Annons

Tio år senare öppnar de breven de skrev på fritidsgården: ”Kul”

För tio år sedan skrev de brev till sig själva. Nu är det dags att öppna breven – i tv-programmet Efter fem.
– Det ska bli spännande att läsa, säger Melinda Jasaraj och Esperanza Fidelius.
Oskarshamn • Publicerad måndag 05:00 • Uppdaterad måndag 07:27
Som tonåringar hängde Melinda Jasaraj och Esperanza Fidelius ofta på Stadsparkens fritidsgård. ”Vi hade kul och tjejgruppen som vi hade betydde så mycket för oss.”
Som tonåringar hängde Melinda Jasaraj och Esperanza Fidelius ofta på Stadsparkens fritidsgård. ”Vi hade kul och tjejgruppen som vi hade betydde så mycket för oss.”Foto: Åsa A Cederbom

Båda kvinnorna har hunnit fylla 24 år och minns med glädje tjejgruppen på fritidsgården som var upprinnelsen till både tv-sändningen och breven.

– I gruppen pratade vi om allt, högt och lågt. Vi kunde tramsa och skratta i ena stunden och hålla om varandra och gråta tillsammans i den andra. Vi hade också många samtal där vi diskuterade allvarliga frågor, säger Esperanza Fidelius.

Annons

– En av tjejerna som var med i gruppen är fortfarande min bästa vän, säger Melinda Jasaraj.

Gruppen startades när tjejerna gick i sjätte klass och träffarna höll i sig fram till vårterminen i nian.

Det är det här kuvertet, som innehåller sju brev som skrevs i november 2014, som nu ska öppnas. ”Spännande”, tycker fritidsledare Annika Arvidsson som är initiativtagare till breven.
Det är det här kuvertet, som innehåller sju brev som skrevs i november 2014, som nu ska öppnas. ”Spännande”, tycker fritidsledare Annika Arvidsson som är initiativtagare till breven.Foto: Åsa A Cederbom

I november 2014 skrev sju av deltagarna brev till sig själva där de beskrev hur de trodde att livet skulle se ut tio år framåt i tiden. Nu är det dags att öppna breven.

– Jag har rätt bra koll på vad jag skrev och mycket av det stämmer inte på mitt liv idag, säger Melinda Jasaraj och skrattar.

– Jag kommer inte alls ihåg vad jag skrev så för mig blir det extra spännande att läsa. Men jag minns att mina ambitioner på den tiden var att bli bankkvinna och det blev jag ju inte, säger Esperanza Fidelius.

”Vi blev bra på att våga säga vad vi tyckte, alla fick prata och man kände sig aldrig förminskad.”
Esperanza Fidelius, 24 år, Oskarshamn

Till saken hör att fyra av tjejerna i gruppen fick vara med i tv-programmet ”Nyhetsmorgon”. Det var 2016, två år efter att de hade skrivit breven.

– Vi hade med oss kuvertet med breven till tv-studion och löftet från programledarna Peter Jihde och Tilde de Paula var att vi skulle få komma tillbaka och läsa upp breven när tio år hade gått, säger Annika Arvidsson, fritidsledaren som var ansvarig för tjejgruppen.

– Så när det började närma sig tog jag kontakt med TV4 och fick svaret att vi får vara med i programmet ”Efter fem”.

Så här såg det ut i juni 2016 när Annika Arvidsson och hennes tjejer Melinda Jasaraj, Stina Phung, Alice Karlsson och Esperanza Fidelius var med i ”Nyhetsmorgon” och blev intervjuade av programledarna Peter Jihde och Tilde de Paula Eby.
Så här såg det ut i juni 2016 när Annika Arvidsson och hennes tjejer Melinda Jasaraj, Stina Phung, Alice Karlsson och Esperanza Fidelius var med i ”Nyhetsmorgon” och blev intervjuade av programledarna Peter Jihde och Tilde de Paula Eby.Foto: Åsa A Cederbom

Sändningen sker på länk och datum är satt till torsdag 14 november. Annika och tre av tjejerna i gruppen; Melinda Jasaraj, Esperanza Fidelius och Stina Phung, kommer att medverka. Programledare är Tilde de Paula.

– Det ska bli roligt att prata med henne igen. De var så proffsiga och trevliga när vi var med i Nyhetsmorgon. Vi var ju väldigt nervösa men de fick oss att slappna av, säger Melinda och Esperanza.

Här kan du se inslaget från 2016:

Här saknas innehåll

Annons

Efter grundskola och gymnasium flyttade Melinda till Karlskrona där hon utbildade sig till sjuksköterska. Hon jobbar nu på sjukhuset i Oskarshamn.

Esperanza jobbar på Scania samtidigt som hon utbildar sig till HR-generalist på distans. Båda är singlar.

– Jag trivs bra i Oskarshamn men jag kommer nog inte att bo här hela livet. Jag gillar när det händer saker hela tiden och det gör det ju inte riktigt här, säger Melinda.

Även Esperanza kan tänka sig att flytta.

– Det är lite kluvet det där. Samtidigt som jag känner mig tveksam till om jag vill sitta i Oskarshamn tills jag dör, så är det ändå här som jag känner mig hemma och har min familj.

Fika var viktigt då – och är viktigt även nu när delar av tjejgruppen och Annika Arvidsson träffas igen. ”Det var i det här rummet som vi samlades”, säger Esperanza Fidelius och Melinda Jasaraj.
Fika var viktigt då – och är viktigt även nu när delar av tjejgruppen och Annika Arvidsson träffas igen. ”Det var i det här rummet som vi samlades”, säger Esperanza Fidelius och Melinda Jasaraj.Foto: Åsa A Cederbom

På frågan vad tjejgruppen har betytt för dem senare i livet blir svaret att gruppen lärde dem mycket – både vad det gäller konflikthantering och självkänsla.

– Vi pratade om rätt tuffa saker och lärde oss mycket om moral, beteende och konflikthantering. Saker som jag fortfarande har med mig, säger Melinda.

– Vi blev bra på att våga säga vad vi tyckte, alla fick prata och man kände sig aldrig förminskad, fortsätter Esperanza.

– Och även om vi blev ovänner ibland så kom vi över det. När vi hade avslutning var alla tillbaka i gruppen och det tycker jag var fint.

”Det är fortfarande så att killarna tar för sig på ett helt annat sätt än tjejerna. Därför har vi till exempel bestämt att på tisdagar är det tjejkväll här på Stadsparkens fritidsgård.”
Annika Arvidsson, fritidsledare i Oskarshamn

För Annika Arvidsson var gruppen den första som hon hade möjlighet att följa under en längre tid.

Annons

– Det var lite speciellt och gjorde sitt till att resultatet blev så bra. Tjejerna i gruppen var väldigt olika men alla fick komma till tals och alla lyssnade på varandra. Vi pratade mycket om tjejers rättigheter och hur man ska vara för att vara en bra kompis, berättar Annika Arvidsson.

– På våra första träffar var tjejerna ganska tysta men med tiden lärde de sig att stå för sina åsikter och hantera konflikter på ett bra sätt.

Konceptet tjejgrupp och tjejkvällar använder sig fritidsgårdarna av fortfarande.

– Ja, tjejerna behöver ha ett eget forum. Det är fortfarande så att killarna tar för sig på ett helt annat sätt än tjejerna. Därför har vi till exempel bestämt att på tisdagar är det tjejkväll här på Stadsparkens fritidsgård, avslutar Annika Arvidsson.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons