Anders, 61, skolar om sig – ska bli kriminalvårdare
Under onsdagen kom beskedet från Kriminalvården att det kommer finnas ytterligare 100 platser på den planerade anstalten i Halltorp vilket även betyder att det stora behovet av nya kriminalvårdare ökar ännu mer.
– I det föregående inriktningsbeslutet så var det 336 platser och då hade vi mellan 300-350 nyanställningar så jag kan tänka mig att vi ligger nånstans mellan 350 och 400. Det blir exponentiellt för anstaltens del sen har vi häktet också. Där behöver vi kanske anställa dubbelt så många som vi är i dag, berättar kriminalvårdsinspektören Daniel Bergenhem.
På grund av det stora behovet av kriminalvårdare startades en helt ny utbildning upp för några veckor sedan. Utbildningen är den första i sitt slag i Sverige och ska öka möjligheterna till att få en anställning inom Kriminalvården eller som väktare.
Totalt finns det 20 platser på utbildningen under det första året men tanken är att det senare ska trappa upp.
Varför är det bara 20 platser när det finns ett så stort behov av kriminalvårdare?
– Det är för att vi måste börja någonstans. Det här är första gången som vi kör den här utbildningen och vi är först ut i Sverige så att vi landade i att vi har 20 platser för att kunna lära av det arbetet vi lägger upp så att vi kan göra det ännu bättre på sikt, säger Helen Keise, rektor för Kunskapsnavet.
Några av dem har slutat på grund av att de inte fått besked om omställningsstöd vilket gör att det i dag går 15 personer på utbildningen. En av dem som har valt att gå utbildningen är 61-åriga Anders Schertell.
– Jag gick arbetslös ett tag och var trött på det så då tog jag kontakt med Kunskapsnavet och frågade vilken utbildning de hade som leder till jobb och då var det kriminalvårdare så då hoppade jag på. Det är viktigt att få ett jobb.
Vad tycker du hittills?
– Det är mycket juridik, det är många svåra ord som inte alltid är jättelätta att förstå så man får sitta på kvällarna och plugga. Så man har liksom ingen fritid nu i början men att få vara med och skapa säkerhet i samhället och att göra tillvaron lite bättre för de klienter som är inlåsta så att de blir bättre människor när de kommer ut hade varit jättebra.
Tidigare arbetade Anders Schertell som försäljare men när pandemin kom så minskade de möjligheterna.
– Jag har jobbat med försäljning i hela mitt liv. När man jobbar med försäljning så måste man träffa folk och det fick man inte under pandemin.
Skillnaderna på hans tidigare karriär och det nya yrkesområdet är stort.
– Det är oerhört mycket bestämmelser och regler, man skulle kunna öppna ett handtag på fel sätt. Jag är inte van vid att vara så regelstyrd, det är något jag själv måste ställa in mig på mentalt. Det är inte bara så att jag ska passa för Kriminalvården, Kriminalvården måste passa för mig också och det är det som jag tar reda på nu.
Häktet ska vara klart 2026 och senaste beskedet från Kriminalvården är att anstalten ska tas i drift etappvis med start 2029, blir du orolig att anstalten har försenats?
– Nä, för då kommer jag vara pensionär, säger Anders Schertell med ett skratt.
Hur är det att skola om sig så pass sent i karriärslivet?
– Det bevisar egentligen bara att det är fullt möjligt, det är aldrig för sent. De har aldrig ifrågasatt min ålder utan Kriminalvården och häktet ska spegla samhället i övrigt och då gör man det genom mångfald av etnicitet, kön och även då ålder.
Anders Schertell är den äldsta eleven som går den nystartade utbildningen men han är inte den enda på utbildningen som har valt att växla yrke, ungefär hälften av de som går på utbildningen har valt att skola om sig från något annat yrke.
– Målgruppen som vi ville nå var egentligen någon som hade en annan språkbakgrund än svenska som kanske har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden men som har bra kompetens för vårt arbete för vi behöver språkkompetensen hos oss. Det var egentligen huvudsyftet men sen började vi märka att det även var ett ypperligt sätt att yrkesväxla, det var en bonus som vi inte tänkte på från början, säger Daniel Bergenhem.
I den första utbildningskullen är det sex av 15 som har en annan språkbakgrund än svenska.
Förberedande Kriminalvårdsutbildning
Hösten 2023 startade en ny förberedande utbildning till kriminalvårdare för boende i Kalmar, Mörbylånga eller Torsås. Utbildningen ges ut av Kunskapsnavet i Kalmar och är för personer mellan 20-65 år och pågår i 40 veckor.
Utbildningen gör att du har förbättrat dina chanser att få jobb som kriminalvårdare, eller väktare.