Annons

Efter byggskandalen: Svagt intresse för bostadsrätter på Onkel Sams väg

Det udda projektet skulle dra in snabba pengar till MBAB. Men bygget har kantats av skandaler, och hittills har vinsten uteblivit.
Nu ägs husen av en bostadsrättsförening som kontrolleras av MBAB – och bolaget har köpt tillbaka fyra av lägenheterna.
– Det är bolaget som står för de risker som finns nu, säger vd Jonas Everbrand.
Färjestaden • Publicerad 15 februari 2022 • Uppdaterad 16 februari 2022
Ett år senare än planerat stod bygget på Onkel Sams väg äntligen klart. Men lägenheterna har varit svårsålda.Foto: Robin Vramsjö

Kön till hyreslägenheter i Färjestaden är lång. Väntetiderna på en lägenhet hos kommunala MBAB ligger på mellan fyra och sex år.

Bolaget har i uppdrag att bygga nya hyresrätter, men har inte riktigt lyckats.

Annons

Orsaken är den pressade ekonomin. Den egna kassan är liten, och företaget har under flera år inte kunnat låna pengar.

Kapitalproblemen har länge satt käppar i hjulet för det kommunala bostadsbolaget. Hur ska man bygga nya lägenheter utan pengar?

För snart fyra år sedan bestämde sig företagsledningen för att pröva en ovanlig lösning: Att bygga bostadsrätter. Tanken var att en snabb försäljning av nybyggda bostadsrätter skulle ge en rejäl vinst – som sen kunde användas för att bygga just hyreslägenheter.

•••

I augusti 2018 beslutade MBAB:s styrelse att gå vidare med planerna. Två hus, med åtta nya bostadsrättslägenheter, skulle byggas på Onkel Sams väg – ett stenkast från Färjestadens centrum.

Sex anbud kom in på projektet. GBJ Bygg, med kontor i Borgholm, ville ha 13 miljoner för att uppföra de två husen. Byggjätten NCC var dyrast, nästan 18,7 miljoner.

I särklass billigast var det okända Halmstadsföretaget Partner Entreprenad, som lade ett anbud på strax under 10 miljoner.

– Vi hade aldrig valt dem, om vi vetat vad vi vet nu, säger MBAB:s vd Jonas Everbrand.

•••

Men då, i början av 2019, har Jonas Everbrand och hans projektledare inte koll. Vid ett studiebesök i Halmstadstrakten ser allt bra ut, och den 4 juni 2019 får Partner Entreprenad uppdraget att bygga de två husen.

Annons

Ganska snart börjar problemen. I januari 2020 stoppar Arbetsmiljöverket bygget i sex veckor, på grund av en livsfarlig byggnadsställning. Och i juni gör gränspolisen razzia på bygget. Då grips en anställd som saknar arbetstillstånd och platschefen pekas ut som misstänkt för brott mot utlänningslagen.

Bygget drar ut på tiden. Det utlovade slutbesiktningsprotokollet blir inte klart.

•••

I september 2020 avslöjade Barometern att det funnits varningssignaler för entreprenören Partner Entreprenad. Jonas Everbrand och hans kollegor på Mörbylånga Bostads AB hade inte upptäckt tvisterna med Skatteverket och domen i förvaltningsrätten.Foto: Mats Holmertz

Några månader senare avslöjar Barometern att det inte saknats varningssignaler. I bolagets årsredovisningar har revisorn år efter år påpekat att skatten inte har betalats i tid. Vi hittar också tolv domar där bolaget tvistar med Skatteverket om utebliven skatt. I en av dem – från förvaltningsrätten i Göteborg – figurerar falska fakturor och oredovisade löner till polska byggarbetare.

Dessutom fanns färska tidningsuppgifter om ett havererat bygge i Mariestad, där Partner Entreprenad varit huvudentreprenör.

– Jag tror inte att de är så väldigt duktiga byggare, säger Ulf Johansson, projektledare på den gemensamma tekniska förvaltningen för Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner, när Barometern ringer upp.

•••

Bygget på Onkel Sams väg blir ett år försenat. Men på sommaren 2021 står det äntligen klart. Nu kommer nästa missräkning. Trots den heta bostadsmarknaden i Färjestaden är intresset för MBAB:s bostadsrätter svalt.

I dag, ett halvår senare, är hälften av lägenheterna sålda.

– Det har väl gått sådär. Vi hamnade fel i tajmingen. Det är de stora lägenheterna vi har haft problem med att sälja, säger Jonas Everbrand.

Annons

Hade ni trott att det skulle gå lättare att få dem sålda?

– Ja, det hade vi väl trott. På något sätt hade vi trott det. Men det vet man ju aldrig. Det här är någonting som vi inte är vana att jobba med. Det får man ju lära sig av.

•••

Att kommunala bostadsbolag bygger bostadsrätter är ovanligt – och omstritt. Kritiken handlar framför allt om att bolagens uppdrag är att ordna bostäder till de som inte har så mycket pengar. Den målgruppen har inte råd att köpa bostadsrätter.

