Annons

Benshi flydde i gummibåt – nu lär han barn och vuxna simma

Abdulkader Benshi flydde i en gummibåt över Medelhavet. Bilderna från resan över havet sitter som en tatuering i hjärtat på honom. Vem skulle han rädda först om båten sjönk? Efter en månad på vandring genom Europa förenades han slutligen med sin familj i Kalmar. Nu vill han lära så många som möjligt att simma.
Kalmar • Publicerad 3 april 2021 • Uppdaterad 8 april 2021
Abdulkader Benshi flydde över Medelhavet i en gummibåt. Efter en och en halv månad på flykt och vandring återförenades han med sin familj i Sverige och Kalmar. Nu vill han lära andra människor att simma och arbetar som simlärare på Äventyrsbadet.
Abdulkader Benshi flydde över Medelhavet i en gummibåt. Efter en och en halv månad på flykt och vandring återförenades han med sin familj i Sverige och Kalmar. Nu vill han lära andra människor att simma och arbetar som simlärare på Äventyrsbadet.Foto: Mats Holmertz

Simläraren Abdulkader Benshi, som kallas Benshi av alla, är ett välkänt ansikte på Äventyrsbadet i Kalmar.

Här har han arbetat sedan 2016 och med tiden har han hunnit att lära både små och stora att simma. Dessutom har han tränat flera triatleter att bli bättre och snabbare simmare.

Annons

Vattnet betyder allt för 25-åringen från Smedby. Han har alltid simmat och trivs med att vara under ytan.

Men för honom är vatten mycket mer än bara lek, motion och träning.

”Varje gång jag hoppar i och räddar någon börjar jag gråta efteråt för jag känner att jag har gjort något bra.”
Abdulkader Benshi

För Benshi är vatten helt enkelt liv.

– Simmar du är du i en annan och ny värld. Kan du inte simma drunknar du, säger han allvarligt.

Som livräddare i simhallen har han varit tvungen att hoppa i för att rädda badare, både en och två gånger, och varje gång är lika känslosam efteråt.

– Varje gång jag hoppar i och räddar någon börjar jag gråta efteråt för jag känner att jag har gjort något bra.

Men långt inne i honom finns också bilderna från timmarna i en gummibåt på Medelhavet fastetsade, bilder han aldrig kommer att kunna glömma.

– Barnen som dog i havet och det jag såg på båten gjorde att jag bestämde mig för att hjälpa så många som möjligt med att lära dem simma.

Benshi och hans familj levde att bra liv i Aleppo i norra Syrien. Benshi studerade ekonomi och hade planer på att flytta till Tyskland för att plugga vidare sedan och hans pappa var bagare med flera verksamheter där även Benshi arbetade. Men kriget förändrade allt och över en natt förlorade familjen allt.

– Pappa hamnade i en slags chock när allt han jobbat för var förlorat. Sen bestämde vi oss att pappa skulle försöka fly till Sverige, så att vi sedan skulle kunna komma efter. Jag fick då ta hand om hela familjen och jag åkte med dem till Turkiet när vi förstod att vi inte kunde stanna i Aleppo.

Annons

Benshis pappa lyckades ta sig till Sverige och de andra i familjen fick vänta i Turkiet i sex månader innan de kunde åka vidare till Sverige. Det vill säga alla utom 20-åriga Benshi som tvingades lämna familjen på flygplatsen.

– Det var jobbigt, men jag kände ändå att jag kunde slappna av lite för nu skulle pappa ta hand om dem i Sverige.

Abdulkader Benshis egen bild från vandringen och resan från Grekland till Sverige.
Abdulkader Benshis egen bild från vandringen och resan från Grekland till Sverige.Foto: Privat

Eftersom Benshi var 20 år fick han nej när familjen sökte uppehållstillstånd i Sverige och efter att ha fått ytterligare avslag på sin ansökan beslöt han sig för att ta sig till fots genom Europa för att kunna återföras med familjen i Sverige. Tillsammans med sin svåger, farbror och en kompis till pappan skulle han göra resan som tog en och en halv månad.

