Hussam Salman: ”Vi ska samarbeta vidare”
Det var i höstas som miljö- och byggnadsnämnden i Mörbylånga kommun beslutade att inte anta detaljplanen för Matrosen 1 och den lades vilande. Det upprörde Hussam Salman då det stoppade köpet och exploateringen av området i Mörbylånga hamn eftersom det kräver en godkänd detaljplan.
I februari ändrade sedan samhällsbyggnadsnämnden beslutet och planen blev återremitterad till förvaltningen. Vilket betyder att kommunen återigen arbetar med planen. Efter onsdagens möte med kommunen var Hussam Salman positiv.
– Det har gått bra faktiskt. Det var positivare än förväntat. Det verkar som de har tänkt igenom det här ordentligt och har sett att beslutet att lägga det vilande inte var det rätta. Vi ska samarbeta vidare och har kommit överens om att vi ska få tillträde till en del av marken som vi redan har avtal på omedelbart, säger han.
Det är marken som kallas kvarteret Hotellet, som har en färdig detaljplan, där han nu kan ansöka om bygglov. Men namnet till trots ska här byggas bostadsrätter. Marken är den första på höger sida bakom tennisbanorna där det ligger en stor gräsmatta i dag. Men det som det har varit mest problem med är Matrosen 1.
– Där har kommunen börjat ordna allt underlag och alla tillstånd så att vi inom en rimlig tid får tillträde till tomten. Den rimliga tiden ska vi definiera inom kort i form av ett tilläggsavtal, säger Hussam Salman.
Tror du att ditt eventuella skadeståndsanspråk hade någon påverkan på mötet?
– Jag tror att de har lyssnat och kollat. Jag har svårt att tänka mig att de inte har analyserat. Men skadestånd är inte mitt mål. Jag vill bygga bostäder, men måste ha ersättning för mitt arbete och mina förluster ifall de tvingar mig att hoppa av, säger han.
På frågan om det eventuella skadeståndsanspråket inverkat på mötet och beslut svarar kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) såhär i mejl till Barometern:
– Inga skadeståndsanspråk uttalades under mötet. Vi ägnade en del av tiden åt att gemensamt tolka det avtal som har tecknats mellan parterna. Vi är överens om att det tyvärr finns utrymme för tolkningar i vissa skrivningar och tillsammans behöver vi förtydliga dessa skrivningar för att nå en gemensam syn på vad avtalet säger.
På mötet närvarade bland annat Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande, Per-Olof Johansson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och kommundirektören Ann Willsund. Även från kommunens sida är man nöjda efter mötet.
– Vi hade ett bra och konstruktivt samtal. Våra regelbundna träffar kommer att fortsätta, skriver Matilda Wärenfalk.
Vad händer nu?
– Vi kommer tillsammans att arbeta vidare med att förtydliga de delar i avtalet där vi är överens om att det finns tolkningsutrymme. Arbetet med planprogrammet för Mörbylånga löper på och när det är färdigt kommer detaljplanen för Matrosen ha hög prioritet, skriver Matilda Wärenfalk.
Hussam Salman har stora planer för Mörbylånga. I första etappen är det bostäder, etapp två innebär ett hotell och intill vill han skapa ett stort badhus med spa och konstgjort strand.
– Vi vill skapa liv där. Ett modernt liv och inte så som det är i dag. Man ska kunna promenera, cykla, äta och bada, säger han.
Hussam Salman räknar med 6-8 år för att få allt på plats och en total kostnad på 800 miljoner kronor. Han upplever att han hamnat i kläm mellan det gamla styret i kommunen och det nya.
– Det här har blivit en sten som man vill kasta på varandra för att visa att man är det bättre alternativet för väljarna. Vi är väldigt känsliga för konjunkturen i byggbranschen. Jag har väntat fyra långa år. Folk behöver bostäder och jag har visat att jag är villig att bygga. Jag är den enda som bygger i Mörbylånga tätort, säger han.
Matilda Wärenfalk svarar att det är viktigt att se till helheten runt hamnen i Mörbylånga.
– Vi bedömer att först göra ett planprogram och därefter gå vidare med detaljplanerna i området är det bästa och mest effektiva i läget som är och att det inte strider mot det avtal som är tecknat. Det nya styret vill, precis som det gamla, se att det byggs bostäder i hamnen och på Matrosen, men den demokratiska processen och samråd med befolkningen i området är viktiga delar för ett lyckat resultat.