Nu byggs det 200 boulebanor mitt i Kalmar: ”Hoppas på fulla läktare”
Under onsdagen påbörjades de första fysiska förberedelserna av boule-SM i Kalmar, som spelas mellan söndag den 2 juli till lördag den 8 juli. På Stortorget inleddes arbetet med att anlägga själva boule-banorna och att bygga huvudläktaren, som ska rymma 500 åskådare.
– Här på Stortorget läggs en lite tuffare och svårare finalbana som mäter 32 gånger 14 meter, säger Mattias Thorell, evenemangsutvecklare på svenska bouleförbundet.
Finalbanan är en av totalt 200 banor som ska stå klara innan tävlingarna drar igång på söndag.
– Vi kommer ha 60 banor på Stortorget, 90 på Ölandskajens parkering, resterande blir utspridda i staden, längs med gatorna och uppe på stadsmuren, berättar Mattias Thorell.
Totalt används 300 ton stenmjöl för att anlägga boulebanorna. Det ska sedan återanvändas när mästerskapet är avgjort.
– Vi har valt ett grus som redan ligger här, på Stortorget fattas just nu en del grus, där kan man fylla i och snygga till. Sedan har kommunen verktyg för att sopa bort gruset där det kan återanvändas, men det är absolut en utmaning, säger Mattias Thorell.
Arrangörerna hoppas på bra uppslutning från invånarna när 1 400 boulespelare intar Kalmar. Det är en av anledningarna till att man valt att arrangera tävlingen inne i stadskärnan.
– Vi vill bjuda in till en riktig folkfest, att man märker av det inne i stan, säger Ida Qvarnström, projektledare för idrottsevenemang på Destination Kalmar.
Här saknas innehåll
Förberedelserna inleds alltså på Stortorget. Banorna längs med gatorna och på Larmtorget färdigställs under torsdagen, på fredagen rör sig arbetarna kring Ölandskajen.
– Under uppbyggnaden kommer det vara stökigt med diverse fordon, lastbilar med grus till exempel. Sedan under tävlingsveckorna är vi inte i vägen så mycket. Det kommer påverka butiker på Storgatan och Norra Långgatan, då de kommer vara avstängda för varutransporter, säger Mattias Thorell.
SM har ett gäng olika tävlingsklasser, både kring lag- och åldersindelning. I den öppna klassen får alla spelare som vill delta. Bland de 1 400 spelare som anmält sig är den yngsta 6 år gammal medan den äldsta har fyllt 91.
– Det är tjusningen, framförallt att de kan spela tillsammans. Tidigare år har vi haft väldigt unga spelare som bildat lag tillsammans med mormor eller farfar, säger Mattias Thorell.
De första matcherna sätter igång klockan nio på förmiddagen. Först klockan åtta på kvällen drar respektive finaler igång.
– Det tycker jag är häftigt, att det spelas runtom i stan och att det pågår från morgon till kväll. Det kräver ett stort fokus, säger Ida Qvarnström.