Annons

Emina, 20, vill bli tandläkare – nu testar hon som lärling

Folktandvården brottas precis som andra delar inom sjuk- och tandvården med brist på personal. Ett sätt att locka till sig både tandläkare och tandhygienister är att erbjuda ungdomar lärlingsplatser för att prova på.
Kalmar län • Publicerad 20 mars 2023
Tandläkaren Sophie Bergfeldt, själv en gång lärling, lär Emina Hadziavdic om de arbetsuppgifter en tandläkare arbetar med.
Tandläkaren Sophie Bergfeldt, själv en gång lärling, lär Emina Hadziavdic om de arbetsuppgifter en tandläkare arbetar med.Foto: Mats Holmertz

– Vi har arbetat med vårt lärlingsprojekt sedan 2006. Under åren har 86 personer varit lärlingar hos oss i upp till nio månader. Och faktum är att många av dem går vidare och läser till exempelvis tandläkare. Men det är ett långsiktigt arbete, det kan ta upp till tio år efter lärlingstiden innan de är utbildade och har fått sin legitimation, säger Victoria Ericson, HR-konsult på Folktandvården Kalmar län.

I nio månader arbetar Emina Hadziavdic som lärling på folktandvården på Smålandsgatan i Kalmar.
I nio månader arbetar Emina Hadziavdic som lärling på folktandvården på Smålandsgatan i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

En av dem som just nu gör sin lärlingsperiod inom Folktandvården Emina Hadziavdic som är på Smålandsgatan i Kalmar.

Annons

– Jag började efter studenten att läsa till farmaceut, men det kändes inte helt rätt. Jag funderade redan då på att söka och utbilda mig till tandläkare. Sedan såg jag en annons på en buss faktiskt om de här lärlingstjänsterna och sökte direkt. Nu har jag varit här sedan den 1 september och stortrivs, jag får testa på allt från receptionen till specialisttandvården, säger Emina Hadziavdic.

Under sin lärlingstid på Smålandsgatan har Emina Hadziavdic en handledare, tandläkaren Sophie Bergfeldt.

Emina Hadziavdic.
Emina Hadziavdic.Foto: Mats Holmertz
”Jag har alltid, redan som barn faktiskt, tyckt om att gå till tandläkaren. Jag vill verkligen bli tandläkare själv, det är ett både roligt och spännande yrke där du kombinerar teoretiska kunskaper med estetiska och där du också får vara lite av psykolog, riktigt kul.”
Emina Hadziavdic

– Jag var faktiskt själv lärling här, 2010. Sedan började jag studera till tandläkare 2013 och på den vägen är det. När jag fick min legitimation, jag läste i Stockholm, flyttade jag tillbaka till Kalmar och fick jobb här där jag gjorde min lärlingstjänst, säger Sophie Bergfeldt.

Och nu satsar Emina Hadziavdic på att göra samma sak. Direkt när årets ansökningsperiod till studier på universitet och högskolor öppnade skickade hon in sin ansökan, till alla de orter i Sverige som har tandläkarutbildning.

– Jag har Stockholm som förstaval men det viktiga är att jag kommer in. Jag har alltid, redan som barn faktiskt, tyckt om att gå till tandläkaren. Jag vill verkligen bli tandläkare själv, det är ett både roligt och spännande yrke där du kombinerar teoretiska kunskaper med estetiska och där du också får vara lite av psykolog. Riktigt kul, fortsätter Emina Hadziavdic.

Hon började som lärling. Efter studier är Mari Naga tillbaka i Kalmar och arbetar som tandhygienist.
Hon började som lärling. Efter studier är Mari Naga tillbaka i Kalmar och arbetar som tandhygienist.Foto: Mats Holmertz

Och att lärlingssatsningen varit framgångsrik märks på kliniken på Smålandsgatan. Förutom Sophie Bergfeldt arbetar också tandhygienisten Mari Naga där.

– Jag började också som lärling, 2016 gjorde jag mina månader. Därefter flyttade jag tillbaka hem till Kalmar och sökte jobb. På den vägen är det. Arbetsmarknaden inom tandvården är ju väldigt bra för alla nyutbildade, det är inte svårt att få jobb, säger Mari Naga.

Totalt just nu arbetar inom Folktandvården i länet 14 personer, de flesta tandläkare men också några tandhygienister, som inledde sin yrkeskarriär just som lärling. Och Victoria Ericson skulle gärna bygga ut lärlingsprojektet med ännu fler platser.

Victoria Ericson är HR-konsult på Folktandvården.
Victoria Ericson är HR-konsult på Folktandvården.Foto: Mats Holmertz

– Vi brukar ta in mellan fem och tio lärlingar varje år. Men det handlar ju också om att hitta kliniker med handledare som kan ta emot. Får vi en sökande från Västervik, ja då försöker vi lösa en lärlingsplats där. De flesta vill ju vara på sin hemort. Nu öppnar vi nästa ansökningsperiod i april och det får gärna vara fler som söker, säger Victoria Ericson.

De som får en lärlingsanställning får också en lärlingslön under tiden, just nu 16 000 kronor i månaden. Men det viktigaste är all erfarenhet.

Annons

– Vissa av skolorna där man kan läsa till tandläkare har vid sidan av betyg och högskoleprov också lokal antagning. Då får man komma dit och skriva uppsatser, både om sig själv och om något specifikt ämne. Jag ska göra det i Stockholm, då har jag stor nytta av de månaderna jag arbetat här som lärling, säger Emina Hadziavdic.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons