Efterlyses: Testperson för hemtjänstens kameraövervakning
Mörbylånga kommun har med hjälp av statsbidrag köpt in ett antal webbkameror som kan användas till att övervaka äldre i hemmet från datorn, utan att hemtjänstpersonalen behöver komma på besök.
Den första upphandlingen överklagades så det har tagit tid att få hem kamerorna – men nu är de här, berättar socialchefen.
– Vi söker någon med hemtjänst som vill prova. Det är bara att prata med hemtjänstpersonalen eller biståndshandläggaren, säger hon.
– Det kan handla om att vi bestämmer att kameran sätts igång klockan 02 på natten och är igång några minuter, så kan hemtjänsten titta till personen på distans via kameran. Många gånger kan personalen väcka den som ligger och sover när vi gör besök hemma.
Webbkamera kan bli aktuellt när det bara handlar om att titta till den med hemtjänst, inte om det behövs annan omvårdnad. Att ha kamera hemma är frivilligt, och det ställs krav på säkerhet och integritet.
Just nu håller personalen på att lära sig hur tekniken fungerar med hjälp av en kamera som är uppsatt på ett korttidsboende.
Socialförvaltningen har också beslutat att köpa in en slags GPS-larm på dementa, efter önskemål från anhöriga. Det ser ut som en klocka, som kan ställas in så att ett larm skickas till en anhörig när en person går utanför dörren hemma.
– Vi vill inte begränsa friheten mer än nödvändigt för den som är på väg in i en demenssjukdom, säger Ann-Katrin Ståhl.
Kommunen vill ha in avgift för både webbkameror och larm.
– Trygghet på natten är en viktig fråga. Med kameror vill vi öka kvaliteten samtidigt som vi vill få personalen att räcka till, säger socialnämndens tillförordnade ordförande Mathias Karlsson (S).