Annons

James resa från missbruk till drogfri blir bok: ”Jag vill belysa de hemlösas situation”

Historien om hur James fick ett nytt liv i Läckeby blir bok. ”Syftet med boken är att visa att alla kan göra något för dem som är sämre lottade i livet”, säger Ulrika Hansson Blomkvist som tillsammans med maken Johan räddade James från gatan.
Läckeby • Publicerad 14 september 2024
Ulrika Hansson Blomkvist tillsammans med James hemma i Läckeby. Snart blir historien om James liv från en svårt sjuk missbrukare på gatan i London till en drogfri naturälskare i Sverige bok som Ulrika skriver.
Ulrika Hansson Blomkvist tillsammans med James hemma i Läckeby. Snart blir historien om James liv från en svårt sjuk missbrukare på gatan i London till en drogfri naturälskare i Sverige bok som Ulrika skriver.Foto: Ia Sellerberg

Historien om James är som en saga och nu blir den bok.

I fyra år har Ulrika Hansson Blomkvist skrivit på boken om hur den före detta hemlösa missbrukaren James från London fick ett nytt liv.

Annons

– Jag kommer att skicka manuset till de förlag som jag tycker är seriösa. Om inget nappar kommer jag att ge ut den själv med hjälp av Mats och Susan Billmark (författare från Kalmar, reds anmärkning). Jag är inte beredd att göra några omfattande förändringar i manuset eftersom det är viktigt att James gestaltas rättvist, säger hon.

Varför ville du skriva en bok om James?

– För att jag vill belysa de hemlösas situation och det utanförskap de lever i. Jag anser att alla har ett socialt ansvar. Det innebär i praktiken att de som har möjlighet bör hjälpa de som är sämre lottade i livet.

Det har snart gått sex år sedan Ulrika, som bor växelvis i Wimbledon med maken Johan, träffade James för första gången och med åren har kvinnan från Sverige blivit ett välbekant ansikte för många av dem som lever på gatan i London.

– Jag går fortfarande runt och hjälper andra. För mig är det ett kall, och något jag gör så fort jag inte skriver på boken eller studerar. Ibland berättar jag om James och det ger andra hopp. Jag drivs så starkt av att ge något till de här människorna, och det behövs ofta så lite för att göra skillnad.

Vilken titel boken får är inte bestämt än, men en sak är Ulrika säker på:

– Det ska göra ont i magen när man läser titeln för rent krasst vill jag att folk ska få lite ont i magen.

Varför tror du att många väljer att titta bort istället för att hjälpa som du gör?

– Jag tror att många är osäkra på vad de förväntas göra, men de allra flesta hemlösa blir glada bara någon säger hej eller fråga hur de mår. Man behöver inte förbinda sig till något, men man kan åtminstone uppföra sig. Det handlar om medmänniskor och många tittar inte ens på dem! I England kan vem som helst kan hamna på gatan, för där finns inte samma skyddsnät som i Sverige.

Det händer att hon själv blir överväldigad när hon tänker på hur livet förändrats för James.

Annons

– Ibland är det svårt att greppa allt som har hänt. Hemlösa och svårt sjuka James överlevde, blev drogfri, flyttade till lilla Läckeby, åker moppe till jobbet och under sommaren kom hans mamma från England på besök...Det känns surrealistiskt.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons