Annons

Spelarna i CL98 anmäler sig till Tobiasregistret – uppmanar andra föreningar följa efter

Behovet av unga stamcellsdonatorer är stort. Därför har spelarna i CL98 anmält sig till Tobiasregistret. ”Har man chansen att rädda någons liv är det klart att man tar den”, säger Oskar Nilsson.
Kalmar • 24 september 2024 20:00 • 24 september 2024 20:55
Spelarna i damlaget och herrlaget i CL98 har anmält sig till Tobiasregistret. Nu hoppas de att andra föreningar ska följa efter. Övre raden från vänster: William Borén, Wilma Jonsson, Ella Thor Anderberg, Isabel Aravena, Ida Hallgren, Noel Sandebäck, Oskar Nilsson och Hobbe Janefrid. Nedre raden från vänster: Lukas Nordén, Alice Granlund, Tilda Yngvesson, Kevin Sandebäck och Matteus Gregow.
Spelarna i damlaget och herrlaget i CL98 har anmält sig till Tobiasregistret. Nu hoppas de att andra föreningar ska följa efter. Övre raden från vänster: William Borén, Wilma Jonsson, Ella Thor Anderberg, Isabel Aravena, Ida Hallgren, Noel Sandebäck, Oskar Nilsson och Hobbe Janefrid. Nedre raden från vänster: Lukas Nordén, Alice Granlund, Tilda Yngvesson, Kevin Sandebäck och Matteus Gregow.Foto: Henrik Eriksson

Barometern-OT har tidigare berättat om 17-årige Elian Sundén från Färjestaden som drabbats av den allvarliga blodsjukdomen Aplastisk anemi och behöver byta benmärg.

Läkare letar världen över efter en benmärgsdonator, men har hittills inte lyckats hitta någon.

Annons

Elians fall har berört och engagerat många och en av dem är Magnus Yngvesson som är tränare för damlaget i CL98.

Han ligger bakom initiativet till att spelarna i föreningens damlag och herrlag ska anmäla sig till Tobiasregistret som är det svenska registret för givare av blodstamceller.

Spelarna ställde upp mangrant och anmälde sig och i dagsläget har närmare ett 40-tal spelare från innebandyföreningen CL98 anmält sig.

– Har man chansen att rädda någons liv är det klart att man tar den, säger spelaren Oskar Nilsson.

Många av spelarna hade inte hört talas om Tobiasregistret tidigare och tycker att initiativet av föreningen är bra.

– Jag kände till registret för jag har bekanta som är med, men nu när vi har registrerat oss i laget har vi pratat mer om det, säger spelaren Ida Hallgren.

Att anmäla sig till Tobiasregistret var enkelt.

– Det var jättesmidigt och tog knappt en minut. Man fick svara på några frågor och topsa sig i munnen och skicka in det sedan. Det var väldigt enkelt.

Magnus Yngvesson är tränare för damlaget i CL98 och initiativtagaren till att spelarna ska anmäla sig till Tobiasregistret.
Magnus Yngvesson är tränare för damlaget i CL98 och initiativtagaren till att spelarna ska anmäla sig till Tobiasregistret.Foto: Henrik Eriksson

Tränaren Magnus Yngvesson är glad över att spelarna nappade på hans initiativ.

– Tanken är att försöka påverka andra föreningar för det är ju där målgruppen finns och kan vi föreningar hjälpa till vore det jättebra. Vi måste få folk att anmäla sig, det räcker inte bara att dela på Facebook.

Annons

För några år sedan körde han en Ironmantävling på Tjörn för ett lag som tävlade för donationsregistret Livsviktigt.se.

– Vår dotter är hjärtbarn och opererade hjärtat när hon var 14-15 år. Är man beredd att ta emot hjälp måste man vara beredd på att ge hjälp. Alla tror att det är bökigt att anmäla sig som donator, men det är det ju inte.

Mikael Sandebäck är ledare för herrlaget i CL98 och sitter även i styrelsen. Han är stolt över gensvaret bland spelarna i föreningen.

– Vi är jättenöjda och glada att de ställt upp mangrant. När man själv är förälder blir man glad över att grabbarna ställer upp, det var självklart för dem och det tycker jag är riktig bra, säger han.

Mikael Sandebäck är stolt över spelarna i föreningen.
Mikael Sandebäck är stolt över spelarna i föreningen.Foto: Henrik Eriksson
Fakta

Så registrerar man sig till donator

Gå till tobiasregistret.se och fyll i en kort hälsodeklaration. Ta ett salivprov med tops som Tobiasregistret skickar hem på posten. När man skickat tillbaka brevet med topsen analyseras provet och man blir registrerad som givare. Själva donationen äger rum först när och om det blir träff med en patient som behöver just den personens stamceller.

Fakta

Tobiasregistret

• Tobiasregistret är det svenska registret för givare av blodstamceller. Det fungerar som en länk mellan patienter och givare i hela världen. Registret startades 1992 av föräldrarna till Tobias Storch som avled 17 år gammal, i väntan på en lämplig donator av blodstamceller.

• I det svenska registret finns idag ungefär 230 000 potentiella donatorer. Genom ett internationellt samarbete kan Tobiasregistret söka donatorer till svenska patienter bland totalt 40 miljoner givare i hela världen.

• Blodstamcellstransplantation är en behandling som räddar liv och Tobiasregistret behöver kontinuerligt växa och fyllas på med nya givare i åldern 18 – 35 år för att kunna hjälpa fler.

• De mellan 18-35 år som är friska, väger minst 50 kg, har ett BMI på max 40 och är folkbokförda i Sverige har möjlighet att registrera sig. Unga donatorer är bäst ur behandlingssynpunkt och killar är oftast större i kroppsvolym vilket gör att man får ut fler blodstamceller.

www.tobiasregistret.se

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons