Annons

För få ansökningar till Kalmarlucian – nu är traditionen hotad

Oron är stor. Alltför få ungdomar har anmält intresse för att delta i årets luciatåg i Kalmar.
– Om vi inte får fler intresseanmälningar i helgen måste vi ställa in Kalmarbygdens lucia, säger luciamamman Asta Daleen från Rädda Barnen.
Kalmar • Publicerad 13 oktober 2023
Luciamammorna Gunnel Hermansson och Asta Daleen letar med ljus och lykta efter fler kandidater till årets lucia i Kalmar. ”På måndag måste vi ta beslut om framtiden och allt hänger på om vi får in fler anmälningar”, säger Asta Daleen.
Luciamammorna Gunnel Hermansson och Asta Daleen letar med ljus och lykta efter fler kandidater till årets lucia i Kalmar. ”På måndag måste vi ta beslut om framtiden och allt hänger på om vi får in fler anmälningar”, säger Asta Daleen.Foto: Johanna Eriksson

Aldrig förr har luciakommittén varit med om så få intresseanmälningar som i år. I dagsläget lutar det åt att Kalmarbygdens lucia för första gången ställs in på grund av att man inte får ihop ett helt luciafölje på sju personer.

– Det känns riktigt, riktigt jobbigt. Luciatåget har inte bara en lång tradition, vi har allt klart med förberedelser, sponsorer, chaufförer och allt praktiskt inför årets luciafirande men vi har inte tillräckligt många anmälningar, säger luciamamman Asta Daleen uppgivet.

”Genom åren har vi sett att flickorna som deltar får ett minne för livet, att den här intensiva perioden blir en viktig del i deras liv.”
Gunnel Hermansson
Annons

Nu gör hon och Gunnel Hermansson ett sista försök att få ihop tillräckligt många skönsjungande deltagare.

– Sista anmälningsdag har gått ut men om det finns några som känner sig manade att vara med så har man helgen på sig att höra av sig, säger luciamamman Gunnel Hermansson.

Efterlysning

Vill du vara med i Kalmarbygdens luciatåg?

Mejla direkt till gunnel.solvik@telia.com och skriv namn, adress, ålder, telefonnummer, mejladress och skola. Berätta kort om dina erfarenheter och intressen. Sångvana från kör eller liknande är ett krav.

Förra året kröntes Matilda Marsén från Oskarshamn till Kalmarbygdens lucia. Hon gick på hantverksprogrammet på Lars Kagg i Kalmar och fick resa till polska Gdansk med sina tärnor för att bjuda invånarna på svenskt luciafirande
Förra året kröntes Matilda Marsén från Oskarshamn till Kalmarbygdens lucia. Hon gick på hantverksprogrammet på Lars Kagg i Kalmar och fick resa till polska Gdansk med sina tärnor för att bjuda invånarna på svenskt luciafirandeFoto: Mikael Eklund, arkivfoto

Varför ska man lägga tid och energi på att vara med i luciatåget?

– Genom åren har vi sett att flickorna som deltar får ett minne för livet, att den här intensiva perioden blir en viktig del i deras liv. Gruppen blir sammansvetsad oavsett om man känt varandra tidigare eller inte. Även om det är jobbigt med övningar och framträdanden så är det under en kort period och vi har inte hört någon som sagt att man vill ha det ogjort, säger Gunnel Hermansson.

Det finns ett krav som inte går att komma runt om man vill delta. Man måste kunna sjunga.

– Körvana eller liknande är viktigt. Vi måste ställa höga krav eftersom vi tar betalt för att åka ut och lussa. Hittills har vi cirka 15 företag eller organisationer som bokat årets luciatåg och får vi inte ihop det måste vi avboka och ställa in allt, säger Gunnel Hermansson.

”Det brinner i knutarna om man vill vara med och rädda Kalmarbygdens lucia.”
Asta Daleen

I nästa vecka är det tänkt att deltagarna kallas till en träff där de får prata med luciamammorna Asta Daleen och Gunnel Hermansson, samt sjunga för Karin Skullered som håller i körövningarna med tjejerna.

– Vi får se hur det blir. På måndag måste vi ta beslut om framtiden och allt hänger på om vi får in fler anmälningar. Det brinner i knutarna om man vill vara med och rädda Kalmarbygdens lucia, säger Asta Daleen.

Tidigare har Kalmarbygdens ljusdrottning röstats fram men sedan några år utses lucian genom lottning.

För första gången någonsin riskerar Kalmarbygdens lucia att ställas in på grund av bristande intresse. Antalet deltagare som har körvana räcker inte för att fylla ett luciatåg konstaterar Asta Daleen och Gunnel Hermansson.
För första gången någonsin riskerar Kalmarbygdens lucia att ställas in på grund av bristande intresse. Antalet deltagare som har körvana räcker inte för att fylla ett luciatåg konstaterar Asta Daleen och Gunnel Hermansson.Foto: Johanna Eriksson

Historik

Kalmarbygdens lucia har arrangerats i åtminstone ett 70-tal år.

På 1960-talet sköttes initiativet av Barometern och alla insamlade pengar gick, då som nu, till Rädda Barnens lokalorganisation.

På 1990-talet tog den Rädda Barnen i Kalmar över administrationen och det mesta av det praktiska arbetet.

”Barometern är fortfarande med på ett hörn och enligt det ursprungliga avtalet med tidningen går alla intäkter till Rädda Barnen i Kalmarbygden. Därför är det dubbelt tråkigt om vi tvingas ställa in, dels går vi miste om att luciatåget sprider ljus, dels går det ut över barn och unga i och runt Kalmar”, säger Gunnel Hermansson.

Kolla in tidigare lucior och tärnor – här är Kalmarbygdens luciakandidater från 1997 och framåt:

Under pandemiåret 2020 tillät inte restriktionerna att ett vanligt luciafirande genomfördes. För att ändå upprätthålla traditionen filmade Barometern ett luciatåg som lades ut den 13 december.
Under pandemiåret 2020 tillät inte restriktionerna att ett vanligt luciafirande genomfördes. För att ändå upprätthålla traditionen filmade Barometern ett luciatåg som lades ut den 13 december.Foto: Jonatan Bergöö

Se förra årets luciatåg framträda:

Här saknas innehåll

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons