Livsverk som aldrig blir helt klart ska invigas: ”Äntligen”
– Äntligen, säger Kalle Karlsson, prisad inspiratör som tycker att det är så roligt och givande att anlägga våtmarker att det är svårt att sluta.
Nu hoppas han att det är många som ska göra en utflykt och besöka slingan där Marströmmens vattenråd visar hur man med ganska enkla och sällan dyra åtgärder kan återställa våtmarker och göra andra vattenåtgärder som får en effekt i samma ögonblick som de utförs.
– Slingan blir som ett levande dokument, förklarar Kalle Karlsson och berättar att det finns olika stationer längs den fyra kilometer långa sträckan där man kan se bilder som visar hur det såg ut på varje plats innan det blev en våtmark, och läsa om vad man har gjort för åtgärd och vilken betydelse den har.
Det behövs så många fler våtmarker och med den här slingan hoppas man kunna inspirera andra och på ett pedagogiskt sätt visa olika typer av våtmarker och deras funktion. Varför är då våtmarker så viktiga? Nyttorna är många. I tider av torka håller våtmarkerna kvar vattnet i markerna, samtidigt som de suger upp överflöd av vatten vid häftiga regn och dämpar översvämningar. De fångar även upp näringsämnen som fosfor och kväve från intilliggande åkermark, vilket minskar utsläppen till Östersjön och övergödningen av den. Ju fler våtmarker som vattnet passerar på sin väg till Österjön, desto renare är vattnet som sedan når ut i havet.
Återvätningen innebär vidare en minskning av koldioxidutsläppen i luften från områden där det är torv i marken. Djuren får bättre chanser att klara sig, och det gäller allt från insekter till fisk, fåglar och vilt. En rikare och mer omväxlande växtlighet blir också resultatet. Vid en skogsbrand kan våtmarken bli en viktig vattenreservoar.
”Min tanke är att varje gång du kommer hit, så ska det ha hänt något nytt”Kalle Karlsson som hoppas på många besökare
Även om det är invigning på söndag så kommer arbetet att fortsätta, med förbättringar och förändringar.
– Min tanke är att varje gång du kommer hit, så ska det ha hänt något nytt, säger Kalle Karlsson och tillägger att man också kan leda om slingan så att besökarna får se nya saker.
För att åstadkomma de olika våtmarkerna har det krävts grävjobb, och för Mats Dunsäter från Eugén Dunsäters åkeri har det varit sammanlagt ett par månaders grävande de senaste fyra åren.
– Det är väldigt skoj att gräva sånt här. Det är ett skapande och man vet att det gör mycket nytta. Man känner tillfredsställelse när man tycker att det blir fint också, säger Mats Dunsäter.
Det är viktigt att utformningen görs på rätt sätt.
– Det ska se ut som att naturen har skapat det, även om det är konstgjort.
Den största våtmarken är 27 hektar, den minsta våtmarken är bara cirka tio gånger 30 meter men gör stor nytta den med.
Landskapet i området har förändrats mycket sedan projektet startade.
– Här var det en vägg med granar förut. Sedan blev det massa snöbrott och skador av kronhjorten, så granen höggs ner, berättar Kalle Karlsson när han står och ser ut över det som i dag är en stor vattenspegel.
I närheten kommer man upp på en liten bergstopp med utsikt över en av våtmarkerna, där placeras bord och bänk för den som kanske har kaffekorgen med sig. På vägen dit passerar man för övrigt en tjärdal, som förr användes för att producera tjära. Skyltar, gjorda av Kalle Karlssons återvunna golv från logen, informerar besökarna om vad de ser framför sig, och stolpar, återvunna från stängsel, med blå topp visar vägen förbi bland annat Gatgölen och Brokärret.
Slingan har ställts i ordning av Marströmmens vattenråd tillsammans med Sveaskog, Vattenmyndigheten södra Östersjön samt Oskarshamns kommun. En parkering har anlagts i anslutning till slingans början, den är inte så stor dock.
– Men det finns alltid ställen att stå med bilen på längs vägen, säger Kalle Karlsson.
Det är ett tiotal personer som har varit mycket engagerade i arbetet med slingan, och ett tiotal andra som också har hjälpt till, allt från entreprenörer till länsstyrelsefolk, vattenråd och grannar.
Allan Palskov Belfrage bor med sin familj i området och är en av dem som har engagerat sig. Under påsken väntar de besök av familjemedlemmar från Danmark och då blir en promenad längs slingan ett givet besöksmål. Han tycker att initiativet betyder mycket för bygden:
– Det här blir till glädje för oss alla, säger Allan Palskov Belfrage.