Simkunnigheten är låg i Syrien, men Abdulkader Benshi har alltid gillat vatten och blev tidigt en duktig simmare.
Simkunnigheten är låg i Syrien, men Abdulkader Benshi har alltid gillat vatten och blev tidigt en duktig simmare.Foto: Privat

Den långa resan började med den mycket farliga och riskfyllda färden över Medelhavet i gummibåt. I Syrien är simkunnigheten låg och Benshi förstod att mycket stod på spel när han och de andra klev i gummibåten i Turkiet som skulle ta dem till Grekland.

– Jag tänkte hela tiden på att jag kan simma, jag är simmare och jag är inte rädd för att simma och jag visste att jag skulle klara det, men min svåger och min farbror skulle följa med och de kunde inte simma. I Syrien går bara de som har råd i simskolan, det är inte som i Sverige där alla lär sig simma.

”Jag satt hela tiden och tänkte på vem jag skulle rädda först.”
Abdulkader Benshi

I båten, som var för max åtta personer, satt 33 personer i olika åldrar och Benshi visste att de flesta av dem inte skulle kunna simma om något hände.

– Den yngsta i båten var en bebis på en och en halv månad. Jag satt hela tiden och tänkte på vem jag skulle rädda först. Jag satt och tittade på varje ansikte i båten och tänkte på vad jag skulle göra, säger han samtidigt som han gråter tyst.

– På mitten av resan blev vi stoppade av polis som skrek och riktade vapen mot oss. En man i båten ställde sig upp och lyfte upp sitt barn och skrek ”skjut mig, men låt bli mitt barn”, fortsätter han efter en liten stund.

Det har gått fem och ett halvt år sedan Benshi satt i gummibåten på havet, men han minns fortfarande varenda sekund från båtresan.

– Historien sitter som en tatuering i hjärtat och jag vill inte glömma bort den heller, för den gör mig starkare. Om jag mår bra tänker jag inte så mycket på det, men om något händer går jag tillbaka och tänker. Det är många starka känslor.

Annons

Den grekiska polisen hjälpte båten iland på ön Kos och alla togs omhand. För Benshi och hans sällskap fortsatte sedan resan till fots genom Makedonien, Serbien, Ungern och Österrike.

Benshi och de andra i hans sällskap valde ofta att följa järnvägsräls under sin vandring mot friheten och Sverige.
Benshi och de andra i hans sällskap valde ofta att följa järnvägsräls under sin vandring mot friheten och Sverige.Foto: Privat

Resan kantades av farligheter, rädsla för att bli tagen av polisen, mutor till maffian, nätter i skogen, kyla och hunger, men hela tiden fanns målet i sikte; att komma fram till mamma och pappa och syskonen i Sverige.

– Du måste bara nicka och säga ja och tacka, annars blir du skjuten. Du måste hela tiden vara smart och tänka snabbt, annars blir du uppäten. Det hände så mycket på vägen så det går inte att berätta allt. Jag skulle vilja skriva en bok en dag om allt som hände, förklarar Benshi.

Under hela vägen filmade han med mobilen och skickade filmer och bilder till sin mamma i Kalmar för att lugna henne och berätta att allt gick bra och att de var på väg.

Till slut nådde de Tyskland där Benshis faster redan befann sig. Där väntade även hans storasyster på dem för att ta dem vidare till Sverige.

Den 5 juni 2015 kom Benshi fram till Sverige och Malmö. Det var skolavslutningstider och överallt såg han glada människor som åkte runt på lastbilsflak och sjöng.

– Det var som att komma till en annan värld och jag kände att jag äntligen kunde slappna av. Folk var väldigt snälla mot oss och jag minns att jag tyckte att det luktade så gott av den friska luften. Det kändes som en bra start.

Benshi återförenad med sin mamma i Kalmar efter en och en halv månad på flykt.
Benshi återförenad med sin mamma i Kalmar efter en och en halv månad på flykt.Foto: Privat

På stationen i Kalmar väntade mamma, pappa och Benshis yngre syskon.

