Föräldrarna i Berga väljer hellre en annan ytterskola än Frövi
På söndagen anordnade Berga föräldraförening ett möte där de pratade om framtiden för ytterskolorna i allmänhet och Skyttefällaskolan i Berga i synnerhet.
– Det var ett bra möte, det finns ett behov. Vi måste prata med varandra, vi föräldrar, säger Alexander Lundin som är ordförande i Berga föräldraförening.
Innan mötet hade föreningen satt ihop en enkät som föräldrarna fick svara på när de kom dit. Sen samlades enkäten in och de har sammanställt svaren.
Mötet inleddes med att Alexander Lundin pratade lite om var i beslutsprocessen skolorganisationen befinner sig nu och man pratade om att det var ett möte för föräldrar i Högsby den 10 oktober och ett i budgetberedningen i förra veckan. Vad för besparingsförslag som kommer att läggas fram vet man förstås inte.
– Nånting kommer garanterat att komma, säger Alexander Lundin.
Sedan gick man över till att prata om vad föräldrarna tycker.
– Det har man inte efterfrågat. Det här mötet den 10 oktober var ingen dialog, säger Alexander Lundin.
Enkäten man delade ut tror Alexander Lundin var en bra start för samtalet.
– Det hjälpte till för att få folk att öppna sig, säger han.
Ett ämne kom ganska snabbt upp och det var Fröviskolan.
– Folk är oroliga för att sätta sina barn där, säger Alexander Lundin. Man funderar på alternativ. Man är öppen för förslag om alternativ.
Han är tydlig med att han och de andra föräldrarna förstår det svåra läget för kommunen.
– Jag vill inte att min äldsta dotter ska gå i en klass med fyra elever, det finns en gräns, det ska inte gå ut över barnen.
– Alla förstår att det inte är hållbart men hur lösningen ser ut, det är det som vi vill diskutera, säger han.
”Jag är besviken att man väljer att inte vilja veta det här från ledningens sida.”Alexander Lundin
Den enkät de delade ut visade att föräldrarna i först hand, om Berga skola skulle läggas ner, skulle vilja att deras barn flyttas till en annan ytterskola, i andra hand skulle de välja en skola i en annan kommun och först i tredje hand flytta barnen till Fröviskolan.
De flesta tycker också att trygghet är den viktigaste faktorn och merparten anser att åldersblandade klasser inte är något stort problem.
– Jag är besviken att man väljer att inte vilja veta det här från ledningens sida, säger Alexander Lundin.
Det förslag som Berga föräldraförening lyfter fram är att behålla Berga skola som ett lugnare alternativ.
– Det är fräscha lokaler, påpekar han.
Det är kommunens senast byggda skola som invigdes 1996.
– Det är en lugn och trygg miljö som föräldrarna är ute efter, säger han.
Han påpekar också att det är nära till naturen och på vägen till jobbet för många som jobbar i Oskarshamn.
Han påpekar också att det är fritt skolval och han tror att det finns föräldrar i Högsby samhälle som skulle vilja ha sina barn på en mindre skola.
Sen finns det en oro för att det för barn från andra ytterorter innebär två skolflyttar men Alexander Lundin säger att om han ska vara optimistisk så skulle det kanske kunna bli tillräckligt med barn för att låta dem gå kvar i Berga på mellanstadiet.
– Mahmoud (Al Mokdad) har ju en poäng i att det är dyrt att ha ytterskolor när det inte finns elever. Föräldrarna är inte så dumma så vi inte förstår det. Det är bara att vi tror att det finns bättre lösningar än att alla ska åka till Fröviskolan.
Så säger de andra föräldraföreningarna om var man står idag:
Fågelfors föräldraförenings styrelse: Vi var några föräldrar från Fågelfors som var på mötet i Berga igår också. Vi hoppas att vi föräldrar ska kunna samla våra krafter och gemensamt påvisa alla de fördelar ytterskolorna har.
Vi i Fågelfors önskar helst av allt att vår skola får vara kvar. Det är en mycket fin skola där många fördelar kan räknas upp, såsom fantastisk personal, stor trygghet för eleverna med liten skola där alla känner alla, små klasser där varje elev blir sedd och stor och härlig skolgård med naturen och skogen inpå knuten. Det här kan enbart vara positivt för barnens lärande.
Även om inte alla ytterskolor kan vara kvar skulle det kunna vara ett förslag att slå samman dem på en av ytterskolorna för att få behålla tryggheten som en mindre skola ger för våra yngsta barn. Ett tryggt barn i en mindre klass på en naturnära skola måste vara en bra förutsättning för god inlärning och bra skolresultat.
Fagerhult föräldraförening genom ordförande Sebastian Veith: Skolledningen har under de sista åren flyttat flera årskurser från Fagerhult till Högsby. Att detta leder till sjunkande elevantal är inte konstigt. Dessutom har barnfamiljerna i samhället möjlighet att placera sina barn i skolor på flertalet andra orter i grannkommunen med tanke på Fagerhults geografiska läge. Vilket minskar det totala elevantalet.
I Fagerhult är elevantalet nu så lågt att det är svårt som föräldrar att motivera varför vi behöver ha skolan kvar, när vi också kan se konsekvenserna för våra egna barn.
Jag ser elevantalet som en väldigt bra trendbarometer där man kan se hur bra det gå för Högsby Kommun. Jag personligen tror verkligen att barn är vår framtid men jag har också förstått att makthavande politiker har en annan värdegrund.
Jag hoppas verkligen att det kommer gå bra i andra delar av kommunen som Berga, Fågelfors och Ruda och håller tummarna för deras framtid! Makthavande politiker och skolledning har lyckats övertyga mig om att nedläggning av en trygg skola med fantastiska pedagoger väl är en bra grej.
Ruda: För tillfället finns ingen föräldraförening i Ruda.