Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Lex Tintin - För varje barns bästa”

Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen äntligen lag i Sverige. Trots detta ser vi att det fortfarande förekommer övergrepp som kränker såväl barnen som lagen som ska skydda dem!
Insändare • Publicerad 14 februari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi kan konstatera att vårdnadshavarens rätt till sitt barn fortfarande väger tyngre än barnets rätt till trygghet. Helt i strid mot barnkonventionen”, skriver skribenterna.
"Vi kan konstatera att vårdnadshavarens rätt till sitt barn fortfarande väger tyngre än barnets rätt till trygghet. Helt i strid mot barnkonventionen”, skriver skribenterna.Foto: Lena Ehring

Den 8 januari i år, ganska precis tre år efter barnkonventionen blivit lag, hittas en 8-årig pojke död. Pojken misstänks ha blivit mördad under ett tvingat umgänge med en våldsam vårdnadshavare. Vi kan konstatera att vårdnadshavarens rätt till sitt barn fortfarande väger tyngre än barnets rätt till trygghet. Helt i strid mot barnkonventionen.

Nu höjs röster i samhället för att detta inte ska kunna upprepas! Organisationen Unizon är en organisation som samlar över 130 kvinno-, ungdoms- och tjejjourer i hela landet. Dess ordförande Olga Persson menar att i många av de fall som Unizon stöter på har olika myndigheter tagit olika beslut. “Socialtjänst och polis kan bedöma att hotbilden för mamman, och ibland barnet, är så hög att de måste lämna allt – byta stad, jobb, skola och säga upp kontakt med alla de känner. När vårdnadsfrågan eller umgänget sedan ska avgöras i rätten kan samma bedömda hotbild vara av mindre vikt. I stället väger barnets rätt till båda sina föräldrar tyngst.” (Aftonbladet 18 januari 2023).

Annons

Vidare säger Rebecka Rangle, generalsekreterare Unizon, att Kvinnojourerna uppger att en tredjedel av barnen som kommer till skyddat boende tvingas till umgänge i det skyddade boendet. I 64 procent av vårdnadstvisterna i domstol finns våld i historiken. 9 av 10 av de som utsatts för tvångsumgänge drabbas av psykiska men i vuxen ålder såsom ångest, depression, PTSD (posttraumatiskt stressyndrom), svårigheter i relationer och i relationen till samhället.

Här saknas innehåll

För att förhindra att fler barn far illa eller till och med dör vill Centerkvinnorna att:

- finansieringen till kvinnojourer som i dag gör en stor del av arbetet tryggas.

- ökat straffvärde för våld i nära relation ses över då sådana brott ofta innebär ett livslångt trauma.

- förövaren ska vara den som behöver anpassa sig, inte den utsatta. En person som dömts för våldsbrott i nära relation ska också dömas till kontaktförbud och obligatorisk elektronisk övervakning. Den utsatta kvinnan ska omgående erbjudas skydd och brottsofferstöd. Här måste polisen samverka med exempelvis kvinnojourer för att kvinnan ska få rätt skydd och stöd. Den utsatta kvinnan ska givetvis få adekvat vård, både för fysiska skador, men även traumabehandling.

Vi fortsätter kämpa - för varje barns bästa.

Centerkvinnorna södra Öland, genom Malin Svedlund, Emma Halme, Jessica Jämtin, Emmy Ahlstedt, Sofia Wermelin

Annons
Annons
Annons
Annons