Annons

Länsarkitekt vill få helhetsbild för storbyggena i hamnen

Hur blir det nere i hamnen om Foppahotellet, LW:s hotell, utbyggnaden av Baronen med lägenheter och parkeringshuset byggs? Och hur påverkar projektet tillsammans riksintresset för kulturmiljövård? Det vill länsarkitekt Pär Hansson gärna att kommunen redogör för.
Kalmar • Publicerad 20 augusti 2020 • Uppdaterad 26 augusti 2020
LW vill bygga hotell på kvarteret Jungmannen 8 i gästhamnen.
LW vill bygga hotell på kvarteret Jungmannen 8 i gästhamnen.Foto: LW Fastigheter

I förra veckan gick remisstiden för detaljplaneförslaget för LW:s hotellbygge i gästhamnen ut. Som Barometern rapporterat tidigare i sommar har Kalmar läns museum i sitt remissyttrande lagt fram att planerna borde hanteras på ett sätt så att det blir tydligt vad byggnaderna sammantaget skulle innebära för stadsbilden och riksintresset för Kulturmiljövård.

Pär Hansson, länsarkitekt, efterlyser ett större helhetsgrepp av vad som planeras i hamnen.
Pär Hansson, länsarkitekt, efterlyser ett större helhetsgrepp av vad som planeras i hamnen.Foto: Mats Holmertz

Siktlinjerna mellan Kvarnholmen, slottet och Gamla stan hålls fram som särskilt viktigt för riksintresset och länsmuseet menar att om alla byggnationerna genomförs så finns risk för påtaglig skada av det som pekats ut som bevarandevärt. Kommunen har kommit fram till att det inte är fråga om påtaglig skada, utan ”en viss påverkan”. Konsulter som kommunen anlitat kommer däremot fram till att det finns en betydande risk för att riksintressets värde förvanskas.

Annons

Länsstyrelsen har ännu inte lämnat in sitt yttrande, och har fått dispens för senare inlämning. Arbetet med att ta fram det är däremot i full gång efter semestrarna och länsarkitekt Pär Hansson menar att det som Kalmar läns museum skriver om den totala verkan utifall att samtliga projekt genomförs är intressant.

– Jag tycker att det är viktigt att lyfta blicken och se saker i ett större perspektiv. Det gäller även i sammanhang där det som är tänkt inte finns än. Då måste man tänka sig ett scenario. Det måste finnas idéer på kommunen om vad man vill göra med området som helhet, säger Pär Hansson.

BILDSPEL: Planerade storbyggen i hamnområdet:

Begreppet påtaglig skada är den grad av påverkan som kan innebära att länsstyrelsen stoppar en detaljplan. Angående projekten i hamnen ser Pär Hansson riksintresset som en tårta där varje tillägg kan innebära att en bit försvinner.

– När Linnéuniversitetet byggdes försvann en tugga. Byggs Foppahotellet försvinner en bit till och så där fortsätter det. Det Örjan Molander på länsmuseet och jag menar är att när man börjat äta av kakan så minskar påverkansgraden men då måste man vårda det som finns och bygga på rätt sätt.

Huruvida länsstyrelsen kan kräva ett strategidokument av det slag som önskas låter Pär Hansson vara osagt.

De senaste veckorna har även andra aspekter på ett hotell i hamnen aktualiserats i och med olyckan där konstgödsel i stora mängder, enligt uppgifter 2 750 ton, exploderade i Beirut. Periodvis hanteras det nästan lika mycket ammoniumnitrat i Kalmar hamn och även riskerna med detta är något som länsstyrelsen ska behandla i sitt kommande yttrande.

Riskbedömningen påverkas av vad det är för slags byggnader det är frågan om. Bostäder är det som kräver störst försiktighet. Platser där människor inte sover, som på ett universitet, kräver mindre.

– I sitt hem är människor avslappnade. På en arbetsplats är man vaken och alert och det finns folk runt omkring. Skulle det bli en brand så finns i regel tid att ta sig i säkerhet. Vid en explosion hinner man ju inte undan. Det är värsta tänkbara scenario. man får väga sannolikheten att det sker med om det är värt risken.

När Pär Hansson lämnar in yttrandet till kommunen är experter från olika avdelningar inom länsstyrelsen konsulterade och sannolikt även MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Ytterligare aspekter som ska beaktas är exempelvis dagvattenhantering, klimataspekten och riksintresse för hamnen. Över huvud taget är omdaning av hamnar komplext.

– Det är ett mycket komplicerat område att planera in. Det är väldigt många stora frågor som ska besvaras.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons