Annons

Mordet i Oskarshamn är en skam

Dömda livsstilskriminella måste förhindras från att begå nya brott.
Ledare • Publicerad 27 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det sägs ibland att strängare påföljder inte påverkar brottsnivån.

Säg det efter mordet i Oskarshamn i helgen.

Sorgens plats i Oskarshamn.
Sorgens plats i Oskarshamn.Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Annons

Mordet är en tragedi. Det är en skam att det kunde äga rum.

Två personer är häktade och en av de misstänkta befann sig på fri fot i väntan på att han ska inställa sig för ett fängelsestraff på nästan tre år.

Att dömda fortsätter att begå brott under inställelsetiden är tyvärr inget ovanligt. Ekoredaktionen visade i våras att en av fem dömda fortsätter att begå brott under tiden mellan dom och fängelse. Inställelsetiden i medeltal har också på grund av platsbristen på anstalterna successivt förlängts från 50 till 75 och 100 dagar.

Att förstagångsförbrytare vanligen ska få möjlighet att planera sin framtid efter det att domen avkunnats och innan straffet ska avtjänas är en självklarhet. Idén med fängelsestraff måste ju också vara att de som lämnar anstalten är mindre brottsbenägen än när hen låstes in.

”Och det normala borde då vara att verkställigheten sker direkt eller att den dömde förses med fotboja.”

Det krävs dock mycket i Sverige för att få två års fängelse. Och det normala borde då vara att verkställigheten sker direkt eller att den dömde förses med fotboja. Det är inte alltid längre straff som är lösningen, men den som är dömd för grova brott måste faktiskt omgående hindras från att begå nya.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons