De brinner för kvinnors hälsa: ”Samhället gör det tuffare idag att gå igenom klimakteriet”
Vad händer i kroppen under klimakteriet?
Hur påverkar hormonförändringar din hälsa och välmående?
Vad kan du själv göra för att må så bra som möjligt genom förklimakteriet och klimakteriet?
Det är några av alla de frågor som Madelaine Jeansson och Linda Lönell tar upp i sin föreläsning Upptäck vägen till bättre hälsa under klimakteriet.
– Jag tycker att det är skönt att jag närmar mig 50. Det sägs ju att man blir klokare med åldern, säger Linda Lönell som själv gjort en livsstilsresa och gått ned 40 kilo de senaste två åren.
Madelaine Jeansson från Färjestaden driver Aktiv Livsstil Kalmar och är certifierad personlig tränare, kostrådgivare, stark genom klimakteriecoach och mamma-mage-tränare samt föreläsare inom träning, kost, klimakteriet och hormonhälsa.
Linda Lönell är hårolog och har arbetat som frisör i Kalmar i många år. Hon är även certifierad hälsocoach och samtalscoach och driver sedan nio år tillbaka Hälsokliniken – Kalmar Kroppsscanning där hon gör hälsoanalyser.
Båda brinner för kvinnors hälsa och samarbetar nu för att hjälpa kvinnor att må bra genom klimakteriet.
– Vi kompletterar varandra. När jag blev Stark genom klimakteriecoach började jag ha föreläsningar och Linda har ju mer mätbara instrument för att ta olika värden, det var så vi kom in på det där att samarbeta med att hjälpa kvinnor med mätbara resultat, för vi har ju något konkret att gå på, säger Madelaine Jeansson.
Genom sina olika företag träffar de ofta kvinnor med klimakteriebesvär som vallningar, hälsporre, psykiska besvär, sömnbesvär, humörsvängningar, sexuella besvär, inkontinens, led- och muskelvärk, förlust av muskelmassa och ökad fettlagring, huvudvärk och yrsel.
– Många går med onödiga besvär och tror att det ska vara så. Det skojas alltid om det där med klimakteriet och pannben är väl bra, men inte i alla fall. Vården idag är inte så kunnig på klimakteriebesvär och många kvinnor känner att deras ohälsa inte blir tagen på allvar så de söker alternativ, menar Linda Lönell.
Genom sina föreläsningar hoppas de på att kunna sprida kunskap och öppna upp för diskussioner.
– Många kvinnor är beredda att kämpa för att må bra. Man vill ha mer av livet och mer av sin hälsa. Kvinnor är bättre på att söka hjälp, män tiger mer.
Men trots kunskap är det ändå kvinnor som lider i det tysta under klimakteriet.
– Jag tror att många tänker ”det är naturligt”, men tiden, samhället och livet ser annorlunda ut idag än vad det gjorde för 50 år sedan. Samhället gör det tuffare idag att gå igenom klimakteriet. Vi jobbar lika mycket som männen idag och det är en större press på kvinnan idag, säger Linda.
– Det finns hjälp att få och det är så viktigt att lyfta och därför vill vi sprida kunskap. Det är ju ändå kanske tio år av ditt liv och förklimakterie/klimakteriet kan börja redan i 35 års ålder. Jag vill jobba med varför det har blivit så, varför man mår som man gör, och inte bara trycka i mig antidepressiva tabletter, säger Madelaine.
Att träning, rätt kost och naturen påverkar vår hälsa är ingen nyhet, men varför är det ändå så svårt att må bra?
– Alla vet vad man ska göra, men i grunden är vi människor lata. Vi vill sitta still, det är lättare än att gå ut i naturen. Det handlar om att skapa vanor, man måste bryta den onda spiralen. Man får göra medvetna val för sin hälsa.
De tycker att vi generellt är dåliga på att vara här och nu och att vi borde lyssna mer inåt istället för att ta in alla intryck runt oss.
– Jag skulle skylla mycket på mobilen. Du jämför dig med andra och du ser till det du inte har istället för det du har och det påverkar oss mycket, säger Linda.
– Våra hjärnor är inte gjorda för att ta in så mycket information. Man behöver stänga av och man får hitta sina knep för det, menar Madelaine som själv satt en maxgräns för sig själv på två minuter på Facebook och Instagram under helgerna.
Lever ni själva som ni lär?
– Ja, jag tränar, försöker att vara ute i naturen, prioriterar återhämtning, äter näringsrik mat och stänger av mobilen då och då. Jag jobbade som polis förut och jobbade mycket skift och tränade hårt när jag tränade. Nu tränar jag mer smart och lägger in återhämtningspass för att det ska vara långsiktigt och hållbart, säger Madelaine.
– Jag lever bättre idag än jag gjorde för femton år sedan. Jag har en sköldkörtelproblematik, pressat kroppen och slarvat med maten tidigare och tog hellre en extra kund istället för lunch, men idag mår jag bra, bättre än på länge, säger Linda.
”Man blir behandlad annorlunda när man är smal. Det finns en tjockisrasism där ute, att tjocka är lata”Linda Lönell
Att hon sålde sin hårsalong i januari i år och numera har en hyrstol på en salong har betytt mycket för hennes själsliga mående. De senaste åren har hon dessutom gjort en kroppslig resa och gått ned 40 kilo.
– Jag har alltid varit nöjd med min kropp och känt mig bekväm, jag har alltid varit rörlig i min kropp och tränat både innebandy och padel, men jag tror att man påverkas av alla runtomkring och till sist kommer det ifatt en. Man blir behandlad annorlunda när man är smal. Det finns en tjockisrasism där ute, att tjocka är lata, säger hon allvarligt.
Hur känns det?
– Jag tänker inte så mycket på det, jag har varit i den här resan så länge. Som jag ser ut idag har jag alltid känt mig! Men jag kan inte sticka under stol med att jag mår mycket bättre, att det känns skillnad i kroppen när jag går till exempel.
Madelaine tycker att hon efter att ha lämnat småbarnsåren bakom sig har hittat ett inre lugn.
– Jag mår jättebra för efter småbarnsåren får jag äntligen sova, ha, ha. Jag prioriterar mig själv och min egen hälsa och jag lyssnar på kroppen på ett annat sätt.
Vilka är era egna bästa må bra-tips?
– Träna! Bada eller vinterbada. Gå ut i naturen, lek med dina barn och ät näringsrik mat. Prioritera sömn, återhämtning, meditation och att ha kul, säger Madelaine.
– Prioritera dig själv. Var i sociala sammanhang. Det första vi ”offrar” är träningen och det sociala, men det är ju sådant vi mår bra av. Ibland svänger livet och så är det för alla, men att inte tacka nej gång på gång är viktigt, säger Linda.