inte har någon form av filter när det rör sig om så stora pengar. Det måste finnas någon form av garanti.

Det tar lite tid, men framåt våren får Erik veta att polisen har spårat åtminstone en del av hans pengar. En man från norra länet åtalas misstänkt för penningtvättsbrott. Det innebär att mannen inte anklagas för att ha lurat Erik, men att pengarna har flyttats till hans konto. Halva summan som togs från Erik, 125 000 kronor, har landat hos mannen. Mannen påstår att han har sålt guld, som en förklaring till den stora summan pengar som dyker upp på hans konto. Men han har inte kunnat säga vem han sålt guldet till och ”hans uppgifter är även i övrigt vaga, omöjliga att kontrollera och får inget stöd i övrig utredning” skriver Göta hovrätt i sin dom i januari i år. I tingsrätten friades mannen, eftersom datumangivelsen för brottet inte stämde. När åklagaren breddade datumet för när pengarna flyttades, dömdes mannen av hovrätten. Han fick villkorlig dom och 70 dagsböter på sammanlagt 3 500 kronor.

– Jag är väldigt glad för att vårt rättssystem här i Sverige fungerar. Att polisen verkligen har gjort en insats, det är imponerande faktiskt. De har så mycket annan skit som de ska ta hand om, att de verkligen brydde sig tycker jag är fantastiskt. Att de kunde spåra pengarna och fortfarande är de i gång med det, jag måste lovorda polis och rättsväsende.

För trots att en man har dömts för penningtvättsbrott är Eriks fall inte färdigutrett. En kvinna åtalades i somras, även hon misstänkt för penningtvättsbrott. Polisen har kunnat se att den andra hälften av Eriks pengar landade på hennes konto efter bedrägeriet. Enligt åtalet ska hon också ha tagit emot över 200 000 kronor från ett annat bedrägeri, bara någon vecka efter bedrägeriet mot Erik.

I slutet av oktober kom domen mot henne och tingsrätten konstaterar att hon tillhandahållit konton som Eriks och den andra bedrägeriutsattas pengar fördes över till. Kvinnan har berättat att hon lät en annan person starta konton i hennes namn för att hon skulle kunna ta emot pengar från sin man, som befann sig i utlandet. Tingsrätten menar att hon borde ha förstått att pengarna som kom in på hennes konto och sedan flyttades därifrån igen kunde komma från brottslig verksamhet, men menar att det inte är bevisat att kvinnan gjort något som förminskat möjligheterna att pengarna skulle kunna komma tillbaka till sin rättmätige ägare. Därför döms hon till villkorlig dom och samhällstjänst för penningtvättsbrott, men hon behöver inte betala tillbaka några pengar till Erik eller någon annan.

När han utsätts för bedrägeriet är det inte särskilt långt kvar tills skatten ska vara betald och Erik får ta ett privatlån för att lösa det. Efter hovrättsdomen mot mannen som tog emot hälften av hans pengar har han fått tillbaka knappt 74 000 kronor, vilket var det som fanns kvar på mannens konto. Mannen skulle betala resten av beloppet som skadestånd, enligt domen, men eftersom mannen inte hade några tillgångar har Erik inte fått de pengarna. I det senaste fallet fanns inga pengar kvar på kvinnans konto och inga pengar kommer tillbaka till Erik. Därmed är hoppet om att få tillbaka mer pengar ute.

Annons

– De pengarna är borta. Det får jag acceptera, tyvärr. Det är bara att gå vidare och lära av det.

”Det är som om de skiter i det. Jag får känslan av att de tycker att jag får skylla mig själv.”
Bedragne ”Erik” om bankens agerande efter brottet.
Emma SkogbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons