Fågelfors föräldraförening besvikna på skolledningen
Grunden till brevet är att de är oroliga för att barnens skolgång ska försämras om en centralisering görs av ekonomiska skäl.
– Vår uppfattning är att ni inte ser eller värdesätter hur bra våra barn har det i småskolorna och i vårt fall Fågelfors skola, skriver de i brevet.
De beskriver sin skola som fantastisk med engagerad personal som gör sitt yttersta för att deras barn ska trivas, vara trygga och uppnå så bra skolresultat som möjligt. De påpekar också att de har en skolgård där barnen får leka på rasterna utan att bli störda av obehöriga människor som vistas runt skolans område.
– Vi tror inte att ni förstår vilket fantastiskt jobb de lärare som arbetar på ytterskolorna gör. Dessa lärare har möjlighet att se eleverna på ett helt annat sätt och således också anpassa sitt arbete utefter varje barns behov, skriver de.
De beskriver det som att lärarna på ytterskolorna har möjlighet i sina mindre klasser att anpassa sitt arbete utefter varje barns behov vilket de menar resulterar i att resurslärare eller stöd i klassrummen på ytterskolorna inte alltid behövs såsom de gör på en större skola. Beaktas sådant vid dessa diskussioner? undrar de.
”Vi håller inte med om att lika skolgång är synonymt med lika dålig skolgång.”Fågelfors föräldraförening
De skriver att det inte är en slump att skolresultaten är bättre på ytterskolorna. Det är dock ett påstående som är svårt att kontrollera eftersom de är så få på ytterskolorna att Skolverket inte publicerar någon statistik för dem.
– Vi är rädda att ert beslut som bygger på ekonomiska grunder kommer bli på bekostnad av våra barns och såväl kommunens skolresultat, givet statistiken av Högsby kommuns skolresultat är det inget som är att föredra. Eller tycker ni annorlunda? frågar de politikerna.
– Vi kommer inte att acceptera att våra barn får det sämre. Vi håller helt med om argumentationen att barnen skall ha en lika skolgång, men vi håller inte med om att lika skolgång är synonymt med lika dålig skolgång.
Föräldraföreningen skriver också att att det är många frågetecken som kvarstår gällande förslaget att flytta alla till Fröviskolan. Det finns heller inget sådant beslut i dagsläget och heller inget färdigt förslag presenterat.
– Vi utgår från att inget beslut fattas innan nedanstående mycket viktiga punkter har tagits upp till ytan och diskuterats av er samt återkopplats till oss.
De fyra punkter som föräldrarna vill ska beaktas
Bussar: De undrar hur politikrna har tänkt kring transporten av barnen och bussarna? Vad kommer det kosta att köra alla barn till Högsby? För föräldraföreningen är det enda tänkbara att man har en egen skolskjuts avsedd för lågstadiet med personal på bussen. Linjebuss som inte beaktar barnens behov i den åldern kommer inte att accepteras.
Klasser, lokaler och personal: Hur många elever skulle det bli i varje klass? Vilka lokaler skulle de få plats i? Hur många lärare skulle det bli i varje klass? Har man beaktat utökat behov av resurslärare? Kommer lärarna att räcka till för att hjälpa alla barn i klassen? Kommer alla bli sedda och få hjälp och få den uppmärksamhet varje elev behöver? Hur blir det med resurser till de elever som behöver extra stöd?
Matsalen: Hur blir det med matsalen? Kommer de äldre barnen få lida för att fler barn flyttas till Fröviskolan genom att de kommer behöva äta tidigare/senare? Kommer barnen behöva stressa när de äter på grund av pressat tidsschema och för att ”göra plats för nästa klass”?
Tryggheten: De undrar om politikerna har tänkt på tryggheten för barnen. Hur ska man lösa det faktum att högstadiet är placerat precis intill och att de yngre barnen lätt kan ta sig dit? En avgränsning behövs. Har man tänkt på utomhusmiljön? Finns det rastaktiviteter så det räcker till alla barn på skolgården? Kommer personalen kunna ha koll på alla barn.
– Vi vägrar acceptera att våra åsikter och frågeställningar ”sopas under mattan” eller att ni tänker tankar som att det ”löser sig”, ”det blir som det blir”, ”det viktigaste är att alla kommer till Högsby så vi kan spara pengar”. Ni själva säger att det är viktigt att ha en dialog med föräldrarna. Nu är det upp till bevis, ännu en gång! skriver de till politikerna.
De förtydligar också att dialog innebär att man har en kommunikation med åsiktsutbyte.
– Historiskt har ni använt ordet dialog helt fel när ni egentligen bara skickat ut information, skriver de.
De anser att om någon av de fyra punkterna innebär extra kostnader så handlar det int om någon besparing och bör då inte genomföras.
– Nu gäller det att ni bevisar för oss att ni bryr er om Högsby kommuns alla invånare, även oss i Fågelfors, och tar till er av våra åsikter, skriver de på slutet.