Men MBAB hade alltså en plan. Tanken med affären var att göra vinst. Som sen skulle kunna användas för att bygga hyreslägenheter.

Hittills har vinsten uteblivit.

•••

I dag finns en nybildad bostadsrättsförening med enbart MBAB-företrädare i styrelsen. Föreningen har köpt husen, tomten och ett äldre hus på samma tomt för 27 miljoner. Sedan har MBAB köpt tillbaka de fyra lägenheter som inte blivit sålda.

– Föreningen äger fastigheten och har sålt alla lägenheter. Den snurrar och går och vi betalar hyra för våra fyra lägenheter. Det är bolaget som står för de risker som finns nu. Så det drabbar inte några hyresgäster på något sätt, säger Jonas Everbrand.

De osålda lägenheterna ligger på ungefär 100 kvadratmeter vardera – och prislappen är på omkring 2,3 miljoner per styck.

Annons

Om det inte går att sälja finns alltid möjligheten att hyra ut dem.

Fast då går den snabba vinsten upp i rök. Priset för de fyra lägenheterna motsvarar ungefär vad MBAB förväntat sig att göra i vinst – omkring åtta miljoner.

Men Jonas Everbrand hoppas fortfarande. Till våren ska de osålda lägenheterna läggas ut på Hemnet på nytt.

– Man vet ju att det är från påsk och framåt som det börjar hända saker. Det är den stora tiden då folk söker boende på Öland, säger Jonas Everbrand.

De ligger inte ute på Hemnet nu…?

– Vi har plockat bort dem, för att göra en nystart. Nu har de legat ute länge, och vi vill inte ha dem sist i listan. Då kommer inte folk att hitta dem.

•••

I september föll en dom i Arbetsdomstolen i Stockholm. Partner Entreprenad dömdes att betala en miljon i skadestånd för brott mot kollektivavtalet, och utebliven lön till en utländska byggarbetare. (Se artikel här intill.)

– Det är jättebra att de blir dömda när de inte följer de regler som finns. Så är det. Och vi kan inte påverka detta. Det är tråkigt att ha valt dem, säger Jonas Everbrand.

Kunde ni ha kollat upp dem mer?

Annons

– När man ser det i backspegeln, självklart hade vi kunnat gjort det. Det kan man väl alltid. Men det handlar väl mer om att se: Vad är en rimlig nivå?

Lagen om offentlig upphandling, LOU, tvingade MBAB att välja lägsta budet, påpekar Jonas Everbrand. Och MBAB är ett ganska litet bolag – resurserna för att kontrollera de som lägger anbud är begränsade.

– Då måste man avsätta väldigt mycket tid. Vi ställer ju vissa kriterier i upphandlingen. Och uppfyller man de kriterierna så går vi inte vidare och gör ytterligare kontroller. I normalläget så räcker det. Men tyvärr så gjorde det inte det i det här fallet. Och det har vi väl lärt oss av.

Han tycker att kommunala bostadsbolag borde kunna undantas från den dyra och krångliga LOU – för att bli mer affärsmässiga och konkurrera på samma villkor som de privata bolagen.

– Det är en fråga som Sveriges Allmännytta driver jättehårt, att vi som allmännyttiga bolag inte ska lyda under LOU.

Hur ska ni skydda er från sådana här problem i framtiden?

– Vi får väl göra upphandingsprocessen ännu snävare och tätare. Så att vi kan ha fler utvärderingskriterier. Så att om vi ser att vi hamnar i de här lägena, att vi kan plocka bort de entreprenörerna.

Detta har hänt

Bygget på Onkel Sams väg

10 JANUARI 2020

Arbetsmiljöverket besöker Onkel Sams väg och upptäcker allvarliga brister i byggnadsställningen. Det tar sex veckor innan ställningen godkänns.

17 JUNI 2020

Gränspolisen och Arbetsmiljöverket inspekterar bygget. Polisen upptäcker att en anställd saknar arbetstillstånd. Den anställde utvisas ur Sverige och platschefen misstänks för brott mot utlänningslagen.

1 SEPTEMBER 2020

Barometern-OT:s granskning avslöjar att det funnits varningssignaler för entreprenören Partner Entreprenad. I en dom från kammarrätten i Göteborg skriver bland annat domstolen att ”Partner Entreprenad har bokfört osanna fakturor och medel därigenom frigjorts för att betala oredovisade löner.”

8 DECEMBER 2020

Tidningen Byggnadsarbetaren utnämner Partner Entreprenad till titeln Årets sämsta bygge. ”Bristande fallskydd gång på gång. År efter år. Men företagsledarna kör på med samma byggmetoder och riskerar arbetarnas liv”, skriver tidningen

18 MAJ 2021

Fackförbundet Byggnads stämmer Partner Entreprenad på nästan en miljon i skadestånd – för utebliven lön till en utländsk arbetare och brott mot kollektivavtalet.

Fakta

MBAB:s ekonomi

Ur årsredovisningen, december 2020.

Antal anställda: 83

Omsättning (tkr) 120 559: 120 miljoner

Årets resultat (tkr): 9,3 miljoner

Vinstmarginal: 17.4%

Soliditet: 9.6%

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons