Annons

Fagerström (S) ångrar inte glasköpet

Glasmuseets chef borde kanske ha fått mer stöd av kommunen. Det medger Ann-Marie Fagerström (S) som dock försvarar mångmiljonsatsningen i Boda.
– Genom köpet räddade kommunen glassamlingen och alla värdefulla skisser, säger hon.
Emmaboda • Publicerad 6 december 2019
Ann-Marie Fagerström (S).
Ann-Marie Fagerström (S).Foto: Mats Holmertz

Kommunalrådet Ann-Marie Fagerström höll i taktpinnen när Emmaboda kommun köpte glassamlingen och byggde om glasbrukslokalerna i Boda till museum. Hon är inte längre kommunalråd men hon har kvar en fot i politiken och sitter med i revisionen.

Var satsningen värd pengarna?

Annons

– Ja. Genom köpet räddade kommunen glassamlingen och alla värdefulla skisser. Med all sannolikhet hade annars dessa värdefulla föremål skingrats i världen.

Museet tillkom för att väcka liv i Boda, har det lyckats?

– The Glass Factory med ledning av Maja Heuer har utvecklats till ett internationellt känt museum och starkt bidragit till Boda Glasbruks överlevnad.

Vad har det betytt för orten och kommunen?

– Satsningen har skapat arbetstillfällen i Boda. Orten hade förmodligen varit ett mörkt samhälle annars. En del inflyttning har tillkommit, företag har etablerat sig och barnfamiljer har valt att finnas på orten.

Det är flera som sagt till oss att de upplevt att det varit svårt att få raka svar på vad museet kostar per år. Delar du den bilden?

– Jag delar bilden av att frågan har varit uppe. Men vi har ändå fått svaren i handlingarna som alla nämnder lämnar in till bokslutet. Under de år jag var kommunstyrelseordförande har kommunstyrelsen fått de uppgifter som vi ansåg behövdes för beslut om delårsbokslut och årsberättelse i fullmäktige.

Vad tänker du om de uppblåsta besökssiffrorna?

– Det är jättetråkigt att de inte stämmer. Men varför det är så har de verksamhetsansvariga svarat på. Det är inte att jag frånsäger mig mitt ansvar på något sätt, men vi har trott på de uppgifter vi fått. Det har inte stämt med besökssiffrorna men jag tycker inte att jag behöver stå till svars för dem.

Du har litat på Maja Heuer?

Annons

– Jag har litat på bildningsnämnden, på de uppgifter som kommit till oss genom bokslut och årsberättelse.

Torsten Jansson, Ann-Marie Fagerström och Jan-Olof Jäghagen (S), bildningsnämndens ordförande, fotograferade hösten 2009.
Torsten Jansson, Ann-Marie Fagerström och Jan-Olof Jäghagen (S), bildningsnämndens ordförande, fotograferade hösten 2009.Foto: Peter Lejon

Vad tänker du i dag om hur debatten gick om inköp av lokaler och renoveringen?

– Dåvarande opposition var inte överens med majoriteten S, V och MP om köpet av lokaler och på det sätt upphandlingen gick till vid renoveringen. De hade hellre sett att det startades ett museum i Emmaboda centrum. Jag tror inte att det hade gett samma effekt och intresse för besöksnäringen. Det hade definitivt inte stärkt Boda glasbruk

Är det något du hade önskat att ni gjort annorlunda?

– Hade vi gjort annorlunda så hade vi inte haft ett glasmuseum eller något glas i dag. Men kanske hade jag redan från början valt att lägga verksamheten i kommunstyrelsens regi. Maja har varit en fantastisk person som jobbat jättebra. Men hon har kanske haft för mycket att göra med ekonomi och allting runt sig. Hon skulle kanske ha haft mer stöd och hjälp, det tror jag.

Hösten 2011 fick kommunen kritik för hur Bodasatsningen hanterats i en revisionsrapport.

Vad tänker du om den kritiken?

– Jo, det vet jag. Det handlade om upphandlingsförfarandet i huvudsak.

I fyra fall togs också beslut i kommunstyrelsen en halvtimme innan ärendet kom upp i kommunfullmäktige.

– Men vi diskuterade frågan vid varje tillfälle. Det var inget som var överraskande för oppositionen.

Annons

Varför var det så bråttom?

– Annars hade vi inte haft entreprenören Design House Stockholm med oss. Jag måste säga att jag tycker att det var beslut som var befogade och väldigt kloka. För vi har ett museum i dag som är välkänt. Det finns mycket i sakfrågorna som man kan ifrågasätta, men vi har ändå lyckats väldigt bra med att rädda både en ort samt glaset och skisserna.

Revisorernas kritik handlade också om jäv. När kommunfullmäktige i december 2010 beslutade om att bevilja fastighetsbolaget Emfab 10 miljoner kronor i borgen anmälde tre ledamöter jäv, däribland Ann-Marie Fagerström som då också var ordförande för Emfab. I mars 2011 när beslut skulle fattas om ytterligare 24 miljoner kronor i borgen anmälde ingen jäv. Om de tre politikerna hade anmält jäv hade det blivit lika röstetal, nu beviljades i stället borgen med en rösts övervikt.

Varför anmälde du inte jäv ?

– Det kan jag inte svara på.

Om ni tre hade anmält jäv så hade det blivit lika röstetal...

– Oj då, på det viset. Det hade ju varit olyckligt då hade vi kanske inte haft något museum. Fast det är ordförande som har utslagsrösten, och han röstade ju för. Jag måste erkänna att jag hade väl inte kunskapen eller tänkte på det. Jag tror aldrig jag har lurats för att få igenom några beslut.

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Karin LagerströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons