Annons

Så här gick det till när Kalmar fick storfängelset

Uppvaktning av flera generaldirektörer och statsråd. Visning på plats för Kriminalvården av skogsfastigheten utanför Halltorp redan 2018. Så här gick det till när Kalmar fick den nya storanstalten.
Kalmar • Publicerad 27 oktober 2020
Johan Persson (S) har uppvaktat flera generaldirektörer och justitieministern Morgan Johansson (S) för att få storfängelset till Kalmar. Här syns de två tillsammans med polisen Linus Vandrevik.
Johan Persson (S) har uppvaktat flera generaldirektörer och justitieministern Morgan Johansson (S) för att få storfängelset till Kalmar. Här syns de två tillsammans med polisen Linus Vandrevik.Foto: Mats Holmertz

Johan Persson (S) har arbetat med att få ett storfängelse till Kalmar i 14 år. Han har haft samtal med flera generaldirektörer i Kriminalvården, men det var först 2016-2017 med Nils Öberg som samtalet intensifierades.

– Jag var på Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping och även i Stockholm där vi förde diskussion om en långsiktig lösning. Jag hade en diskussion med Nils Öberg om markköpet i Halltorp och hade en god känsla i maggropen, säger Johan Persson.

Annons

Hösten 2018 kom representanter från Kriminalvården på besök till Kalmar.

– Jag skjutsade runt dem i Södermöre och visade dem marken i Halltorp. Sedan har vi haft en fortsatt dialog.

Men ett beslut om en etablering kom att dröja. Det tog tid innan Sverige fick en regering efter valet 2018, dessutom dröjde det till höstbudgeten 2019 innan Kriminalvården kunde få besked. I samma veva slutade Nils Öberg och en tillförordnad generaldirektör tog hans plats. Först efter att Martin Holmgren blivit ny generaldirektör 2020 kunde samtalen gå in i en slutfas.

– Vi hade telefonsamtal i somras där jag gav honom bakgrunden, samtidigt hade jag parallella samtal med justitieminister Morgan Johansson (S).

I april 2019 beslutade kommunfullmäktige att köpa det 47 hektar stora skogsområdet intill Halltorp. Och syftet har hela tiden varit att få dit anstalten.

– Markområdet som är inköpt är på nästan 50 hektar. För 300 platser krävs 30 hektar, här finns expansionsmöjligheter. Vi har inget emot 400 platser, säger Johan Persson.

Kommunen har en färdig byggrätt för ett häkte på 100 platser alldeles intill polishuset. Nu ska man tillsammans med Kriminalvården komma överens om ifall nya häktet ska ligga vid polishuset, vid nya storanstalten eller på annat plats.

– Nu ska vi ha en process med Kriminalvården, men jag hoppas och tror på en byggstart under 2022.

Hur har arbetet gått till med att hitta en plats?

– Vi har tittat på mark vi redan äger, det kräver ganska stora markområden. Sedan ska det finnas möjlighet att bygga ut. Vi har tittat på infrastrukturen med avfartsvägar från E22. En anstalt ska inte ligga mitt inne i ett samhälle.

Annons

Hur säker är du på att fängelset kommer att byggas intill Halltorp?

– Jag är inte helt 100 procent säker förrän allt är klart i processen. Men vi har ett beslut från generaldirektören och det finns en väldigt tydlig vilja från Kriminalvården att landa det här.

Ni har betalat 14 miljoner kronor för området. Vad händer med området ifall man väljer en annan plats?

– Då blir det ett verksamhetsområde. Vi har ett uppdrag i budgeten att köpa in mark för att förbereda för etableringar. Det kan vara företagsetableringar eller statliga etableringar.

Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons