Annons

Så lär du dig paddla SUP i sommar

Stand up paddel, så kallad SUP har blivit en populär aktivitet runt om i landets kust- och sjöområden, och inte så konstigt det. SUP kombinerar fantastiska naturupplevelser på vatten med mångsidig träning och balans, som passar de flesta utövare i alla åldrar. Men det finns saker att tänka på innan man ger sig ut och paddlar eller köper sin första SUP.
Publicerad 17 juni 2021

Här saknas innehåll

Calle Magnusson är certifierad SUP- och surfinstruktör med många års erfarenhet av kursverksamhet i norska surfparadiset Hoddevik. I år är han tillbaka i Sverige och jobbar som SUP-instruktör på Figeholms Marin norr om Oskarshamn. För Barfota har Calle satt ihop en enkel Stand up paddle skola med det viktigaste att tänka på om du vill komma igång med paddlingen på egen hand.

Att paddla SUP är inte svårt egentligen men det kräver lite träning. En bra genväg för att komma igång är att ta en kurs med en erfaren instruktör för att undvika de vanligaste nybörjarmisstagen, och att hyra och prova olika SUP-modeller för att känna skillnaden och komma fram till vad man själv tycker bäst om. Calle Magnusson är instruktör på Figeholms Marin och arrangerar kurser. Där kan du också hyra och prova olika modeller.
Att paddla SUP är inte svårt egentligen men det kräver lite träning. En bra genväg för att komma igång är att ta en kurs med en erfaren instruktör för att undvika de vanligaste nybörjarmisstagen, och att hyra och prova olika SUP-modeller för att känna skillnaden och komma fram till vad man själv tycker bäst om. Calle Magnusson är instruktör på Figeholms Marin och arrangerar kurser. Där kan du också hyra och prova olika modeller.Foto: Roger Carlsson

Calle Magnussons bästa tips till dig som vill lära dig paddla SUP:

1) En kurs är en bra genväg för att snabbt komma igång.

Annons

Som med allt annat man ska lära sig så är det enklare, och går mycket fortare, om man lär sig av någon som redan kan. En SUP-kurs med en duktig instruktör är en genväg till att bli en bra paddlare, och man slipper många av nybörjarmisstagen.

Att paddla SUP är inte bara en bra träningsform för hela kroppen och balanssinnet, det är också en fantastisk naturupplevelse. På en SUP kan du ta dig vart du vill på vatten och uppleva skärgården från ett helt nytt perspektiv.
Att paddla SUP är inte bara en bra träningsform för hela kroppen och balanssinnet, det är också en fantastisk naturupplevelse. På en SUP kan du ta dig vart du vill på vatten och uppleva skärgården från ett helt nytt perspektiv.Foto: Roger Carlsson

2) Håll paddeln på rätt håll.

Det vanligaste nybörjarfelet är att man håller paddeln på fel håll. Man ska alltid skjuta sig fram i vattnet med vinkeln på paddeln framåt, och inte gräva sig fram i vattnet med vinkeln på paddeln bakåt. Paddelbladet ska vara så lodrätt som möjligt i vattnet när det passerar fötterna.

3) Titta framåt, inte ner på fötterna.

Att paddla är en balansakt, och alla balansakter blir svårare om man sänker blicken. Titta framåt, dit du vill paddla istället för att se ner på fötterna. Då håller du enklast balansen.

Att paddla SUP kräver viss balans. För bästa balans så ska du lyfta blicken och se framåt dit du vill paddla istället för att se ner på tårna.
Att paddla SUP kräver viss balans. För bästa balans så ska du lyfta blicken och se framåt dit du vill paddla istället för att se ner på tårna.Foto: Roger Carlsson

4) Välj rätt dagar och rätt väder.

Det är mycket enklare att lära sig paddla SUP i spegelblankt vatten än när sjön slår mot brädan. Välj de fina dagarna i starten och utmana dig sedan med lite mer stökiga dagar när du fått kläm på det.

Det är viktigt att din paddel är rätt inställd för just din längd. Paddeln ska vara cirka 20 centimeter längre än vad du är och ett enkelt sätt att ställa in paddeln är att sträcka upp armen och kupa fingertopparna om handtaget för att få reda på rätt längd.
Det är viktigt att din paddel är rätt inställd för just din längd. Paddeln ska vara cirka 20 centimeter längre än vad du är och ett enkelt sätt att ställa in paddeln är att sträcka upp armen och kupa fingertopparna om handtaget för att få reda på rätt längd.Foto: Roger Carlsson

5) Ställ in paddeln efter din längd.

För att kunna paddla bra krävs att paddeln är rätt inställd i förhållande till just din längd. Paddeln ska vara ungefär 20 centimeter längre än vad du själv är.

6) Glöm inte vrida upp ventilen på din uppblåsbara SUP.

Annons

Om du har, eller hyr, en uppblåsbar SUP är det viktigt att du ställer ventilen i ”lås-läge”. Ventilen ska vara uppåtvriden så den inte släpper ut luft innan du börjar pumpa din SUP. Pumpa alltid upp din SUP så hårt som möjligt inom tillverkarens rekommenderade lufttryck, ju hårdare desto stabilare.

Tänk på säkerheten innan du paddlar:

När du paddlar SUP använder du hela kroppen från fötterna och tårna för balans till lår, bål, axlar och armar för styrka. Att paddla SUP ger både balansträning och styrketräning för hela kroppen.
När du paddlar SUP använder du hela kroppen från fötterna och tårna för balans till lår, bål, axlar och armar för styrka. Att paddla SUP ger både balansträning och styrketräning för hela kroppen.Foto: Roger Carlsson

1) Håll noga koll på väder och vind.

Vinden kan fort bli farlig för en orutinerad SUP-paddlare. Kroppen fungerar som ett segel och man kan fort driva långt bort om man inte vet vad man gör. Så kolla alltid väderprognosen innan du ger dig ut. Om du överraskas av kraftig vind, sätt dig ner på knä och paddla eller lägg dig ner på brädan med paddeln under kroppen och paddla med armarna för att minska vindmotståndet så mycket som möjligt.

2) Använd alltid fångrem runt foten (en så kallad leash).

En fångrem ska alltid finnas fäst på brädan i en speciell ögla i bakkant. Se till att använda den runt fotleden. Finns det inte redan en leash på brädan så se till att skaffa en. Det är en viktig livlina som gör att du alltid har tillgång till brädan när du trillar i vattnet.

3) Paddla med en kompis.

Oavsett om du ska på flera dagars långtur, eller bara paddla en timme för motionens skull så är det både trevligare och säkrare att paddla tillsammans med en eller flera vänner.

4 ) Tänk noga över om du behöver flytväst.

Många erfarna paddlare paddlar utan flytväst eftersom det är lite bekvämare. Men om du är osäker på din egen förmåga så är en flytväst alltid att rekommendera. Barn och oerfarna paddlare bör alltid ha flytväst.

5 ) Berätta för någon när, och var, du paddlar.

Annons

Om du ger dig ut på havet är det viktigt att du berättar för någon på land att du ska ut och paddla, var du tänker paddla och ungefärlig tid du förväntas vara tillbaka. Se till att någon saknar dig om du inte kommit hem i tid.

Att tänka på innan du köper en egen SUP:

Ju hårdare du pumpar upp din SUP desto stabilare och bättre blir den att paddla. Pumpa upp din bräda så hårt det går inom ramen för tillverkarens rekommendationer.
Ju hårdare du pumpar upp din SUP desto stabilare och bättre blir den att paddla. Pumpa upp din bräda så hårt det går inom ramen för tillverkarens rekommendationer.Foto: Roger Carlsson

1) Hård bräda eller uppblåsbar?

Nu för tiden har uppblåsbara brädor av hög kvalitet i princip lika bra egenskaper i vattnet som traditionella hårda SUP. För nybörjaren är uppblåsbara brädor det bästa alternativet. De är tåliga, stabila, lättpaddlade och enkla att transportera och förvara.

2) Du får vad du betalar för.

När det gäller SUP, och framför allt uppblåsbara brädor, så är det stor skillnad på kvalitet. Det är alltid värt att betala ett par tusenlappar extra för att få en SUP som tål mer, paddlar bättre och går att pumpa upp hårdare. En tumregel för en uppblåsbar SUP är att den ska tåla ett lufttryck på upp till 25 PSI. Ett bra uppblåsbart SUP-paket kostar minst 7000 kronor, annars är det inte bra kvalitet på brädan, paddeln och pumpen.

3) Hur vill du använda din SUP?

Som nybörjare är det alltid smart att starta med en bred all round-SUP som gör det enklare att utvecklas som paddlare. Som familjebräda och nybörjarbräda är all round-varianten också det klart bästa och mest prisvärda alternativet. Men vill du ut på många långturer i framtiden så kan en touring-variant vara värd den extra investeringen det innebär.

4) Hyr och testa olika brädor innan du köper en egen.

En SUP är en fantastisk investering för naturälskaren, men också en dyr investering om du vill ha en kvalitets-SUP du kan utvecklas på. Därför kan det vara bra att först prova olika märken och varianter innan du köper en egen. Hos Figeholms Marin kan du exempelvis hyra och paddla olika märken och modeller för att hitta den modell just du trivs bäst med.

Med rätt utrustning kan du paddla året om så länge inte isen lägger sig. Med en våtdräkt, våtdräktsskor och handskar förlänger du SUP-säsongen med flera månader både på vår och höst.
Med rätt utrustning kan du paddla året om så länge inte isen lägger sig. Med en våtdräkt, våtdräktsskor och handskar förlänger du SUP-säsongen med flera månader både på vår och höst.Foto: Roger Carlsson
Fakta

Calle Magnusson

Ålder: 37 år

Gör: Studerar till sjuksköterska och jobbar som SUP-instruktör på Figeholms Marin. Arbetar även som reporter på OT då och då.

Bor: Lilla Basthult, Figeholm.

Familj: Sambon Julia Halt och tre småkillar: Vide (5 år), Love (2 år) och Endre (4 månader).

Tidigare erfarenhet: Grundade Ervik Surfshop, en surfbutik och surfskola vid de norska surfstränderna Ervik och Hoddevik, och drev företaget mellan 2014 och 2020 som VD och surfinstruktör. Tidigare även chefredaktör för Metro Student och Entré, och författare till boken ”Adrenalin – med äventyr i blodet” (Ica bokförlag 2013).

Certifieringar: Certifierad Surf/SUP-instruktör via ISA (International Surfing Association) och certifierad livräddare via ILS (International Life Saving Federation).

Bästa platsen att paddla: Misterhults yttre skärgård tidig morgon eller sen kväll, eller Norges fantastiska fjordar gärna i vinterskrud.

Att paddla är en fantastisk naturupplevelse i sig, och behöver inte vara ansträngande. Fina dagar kan brädan också vara ett alternativ för rekreation eller yoga på vatten om du inte har lust att paddla som vanligt.
Att paddla är en fantastisk naturupplevelse i sig, och behöver inte vara ansträngande. Fina dagar kan brädan också vara ett alternativ för rekreation eller yoga på vatten om du inte har lust att paddla som vanligt.Foto: Roger Carlsson

Här hittar du hela Barfotabilagan digitalt:

Carin JanefridSkicka e-post
Calle MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons