Här är turisterna som kommer till Kalmar län
Det är, som så många gånger förr, en solig men blåsig förmiddag vid Kalmar slott. En rödvit långfärdsbuss stannar till utanför Söderport och snart väller det ut polska turister genom dörrarna. Med en entusiastisk guide i täten vallas de i samlad tropp in över vindbryggan. Strax därefter, i något lugnare tempo, traskar Daniel och Betty Stuermer. De kommer hela vägen från Kalifornien och har hamnat i Kalmar efter en slingrig biltur genom Småland.
– Min farfar är från den här trakten och vi har besökt tio olika samhällen för att se platser där mina anfäder har bott, säger Betty Stuermer.
Paret berättar entusiastiskt om sin resa i jakten på gravar och andra kvarlevor från gamla släktingar. De har också hunnit med ett besök på Öland där de fascinerades av naturen, alla historiska sammanhang – och fågelskådarna.
– Vi såg en grupp sådana på södra ön, de var verkligen en ”weird crowd”, säger Daniel Stuermer och skrattar gott åt minnet innan han fortsätter:
– Vi har haft det jättebra och gjort många fina upplevelser. Allt är väldigt praktiskt och enkelt här, det finns till och med engelsk text på parkeringsautomaterna.
Antalet amerikanska besökare i länet har mer än fördubblats de senaste tio åren. Ett faktum som följer en tydlig trend där den globala turismen ökar år för år vilket leder till fler långväga gäster även i Kalmar län.
– Det beror till stor del på att människor får det bättre ställt och börjar resa, framför allt i länder som Kina och Indien. De hittar inte till oss i första hand, då åker de i stället till storstäderna. Men har man redan varit i Stockholm och Köpenhamn kanske man vill se något annat av Skandinavien, säger Karin Ekebjär, samordnare för besöksnäringen på Region Kalmar län.
Grafik – härifrån kommer flest turister till länet
Men än så länge kommer merparten av de utländska turisterna i regionen från våra angränsande länder och Tyskland. Drygt varannan besökare från utlandet är tysk. Av dessa kommer flest till länet med bil, men de senaste året har även antalet tyska charterturister som flyger via Jönköpings flygplats ökat.
Näst flest utländska besökare får länet från Danmark. Men där har antalet mer än halverats de senaste tio åren.
– Det var väldigt konstigt. År 2009 hade vi världens boom med danskar som kom till oss och länet skiljde ut sig från övriga landet men sedan slutade de att hitta hit, säger Karin Ekebjär.
Det vikande danska intresset fick Region Kalmar län att dra igång ett analysarbete för att leta förklaringar.
– Vi trodde ett tag att danskarna börjat stanna kvar i Skåne och inte längre åkte hela vägen till oss. Men vi landade i förklaringen att det under en period inte föddes lika mycket barn i Danmark och eftersom vi lockar många barnfamiljer kan det ha påverkat oss, tror Karin Ekebjär.
Medan danskarna valde bort länet gjorde vår andra skandinaviska granne, Norge, tvärtom. Norrmän som turistat i Sverige har tidigare främst hållit sig på västra sidan av landet. Men i början av 2010-talet började de strömma in i Kalmar län. Anledningen till denna plötsliga förändring tros vara att dokusåpan Böda Camping visades på bästa sändningstid i landet och att Norge hade Guldfågeln Arena som hemmaplan under fotbolls-EM 2013. Nu är norrmännen nästan lika vanliga besökare i länet som danskarna.
Sammantaget är Kalmar det län som, utanför storstäderna, lockar flest utländska utländska turister på sommaren. Men många av besökarna håller hårt i plånboken. Tillväxtverkets senaste undersökning visar att turisterna i Småland är de som gör av med överlägset minst pengar per dag under sitt besök. Den främsta orsaken är, enligt Karin Ekebjär, att priserna är för låga.
Hon vill se högre avgifter till aktiviteter, evenemang och boenden och dyrare mat på restaurangerna.
– Jag tycker att våra företag kan affärs- och produktutveckla sig så att de kan ta bättre betalt. Vi är överlag lite dåliga på det om man jämför våra priser med andra platser i Sverige, säger hon.
Tillväxtverkets undersökning visar också, inte helt oväntat, att extremt få av de som turistar i vår region gör det för shoppingen, vilket också förklarar den låga konsumtionen. Många besökare stannar länge, vilket kan vara ytterligare en anledning till att de lever mer sparsamt.
Snåla eller inte visar statistiken i alla fall att turisterna i regionen oftast är belåtna. Bara 3 procent av de tillfrågade var efter besöket missnöjda, medan 95 procent uppger att de är nöjda eller mycket nöjda.
Det amerikanska paret Daniel och Betty Stuermer hör till den senare kategorin. De planerar att stanna i Kalmar ytterligare fyra dagar för att sedan resa vidare till Stockholm. Än så länge har de mest positiva saker att säga om sitt besök i länet.
En sak har dock paret från Kalifornien något att anmärka på – vädret.
– Det kändes som vi åkte två månader tillbaka i kalendern när vi kom hit, det är lite varmare där hemma, konstaterar Betty Stuermer.
I USA är det inte många av vännerna som besökt Sverige, berättar paret. Men resan har väckt intresse i bekantskapskretsen.
– Jag har lagt upp bilder på Facebook och fått flera kommentarer från andra som skrivit ”wow, min familj kommer också från Sverige” och som vill göra en liknande resa. Så kanske har vi startat en liten trend, säger Daniel Stuermer.