Antalet vräkta barn i länet minskar kraftigt
Under 2018 vräktes tio barnfamiljer med totalt 20 barn från sina bostäder i Kalmar län. Under 2019 hade den siffran minskat till två familjer och fyra barn.
– Det är naturligtvis väldigt glädjande att Kalmar län fått ett positivt trendbrott vad gäller genomförda vräkningar där barn är inblandade. Sett till hela landet så ökar antalet ansökningar om vräkning men antalet barn som berörs minskar något, säger Ante Krizmanic, sektionschef på Kronofogden i Kalmar.
Här saknas innehåll
I Kalmar län är det specifikt antalet vräkta barn som minskar kraftigt. Antalet ansökningar om vräkningar, totalt, ligger på lite drygt 500.
– När vi hanterar en begäran om vräkning får socialförvaltningen i den aktuella kommunen samtidigt information om detta. Den vräkningshotade personen har sedan tre veckor på sig att yttra sig. Kontentan är att man får bo kvar förutsatt att man betalar in sin hyresskuld inom 3 veckor, alternativet är att man överklagar och då avgör tingsrätten om man får bo kvar. 80 procent av de av ansökningarna vi hanterar handlar just om hyresskulder och de är möjliga att lösa. De resterande 20 procenten är betydligt svårare. Då har hyresgästen misskött sig grovt, förklarar Ante Krizmanic.
Skälet till att antalet vräkta barn minskar är ett målmedvetet samarbete mellan Kronofogden, länets socialförvaltningar och länets fastighetsägare.
– Vi har arrangerat flera träffar där vi, fastighetsägare och socialförvaltningar träffats och diskuterat hur vi ska undvika att barnfamiljer vräks. Och vi har också haft större möten där också psykiatrin, Hyresgästföreningen, kommunala bostadsbolag och polisen har varit med. vi ser ju att det här arbetet varit framgångsrikt, men målet är att inga barn vräks. Det målet har man uppnått i Kronobergs län, fortsätter Ante Krizmanic.
Ett exempel på hur bostadsbolag arbetar för att undvika vräkningar är Kalmarhem som anställt en trygghetsvärd och Kalmar kommun har inflyttarlots som också arbetar med att hjälpa människor att undvika vräkning.
– Vi arbetar på flera olika sätt tillsammans med flera olika aktörer för att minska antalet vräkningar och de känns bra att vi har lyckats så bra med barnfamiljerna. Men jag är orolig för att det kommer att bli tuffare igen framöver. Sannolikheten för att vi kommer att få konsekvenserna av coronasmittan känns dessvärre hög. Permitteringar och uppsägningar får tuffa konsekvenser för alla dem som har en ansträngd ekonomi, säger Ante Krizmanic.
På Kronofogden följs coronasmittans samhällspåverkan noga, dag för dag. Men några speciella beslut för hur man ska arbeta i praktiken har man inte ännu.
– Det vi gör och kan göra nu är att invänta och se vad som kommer att hända i samhället. I grunden handlar det nu om samhällsinsatser på olika sätt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna även för utsatta privatpersoner. Jag hoppas naturligtvis på att vi får se insatser som stöttar dem som har det svårast. Det är inte lätt för exempelvis en ensamstående förälder att hantera vardagen utan den vanliga inkomsten, säger Ante Krizmanic.