– Det enda jag tänkte på när jag kom fram var att springa fram och pussa mamma och pappa på fötterna och det gjorde jag, skrattar han.

Den första tiden i Sverige fick Benshi bo på asylboende i Orrefors. I väntan på uppehållstillstånd bestämde han sig för att lära sig så mycket svenska han kunde. Han började jobba som diskare och städare på pizzeria och efter ett tag började han baka pizzor och även ta upp beställningar.

Annons

– Första steget för mig var att våga, jag var en blyg kille, men chefen på pizzerian hjälpte mig.

Varje dag åkte han buss från Kalmar till Nybro för att jobba och på bussresorna läste han svenska. Efter ett år fick han uppehållstillstånd och fick börja läsa svenska på SFI, något som han betade av snabbt. Det var också när han gick på SFI som han upptäckte Äventyrsbadet i Kalmar.

– Jag såg simhallen och tänkte att jag kunde göra något bra under tiden, där kan jag träffa barn och gamla och prata svenska med, så jag gick in i receptionen och frågade om jag kunde få börja jobba här, minns han leende.

Till slut fick han komma på intervju och fick sedan en språkpraktikplats på Äventyrsbadet i tre månader.

– Jag fick lära mig jättemycket. Sedan blev jag timanställd och utbildade mig till simlärare och livräddare. Samtidigt jobbade jag på pizzerian.

För Benshi är simkunnigheten viktig. Han jobbar som simlärare på Äventyrsbadet och har dessutom precis startat en Youtube-kanal tillsammans med sin kollega Malin Fredriksson där han på arabiska lär människor simma.
För Benshi är simkunnigheten viktig. Han jobbar som simlärare på Äventyrsbadet och har dessutom precis startat en Youtube-kanal tillsammans med sin kollega Malin Fredriksson där han på arabiska lär människor simma.Foto: Mats Holmertz
”Nyckeln till landet är språket och jag vill göra något bra i livet.”
Abdulkader Benshi

Idag arbetar Benshi heltid som simlärare på Äventyrsbadet. Han har fast anställning och älskar sitt arbete som simskolelärare.

– Jag tycker om barn, jag får glädje och energi av barnen.

Han säger att den fasta anställningen var det första trappsteget för honom i Sverige.

– Nu tänker jag samla så många rätta steg jag kan i Sverige. Nyckeln till landet är språket och jag vill göra något bra i livet. Jag har sparat pengar sedan dagen ett i Sverige, jag är inte en kille som köper en dyr bil, istället sparade jag för att köpa ett hus och 2019 köpte jag ett eget hus i Smedby där familjen bor nu, säger han stolt.

Sedan ett par månader tillbaka är han spinninginstruktör och gymvärd på Malkars. Träning är en stor del av hans liv, han har kört både Mini-triathlon och en halv Ironman i Jönköping, målet är att en dag köra Ironman i Kalmar och att tävla i triathlon för sitt land Syrien.

Abdulkader Benshi, som kallas Benshi av alla, blev nyligen svensk medborgare.
Abdulkader Benshi, som kallas Benshi av alla, blev nyligen svensk medborgare.Foto: Mats Holmertz
Annons

Tillsammans med sin kollega och kompis Malin Fredriksson startade Benshi nyligen en Youtube-kanal med simundervisning på arabiska. Han delade filmen på TikTok och på en dag hade han fått 35 000 följare.

– Kanalen är på arabiska. Målet med kanalen är att förklara och visa för folk hur de kan rädda sig och andra om något händer, om de till exempel måste åka gummibåt som jag. Vi lär ut simning för nybörjare, men kommer även i framtiden att ge tips i andra simsätt där man kommit lite längre i sin träning.

Nyligen blev Benshi svensk medborgare. På sitt Instagramkonto @benshi_swimming la han då ut en film, till tonerna av Stad i ljus med Tommy Körberg, om sin resa genom Europa till Sverige och svenskt medborgarskap.

Under filmklippet skriver han:

”Jag kan slappna av nu.”

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons