Annons

Birgitta Hultman: Birgitta Hultman: ”Tv blir extra viktigt i overkliga virustider”

”Det är ingen mänsklig rättighet att åka överallt närsomhelst.” Virusexperten Björn Olsen är drastisk när han får en tittarfråga om resor i TV4:s extrainsatta program.
Samtidigt efterlyser han ”lite mer drakoniska åtgärder” för att minska smittspridningen.
Birgitta HultmanSkicka e-post
Kalmar • Publicerad 13 mars 2020
Birgitta Hultman
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Torsdagskvällens tv-utbud var verkligen fullspäckat för den som är intresserad av utvecklingen kring coronaviruset. I minst tre timmar kunde vetgiriga tittare följa bevakningen, i SVT:s båda kanaler och i TV4.

Dels i de vanliga nyhetsprogrammen, där mesta tiden veks till olika aspekter av coronavirusets följdverkningar, men TV4 hade också en hel timme med rubriken ”Dina frågor om corona”.

Annons

Jag satt klistrad hela kvällen, och det var jag inte ensam om. Mätföretaget MMS dagsfärska siffror visar att till exempel Aktuellt på torsdagskvällen hade 943 000 tittare, vilket är flera hundra tusen fler än normalt. Siffrorna visar att tv fyller en särskilt stor funktion i osäkra, och ibland nästan overkliga, tider som dessa. Inte minst för den lite äldre publiken, som också är den som viruset drabbar värst.

Därför var det roligt att konstatera att både SVT och TV4 klarade uppgiften väl. SVT ägnade helt och hållet ett utvidgat Aktuellt till att belysa smittan ur olika aspekter, inte minst de ekonomiska med katastrofrasen på världens börser.

TV4 valde också att lägga mycket tid på coronasmittan, men hade dessutom ett extrainsatt entimmas frågeprogram, under ledning av proffsiga Tilde de Paula och Thomas Ritter. Formatet var lite mindre, ja rent av intimare, än SVT:s satsning på tisdagskvällen, men det var just det som var bra.

Tittarna hade skickat in massor av frågor, som gick vidare till de två experterna, medicinska forskaren Emma Frans och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

Frågorna var vardagliga och experterna svarade enkelt och rakt. Inget trams och flams, men heller inget parodiskt gravallvar.

Mycket handlade så klart om resor, allt från om man kunde åka färja till Åland eller om den inbokade sommarsemestern. Och där var experterna eniga:

– Det är en god idé att undvika onödiga resor i nuläget, sade Emma Frans, medan Björn Olsen lade sig på en mer filosofisk nivå.

– Det är ingen mänsklig rättighet att åka överallt närsomhelst, svarade han.

Man kan säga mycket om statsepidemiolog Anders Tegnell, men han håller ändå stilen och lugnet oavsett hur mycket kritik han får.
Man kan säga mycket om statsepidemiolog Anders Tegnell, men han håller ändå stilen och lugnet oavsett hur mycket kritik han får.Foto: Claudio Bresciani / TT

Hela Aktuellt handlade om coronaviruset, det var bara väderprognosen som var helt virusbefriad. Experter vandrade ut och in, och även om det blev väl tjafsigt ibland höll programledarna Nike Nylander och Bodil Appelquist bra pli på deltagarna.

Som vanligt var statsepidemiolog Anders Tegnell där, och trots att han fick många och olika frågor klarade han uppgiften bra. Han måste i princip ha jobbat dygnet runt de senaste veckorna, den något rufsiga frisyren och lite skrynkliga skjortan antyder det, men ändå lyckas han hålla huvudet kallt och inte falla i eventuella journalistiska fällor.

Annons

I ett inslag från italienska kuststaden Rimini uppmanade en läkare Sverige att snabbt ta till drastiska åtgärder för att begränsa smittan, men Anders Tegnell höll sin vana trogen emot. Samtidigt tog han upp en helt annan aspekt, nämligen att den massiva rapporteringen kring coronasmittan snabbt kan leda till att allmänheten får nog och vänder bort blicken.

– Folk blir trötta på det och börjar fuska, sade han.

Så är det naturligtvis, och det är frågorna som varenda nyhetsredaktion, inte bara i Sverige, brottas med just nu. Hur kan vi fortsätta rapportera på ett intressant sätt? Hur gör vi för att inte tittare och läsare ska tröttna?

Där finns ännu inga svar, osäkerheten gör att allmänhetens intresse fortfarande är på topp, men jag måste ändå erkänna att det var skönt att bryta torsdagens intensiva coronarapportering med gamla hederliga Antikrundan.

Där stod Anne Lundberg som vanligt med ringlande köer, den här gången från Ronneby Brunn, och det dök upp både en fin tavla av Kalmarkonstnären Lotte Laserstein, kinesiska urnor och sengustavianska länstolar.

Frågan är hur det blir om ett år. Kommer förbudet mot stora folksamlingar att stoppa sommarens inspelningar runt om i landet? Det återstår att se.

Läs mer om coronaviruset här:

Annons
Annons
Annons
Annons