Tvåbarnsmamman Lina drabbades av utmattningssyndrom och skuldkänslor – hittade hjälpen i skogen
Det är höst i luften och löven har precis börjat falla till marken.
Lina Milhav promenerar vant fram på stigen i Tallhagsskogen i Kalmar.
Hon känner till omgivningarna väl här och tar oss med till platsen hon hittat under sina skogsbad.
– Den här skogen är fantastisk! Här finns små stigar och höga träd och det är varierad natur. Den är fantastisk för att komma ut i skogen mitt i centrum. Det måste inte se ut på ett visst sätt, huvudsaken är att man hittar en naturskön plats, säger hon.
Lina Milhav har lång erfarenhet som HR-konsult och lämnade nyligen sin fasta tjänst för att satsa fullt ut på sin firma Linas Livsbalans där hon erbjuder bland annat stresshantering i form av skogsbad och mindfulness.
– Det kändes helt rätt i hjärtat att göra det här, men samtidigt var det ju lite läskigt för det är ju en trygghet att ha ett fast jobb.
2017 drabbades Lina av utmattningssyndrom som slog till med full kraft.
– Jag har alltid varit en person som velat prestera högt och alltid ha olika bollar i luften samtidigt, så det där med pauser var inget jag utövade. Jag önskar jag hade förstått hur viktigt det är att pausa hjärnan. Jag hade känt symptom som extrem huvudvärk och tappat minne, men det kändes ändå som att det kom från en dag till den andra.
Sjukdomen gjorde att hon fick släppa allt och hon blev sjukskriven från jobbet som HR-konsult.
– Jag hade svårt att acceptera det och kände mycket skuldkänslor för att inte bidra. Och jag var ledsen för att jag inte kunde umgås med mina barn på det sätt jag ville. Jag var så orkeslös att jag knappt orkade äta.
Hon fick upp ögonen för mindfulness som hjälpte henne att vara här och nu och särskilt när hon var ute i naturen.
– Jag märkte att jag drogs till skogen när var var sjuk. Jag har alltid gillat att vara vid havet, men plötsligt ändrades det och jag ville ut i skogen. Jag fick kraft där och kände en trygghet. Det var som att naturen omfamnade mig.
En vän skickade en artikel om skogsbad till henne och Lina som inte hade hört talas om den japanska naturterapin tidigare blev nyfiken och började sluka allt hon kom åt om den.
Skogsbad, shinrin-yoku på japanska, uppstod på 1980-talet som en motvikt till stress och utbrändhet. Ett skogsbad innebär att man tar in skogsatmosfären med alla sinnen och på det sättet minskar stresshormonerna.
Lina insåg att det var precis så skogen påverkade henne – hon blev lugnare och starkare av den under sin utmattning.
– Jag gick väldigt långsamt för jag kunde inte gå snabbt och skogen tillät mig att gå långsamt. Naturen hjälpte mig. Det är en känsla som är svår att sätta ord på, men jag blev gladare.
Med hjälp av naturen, mindfulness, att vara i rörelse och få samtalsstöd började hon må allt bättre. När hon blev frisk utbildade hon sig sedan till mindfulnessinstruktör, friskvårdsguide i naturen och vidareutbildade sig även inom psykologi, hälsa och samtalsmetoder.
Med sin verksamhet Linas Livsbalans guidar hon nu andra i skogsbad, antingen hemma i skogen på Revsudden där hon bor eller i Tallhagsskogen i Kalmar.
Hon tror på skogens läkande och helande kraft både som friskvård och sjukvård.
– Jag tror att naturen kommer att bli en nödvändig aktivitet om vi ska må bättre, som en del av hjälpen, och för att vi inte ska slita ut våra hjärnor. Vi har kommit längre och längre från naturen. Skärmarna har kommit före. Jag tror att människan är gjord för att leva i naturen och jag tror på att använda naturen som friskvård men också inom vården som behandlingsmetod.
Under ett skogsbad guidar Lina sina deltagare i ett långsamt tempo med såväl promenad längs stigarna som sinnesövningar där deltagarna sitter eller ligger ned och tar in naturen med alla sina sinnen.
– Det enda de ska göra då är ingenting, bara vara. Man ska inte prestera något i skogsbad, man låter bara intrycken komma till en. Vi går i väldigt långsamt tempo. Många känner att det är ovant att gå så långsamt, men det är till för att varva ned och för att få kontakt med sina sinnen och det gör man mycket lättare i lugnt tempo, säger hon.
”Jag känner att jag inte kan leva utan den.”Lina Milhav
Vad säger andra när du berättar att du håller på med skogsbad?
– Många är nyfikna på skogsbad och det känns som att det är välkommet. Ofta har man ett mål när man är ute i naturen så många blir nyfikna på att bara släppa taget och låta naturen ta över.
Lina skogsbadar själv nästan varje dag, året runt. Ibland räcker det med att hon sätter sig på en stubbe en stund när hon är ute och löptränar.
– Jag sätter mig gärna vid ett träd och bara är och luktar lite på mossan. Jag älskar mossa! Den luktar så gott och är så mjuk. Mossa och träd är mina favoriter.
Hur mår du idag?
– Jag mår bra. Jag har lärt mig hur jag ska balansera för att må så bra som möjligt. Jag har lärt mig känna av när jag behöver ta pauser.
Innan Lina blev sjuk hade hon inte varit mycket ute i naturen – numera är det där hon mår som bäst.
– Jag känner att jag inte kan leva utan den. Så fort jag känner att livet är tungt betyder naturen jättemycket, då går jag ut i naturen för att må bättre. För mig är det otänkbart att inte ha skogen nära.
Åren då hon var så orkeslös att hon knappt kunde ta sig upp ur sängen hade hon gärna velat vara utan, ändå lärde de henne mycket.
– Det var fruktansvärt att gå igenom det där, men samtidigt lever jag ett mycket mer harmoniskt liv idag. Jag följer mitt hjärta och lever utifrån mig själv.
Lina Milhav
Ålder: 41 år
Familj: Maken Mattias och barnen Ebba och Ivar.
Bor: På Revsudden utanför Kalmar.
Gör: Livscoach, mindfulnessinstruktör och friskvårdsguide i naturen. Driver Linas Livsbalans.