Annons

”Ge din hjärna en chans att varva ner”

Äntligen semester och det är dags att lägga sig i hängmattan och vila. Men att stänga av och koppla ur är inte alltid så lätt. Bonus Weekend har pratat med effektivitetskonsulten Petra Brask om hur man varvar ned inför semestern.
Kalmar • Publicerad 16 juni 2018
Dags för semester? Men att hitta rätta semesterkänslan är inte alltid det lättaste. Effektivitetskonsulten Petra Brask tipsar om hur man varvar ned inför ledigheten.
Dags för semester? Men att hitta rätta semesterkänslan är inte alltid det lättaste. Effektivitetskonsulten Petra Brask tipsar om hur man varvar ned inför ledigheten.Foto: Friso Gentsch

Inför en semester är det tusen grejer som ska fixas och sedan är man helt slut när det är dags för semester – hur ska man göra övergången klokare?

–Det är onekligen så att semester och när vi ska vara borta en längre tid, medför en topp vad gäller arbetsuppgifter. Den här tiden på året känns den toppen extra mycket då det för många även pågår många saker privat; skolavslutningar, studentfester, picknick på dagis, sommarfester och allt som ska tryckas in tillsammans med kickoff på arbetet och alla dessa avslut vi önskar få till före semestern. Känner du att du bågnar under den uppgiften, så är det viktigt att göra en lista på allt som du anser ska göras och prioritera den listan.

Nyligen släppte Petra Brask boken, Vem bestämmer över din tid?
Nyligen släppte Petra Brask boken, Vem bestämmer över din tid?Foto: Picasa
Annons

För den som alltid har fullbokad kalender kan det vara svårt att vara helt ledig – hur ska man göra för att kunna varva ned under semestern?

– När du har semester så har du laglig rätt att vara ledig. Din arbetsgivare är skyldig att se till att du har möjlighet att få återhämtning. Gör inte misstaget att känna dåligt samvete för att du ska vara ledig och istället göra dig mer tillgänglig än någonsin, exempelvis; ”Alltså jag har semester men jag kommer givetvis att vara tillgänglig och kolla mejlen minst ett par gånger per dag.” Ha tillit till att jorden snurrar även utan din ständiga tillgänglighet. Ge din hjärna en chans att varva ner och koppla av. Det är då de goda nya idéerna får ro att gro och växa.

Hur lång tid behöver man för att bli utvilad? Räcker två veckor eller måste man ha fyra-fem veckor?

– Det finns väldigt lite forskning om just semester. Det vi vet är att effekten av en semester, oavsett hur lång tid du tar, är kortvarig och avtar efter bara ett par veckor. Det är viktigt att börja trappa ner på jobbet redan innan du tar semester. Sätt på autosvaret på mejlen några dagar tidigare så att du i lugn och ro kan beta av det sista.

Många upplever att de blir sjuka så fort de går på semester – varför blir det så?

– Det är inte ovanligt att vi drar på oss förkylningar som bryter ut när vi blir lediga då immunförsvaret väntat på att vi ska ha tid att vara sjuka. Ta det som en lärdom att lyssna på kroppen och skapa mer balans under året istället. Det är inte farligt att jobba för mycket men däremot att återhämta sig för lite. Använd semestern till att reflektera över vilka sunda goda vanor du skulle må bra av att ha med dig ini hösten.

Semestern kan ju stressa också för allt ska vara så perfekt – hur minskar man sommarstressen?

– Semestern är en fantastisk möjlighet till återhämtning. Men det är inte ovanligt att jag hör att deltagare sparat de riktigt tuffa projekten till ledigheten; renovering, ombyggnad, tillbyggnad, släktträffar, resor hit och dit. Om du under året har haft ett väldigt aktivt liv och ständigt varit på språng, vore det ju synd att stressa på semestern också. När mina ungdomar var yngre frågade jag alltid dem vad de längtade mest efter under sommarlovet och det var ofta de enkla sakerna som hade högst värde. Picknick på stranden, utflykt i närområdet, spela kubb på en gräsplätt. Det var väldigt lätta önskemål att uppfylla.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons