Alla länets kommuner bidrar till kvinnojouren – utom Borgholm
Kalmar och Oskarshamn har så kallade ”Idéburet offentligt partnerskap” (IOP) med Ungdoms- och kvinnojouren i Kalmar. Det vill säga en överenskommelse om samverkan, där kommunerna varje år bidrar med en viss summa till organisationen.
Från Kalmars håll får kvinnojouren en miljon kronor årligen, medan Oskarshamn de senaste tre åren bidragit med 1 050 000 kronor totalt. Nybro bidrar med 65 000 kronor.
Även övriga kommuner i länet (utöver Högsby, Hultsfred och Vimmerby, som ligger utanför kvinnojouren Kalmars täckningsområde) bidrar med allt mellan 18 000 och 65 000 kronor vardera i år. Alla utom Borgholms kommun.
– Det centrala är att alla kommuner bidrar med det de kan. Det gör jättemycket. Men står det en nolla på den raden så klart att det är bekymmersamt, säger kvinnojourens verksamhetschef Pernilla Printz.
Anledningen bakom den nollade raden ska dock vara en för sent inskickad ansökningsblankett.
– Vi hade diskussioner med alla kringliggande kommuner om att ingå i ett IOP-avtal. Men när vi hade kommit en bit på väg med Borgholm backade de. Då skulle vi istället söka vanligt verksamhetsbidrag, och fick då beskedet att ansökningstiden gått ut, berättar hon.
Joel Schäfer (S) är ordförande i socialnämnden i Borgholms kommun.
– Det är beklagligt att det blev som det blev i år. Vi har väldigt tydliga regler kring hur ansökningar för bidrag ska hanteras. Har man inte skickat in i tid så är pengarna tyvärr slut, säger han.
Likabehandling gör det svårt att frångå regelverket, menar han.
– Vi har väldigt många engagerade föreningar i Borgholms kommun, och alla behöver såklart medel för att kunna utveckla och bedriva sin verksamhet, vilket vi gärna bidrar till. Sen har vi inte jättestort budget för föreningar i stort. Jag hade gärna sett en större pott där, säger han.
– Vi kommer att kontakta kvinnojouren så att vi kan ha en dialog inför nästa år. Då får vi möjlighet att diskutera vägen framåt, tillägger han.
Pernilla igen:
– Jag kan tycka att det är lite synd att de inte kunde göra ett undantag. Vi har varit bidragstagare från Borgholms kommun i alla år. Och nu blev det noll. Det är inte så kul. Det är ganska mycket som vi vill och skulle kunna göra i kommunen, inte bara för stödsökande utan också förebyggande, säger hon.
Antal insatser 2024 – Januari-juni
Stödsökande och samtal till Kvinnojouren under den första halvan av året:
_________________
Borgholm: 21
Emmaboda: 4
Kalmar: 223
Mörbylånga: 7
Nybro: 25
Torsås: 5
Mönsterås: 3
Oskarshamn: 3
Övriga landet: 57
- - - - - -
Totalt: 348