Katarina Ellborg: ”Dygnet borde ha fler timmar”
1 Har du ont om tid?
– Ja, det har jag. Jag har för lite timmar i förhållande till att som jag vill göra. Dygnet borde ha fler timmar, jag lever under devisen att om man jobbar snabbare så hinner man mer. Men man får inte slarva utan just i närvaroögonblicket måste jag vara fokuserad på det jag gör och inte sväva iväg.
2 Vad har tiden för betydelse för ditt yrke?
– Det är en spännande fråga. I mitt yrke på Linnéuniversitetet är jag delvis schemastyrd medan andra saker får ta tid för att mogna och utvecklas. Jag kan vara styrd av lektioner 9–12 och samtidigt arbeta med något som ska presenteras om två år. Plus att jag ibland har tentor som ska rättas inom tre veckor. Så tiden är närvarande på olika sätt.
3 Är du tidsoptimist eller tidspessimist?
– Optimist! Alla gånger! När jag cyklar inom Kalmar ska det ta noll minuter att komma fram, när jag kör till Nybro ska det ta 30 minuter. Jag vet att det inte är så men det sitter i mig. Det är lite lustigt för i Kalmar så börjar vi våra möten på Linné prick på klockslaget medan de i Växjö kör med akademisk kvart. Vi har olika tidszoner, haha. Varje gång vi har digitala möten är vi i tid medan de droppar in eftersom.
4 Bär du armbandsur?
– Nej. Jag använder andras armbandsur. Om folk tycker att jag tittar konstigt på dem beror det på att jag försöka kolla tiden på deras klockor. Annars tittar jag i mobilen. Men jag måste föra fram att det borde finnas fler klockor på de offentliga byggnaderna i Kalmar. Det skulle göra Kalmar till en bättre cykelstad om man kunde se klockan när man svischar förbi.
5 Vad skulle du göra om du fick en helt fri vecka?
– Jag skulle vara med min familj. Jag har drömt om att få övernatta på prästgården i Gärdslösa eftersom det är ett mysigt ställe där man kan titta ut över slätten och havet och känna sig lugn. Jag har varit där och druckit kaffe och skulle gärna vilja övernatta där, bara för att känna lugnet.
6 Är du morgonpigg eller kvällspigg?
– Jag är jättemorgonpigg och kvällstrött. Varannan dag sticker jag ut och springer när jag vaknar halv sex. Jag har klocka men brukar vakna av mig själv, även på helgen. Jag är absolut bäst på morgonen, jag säger som bonden, det man inte har gjort före lunch blir sällan gjort!
7 Vilken är bästa tiden på dagen?
– Morgonen! Jag tycker om att äta frukost och läsa tidningen i lugn och ro. Och det ska vara papperstidningen, den ingår i morgonrutinen. Ibland unnar jag mig att sova lite längre, ibland har jag något att förbereda och annars tycker jag om att komma igång med arbetet.
8 Har du varit med om något dramatiskt där tiden varit avgörande?
– När min pappa fick stroke blev tiden väldigt viktig. Dels hur snabbt han fick behandling, dels genom att man blev påmind om hur väldigt kort tiden kan vara. Det är i en sådan situation som man verkligen förstår vad som är viktigt att lägga tid på.
9 När känner du dig stressad?
– Ibland men det är mest utifrån de krav jag ställer på mig själv, när jag känner mig otillräcklig eller tror att jag glömt något. Sådant gör mig mest stressad. Jag är inte orolig över att vara involverad i mycket samtidigt och jag trivs med att ha deadlines och vara igång. Det är mina egna prestationsbehov som stressar mig.
10 Hur slår du ihjäl tiden när du har tråkigt?
– Jag ringer någon. Så fort jag inte har något att göra så tar jag kontakt med någon, det kan vara det där samtalet jag inte hunnit med, till systern eller jobbsamtalet. Jag är inte sådan att jag kurar ihop i min ensamhet, jag söker kontakt.
11 Vilken är din bästa tid?
– Jag är nog lite lättlurad där för jag tycker att det är fantastiskt nu. Det är klart att jag kan längta tillbaka till när barnen var små och man bar omkring dem men det är ändå roligast just nu. Så mycket som jag vet just nu har jag aldrig vetat tidigare och det jag gör nu är roligt. Som när jag spelar teater på Villa Solbacken och jag får vara med när 70 personer faktiskt vill vara där och uppleva något tillsammans. Där och då får jag vara med och ha roligt, det är fantastiskt!
12 Vilken tid hade du velat uppleva?
– 1500-talet! Tänk att få vara med under renässansen på Kalmar slott! Det var en intressant tid, mycket av det som finns i dag grundlades under renässansen. Samtidigt som det är länge sedan är det ändå inte så långt tillbaka, vi kan fortfarande se spåren och i Kalmar är den perioden så närvarande på grund av Kalmar slott.
13 Vilken tid på dygnet är du född?
– Det borde jag veta... Jag vill tro att det var på natten, runt 02 men jag är inte säker. Däremot vet jag att det var en väldigt lång förlossning.
14 Vad har du på gång just nu?
– Jag jobbar på min doktorsavhandling om entreprenörskap i högre utbildning och i veckan ska jag utbilda ST-läkare i svåra samtal. Det gör jag i vår teatergrupp, Expri. Vi iscensätter samtal där jag spelar antingen svårt sjuk patient eller anhörig. Sedan gör vi vår 50:e föreställning med familjen Jeansson på Villa Solbacken och veckan därpå är jag konferencier på Bokens afton. Så det är något på gång hela tiden.