Annons

Därför bli länets smittkurva missvisande

Flest konstaterade covid-19-fall i länet var det vecka 26.
Men den verkliga toppen inföll troligen någon månad tidigare.
Problemet då var att så få människor kunde provta sig.
Kalmar län • Publicerad 21 augusti 2020

Snart ett halvår har passerat sedan Kalmar län fick sitt första covid-19-fall den 12 mars. Sedan dess har 820 personer testats positivt för smittan.

Men många fler misstänks ha burit på smittan. I inledningsfasen fanns inte möjlighet att provta alla och därför lär mörkertalet från den perioden vara stort. Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin tror att den verkliga toppen i länet var runt slutet av april och en bit in i maj. Men flest positiva under en vecka konstaterades vecka 26. Då hade Region Kalmar län sedan några veckor tillbaka utökat sin testning, plus att självtesten för allmänheten kickade igång fredagen den 26 juni den aktuella veckan.

Här saknas innehåll

Annons

– Runt vecka 26 när självtesten drog igång fanns ett uppdämt behov av att testa sig. Vi vet nu att man kan vara positiv ganska lång tid. De som provtog sig då hade säkert varit sjuka veckorna innan också, säger Lisa Labbé Sandelin.

Och den verkliga toppen var troligen flera veckor tidigare?

– Jag tror toppen var då med tanke på samtalen jag fick att det rörde på sig på flera ställen. Till exempel sade jag tidigt att det var samhällsspridning i Vimmerby men ändå var det inte så många fall. De hade nog en spridning i samhället i den yngre populationen. För vi hörde många historier om folk med symptom men man lyckades skydda de sköra.

– Jag tror även att vi hade enstaka fall innan vi fick vårt första konstaterade fall. Det har man sett även på nationell nivå. Smittan har kommit in tidigare än man trodde.

Är det irriterande att ni inte kunde provta tillräckligt många när toppen troligen var?

– Absolut, vi jobbade på många sätt att öka det. Men flera saker var väldigt svåra. Är det brist på reagens i hela Europa så är det. Alla försökte trolla med knäna.

Enligt Folkhälsomyndighetens första scenario skulle Kalmar län få sin stora smittopp vecka 20, i slutet på maj. Så blev inte riktigt fallet. Enligt det andra scenariot fanns risken att så många som 80 personer skulle behöva sjukhusvård nu under slutet av sommaren efter att reserestriktionerna hade slopats. Så blev det inte heller.

– Man ska tolka det som att det är just ett scenario. Även om det inte blir så är det en modell att arbeta efter och sedan vet vi fortfarande för lite för att förstå det här viruset helt, säger Lisa Labbé Sandelin.

– Vår kurva på våren stämde inte med vad de trodde och inte heller för sommaren. Nu tror jag att de här klusterutbrotten kommer att påverka totalkurvan väldigt mycket. Blir det ett större utbrott kommer det att sticka iväg.

Lisa Labbé Sandelin jämför just nu pandemin i länet med en skogsbrand.

Annons

– Det ligger och pyr på olika ställen och plötsligt blossar elden upp. Då gäller det att vi har möjligheter att hitta var det börjar brinna och ta hand om det.

– I höst och lång tid framöver tror jag att det kommer att dyka upp enstaka fall som skulle kunna bli kluster. Där vi får flera fall som har koppling till varandra. Det gäller att upptäcka de väldigt snabbt och smittspåra dem.

Att nu alla, med hjälp av självtest, kan provta sig för covid-19 är extremt viktigt, enligt Labbé Sandelin.

– Det är vårt sätt att övervaka läget och uppmaningen är att testa dig även vid lindriga symptom för plötsligt hittar vi de som har covid-19 bland alla dessa förkylningar. Ju snabbare vi upptäcker det kan vi fånga det. Vi har en överkapacitet vad det gäller testningar så vi vill att fler testar sig.

– Nu hugger vi på varje fall, vilket vi inte hade möjlighet till under våren. Jag har svårt att tro att vi hamnar i det läget vi var i under våren igen, säger smittskyddsläkaren men lägger samtidigt till.

– Men viruset har överraskat oss förr och vi får vara ödmjuka inför det.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons