Annons
Insändare

Rädda svenska tätortsnära skogar som Krafslösaskogen

Sveriges tätortsnära skogar är idag ofta hotade av städernas expansion och förtätning av bebyggelsen. Bara de allra senaste åren har många detaljplaner beslutats i kommunerna som inneburit att värdefulla skogsområden försvunnit.
Insändare • 22 oktober 2024 14:52
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I den tätortsnära skogen finns ofta en rik biologisk mångfald med många växt-och djurarter.” Arkivbild
”I den tätortsnära skogen finns ofta en rik biologisk mångfald med många växt-och djurarter.” Arkivbild

Betydelsen av en tätortsnära skog för människors fysiska och psykiska hälsa kan knappast överskattas.

I den tätortsnära skogen kan människor vandra och koppla av från vardagens stress, plocka bär och svamp och njuta av fågelsång. Här bedriver orienteringsklubbarna, scouterna, friluftsfrämjandet, naturskyddsföreningen med flera föreningar sin viktig barn-och ungdomsverksamhet. Förskolor och skolor har möjlighet till utflykter, lek, idrottslektioner, friluftsdagar och NO-undervisning. Den tätortsnära skogen blir en möjlighet att lära sig respekt och vördnad för naturen. Tillgång till den tätortsnära skogen innebär också en rättvisefråga för barn och ungdomar i familjer där man inte har råd att ha bil.

Annons

I den tätortsnära skogen finns ofta en rik biologisk mångfald med många växt-och djurarter.

Här kan du till exempel få uppleva arter som spillkråka, mindre hackspett, talltita, tofsmes, hare, ekorre, rådjur och större vattensalamander. Bland blommande skogsstjärnor, harsyra, ekorrbär, blåbär, lingon, kovall, gökärt och skogsviol surrar pollinerande bin och humlor. Marken skimrar av mossor i olika nyanser. Gamla granar, tallar, aspar, björkstubbar och sälgar ger föda, bostäder och skydd åt en mängd insekter och fåglar.

Skogens betydelse för klimatet genom kolinlagring, vattenrening, förmåga att lagra vatten och även ge svalka vid värmeböljor är oerhört viktig. Skogen är ett levande ekosystem och bidrager med många ekosystemtjänster inte minst pollinering.

Krafslösaskogen i Kalmar är en sådan skog. Skogen är en tätortsnära skog i norra stadsdelen som omges av många bostadsområden och har kommit att bli en symbol för hur viktig den tätortsnära skogen är. Skogen nyttjas av kanske 5 000 människor och mängder av djur och växter. Här finns barr-och blandskog med inslag av äldre aspar och äldre tallar, partier med sälg och i norr äldre ekar och hassel på det som varit gammal betesmark. I Krafslösaskogen finns både spillkråka och mindre hackspett, båda med på artdatabankens rödlista.

Sedan en tid tillbaka har Kalmar kommun tagit fram ett detaljplaneförslag där man vill dra en väg genom skogen och bygga bostäder i skogens värdefullaste del. Men Kalmarborna vill ha kvar sin skog och har på olika sätt framfört detta till kommunen.

• Vi måste i Kalmar kommun som i alla Sveriges kommuner ställa oss frågan:

• Hur ska framtidens människor få tillgång till stadsnära skogar och stadsnära natur?

• Hur ska vi rädda klimatet och bevara den biologiska mångfalden?

• Har vi råd att fortsätta exploatera väl fungerande ekosystem såsom äldre skogar?

• Vem bär ansvaret och finns det inte ett ansvar på alla nivåer?

Annons

Nätverket för Krafslösaskogens bevarande

genom:

Anna Wolke, Scout och närboende

Mats Blomberg, Skogsmästare och närboende

Daphne Thuvesson, Föreningen Folk och Frö

Anders Nylander, Samordnare skogsgruppen

Jan Danielsson, Kalmar Orienteringsklubb

Christina Almqvist, Naturskyddsföreningen i Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons