Annons

Med fängelset kommer bussen till Halltorp igen – och 100 nya bostäder ska arbetas fram

När kommunen och Kriminalvården bjöd in till stormöte i Halltorp om nya fängelset så var det inte bara nya jobb som diskuterades. Ett paket med 100 nya bostäder, bussens återkomst och kanske en matbutik packades också upp. Nyheten om en buss genom samhället möttes av applåder.
Halltorp • Publicerad 26 augusti 2021 • Uppdaterad 27 augusti 2021
Johan Persson (S), kommunalråd, tycker att mötet avlöpte mycket bra. Det höll Lotta Lindén, Halltorp, med om. Hon har hela tiden tyckt att ett fängelse på orten är ett välbehövligt tillskott. Över huvud taget var många på mötet mycket positiva.
Johan Persson (S), kommunalråd, tycker att mötet avlöpte mycket bra. Det höll Lotta Lindén, Halltorp, med om. Hon har hela tiden tyckt att ett fängelse på orten är ett välbehövligt tillskott. Över huvud taget var många på mötet mycket positiva.Foto: Emma Arenius

Trehundra inbjudningar har skickats ut. Och över hundra Halltorpsbor kom. Kommunen riggade med ett stort tälttak som välbehövligt regnskydd och Kriminalvården visade upp en stor trailer innehållandes information om hur kriminalvården arbetar, personal att ställa frågor till och till och med en inbyggd cell som de ser ut i moderna fängelser fanns att se. Men mötet inleddes av kommunalråd Johan Persson (S), som berättade hur det efter många om och men bestämts att Kalmar ska få en nybyggd anstalt, men i Halltorp. Valet av plats kommer sig av att det inte är jordbruksmark, ligger nära E22, tillräckligt nära polis, häkte, kollektivtrafik och en befintlig avfart från motorvägen.

– Vi vill att det ska skapas tillväxt i hela Kalmar kommun, så det är en extra bonus, säger Johan Persson.

Annons

Just nu är en detaljplan under granskning. Helt klart ska fängelset vara 2026.

– Men ni undrar förstås hur Halltorp kommer att påverkas. Under byggprocessen kommer det att vara en stor arbetsplats. Vi kommer att planera för 100 nya bostäder i Halltorp och under september ger kommunstyrelsens planutskott ett uppdrag att planlägga dem. Flera aktörer har redan visat intresse för att bygga.

När han kommer till att det pågår en dialog med Kalmar länstrafik om att bussarna ska komma tillbaka och trafikera samhället igen utbryter en spontan applåd. Busshållplatserna ska byggas av kommunen. Utöver det pågår samtal om att få till stånd en matbutik.

Hans Lagerlöf, kriminalvårdschef i Kalmar, berättade om verksamheten och att läget just nu är överbelagda fängelser. Skälet till det är bland annat att klienterna stannar längre samtidigt som polis och åklagare blivit effektivare. De 4 500 platserna som finns i landet räcker helt enkelt inte till. På Kalmaranstalten finns i dag 65 platser. I det nya fängelset i Halltorp beräknas det bli ungefär 350. Och det blir 300 nya arbetstillfällen.

– Jag hoppas att några av er som är här kommer att jobba hos oss. Vi har 70 olika yrkeskategorier som jobbar i kriminalvården. Det blir en utmaning att rekrytera alla duktiga medarbetare men Sveriges kriminalvård är en av de bästa i världen. Vi ligger långt fram och vi är en stabil arbetsgivare och partner, säger Hans Lagerlöf.

Andra positiva effekter för samhället spås för näringsliv, inflyttning och fler barn till skolan.

När informationen är över vill en äldre man ställa en fråga inför hela mötet, men det bestäms att frågor ställs i smågrupper. På fyra stationer ges information och så bjuds det på kaffe med kaka. Planarkitekt Evelina Abrahamssons station, där frågor om detaljplanen kunde få svar, var välbesökt.

– De flesta har frågor om ett område som vi har ritat in för att ge möjlighet till andra verksamheter än fängelset, berättar hon och pekar om ett område för verksamheter, detaljhandel, industri och kontor.

Ricky Öhrbom, Halltorpsbo, är en av dem som vill diskutera, och han är sedan länge positivt inställd.

– Det har jag varit hela tiden. Det är min personliga åsikt. Halltorp ligger i utkanten av kommunen och Kalmar glömmer lätt bort oss. Om man jämför med Påryd så har de matbutik, pizzeria och swimmingpool, och kommer det hit fler till Halltorp kanske det blir mer samhällsservice här också, säger han och poängterar att det är hans egen uppfattning, inte byalagets där han också är med.

Annons

– Vi har sagt att byalaget inte ska ha en åsikt i den här frågan.

Ortsbon Bengt Nilsson ser bara positivt på saken.

– Det blir ett lyft för samhället. Man ska inte hålla på och protestera, säger han.

Men även kritiker var på plats. Annika och Mikael Ljunggren flyttade till Halltorp för ett år sedan, och de värnar naturen och tystnaden.

– Det är väldigt vackert där anstalten ska vara. Jag tänker på skogen, marken och framför allt tystnaden. Byggtiden är fem år. Vi bor på samma sida som anstalten och de tysta kvällarna kommer vi inte att ha under fem års tid. Annars tycker jag det är bra med en anstalt i Kalmar län, men placeringen suger, säger Annika Ljunggren.

En annan åsikt från de ännu inte övertygade är att anstaltens namn inte borde vara Halltorp. De tror annars att den skulle kunna ge orten mer energi.

– Jag tycker inte det vore bra om Halltorp blev känt som en fängelsestad, som Kumla. Jag skulle vilja att den får namn efter något annat, vad som helst. En fågel kanske. Annars är det okej, säger en man som vill vara anonym.

Även trailern var välbesökt. Inuti tar Daniel Bergenhem emot. Han har tidigare varit rektor på Halltorpsskolan. Nu jobbar han på Kalmaranstalten och är chef över sjuksköterskorna, köket och sysselsättningen i fängelset.

– De flesta som varit här är nyfikna på vad kriminalvården är. De vet inte hur det ser ut innanför murarna. Det är frågor om verksamheten och permissionerna. Men de flesta är positiva, säger han.

En oro som framförts gäller permissioner och frigång. Annelie Fredriksson är en av dem som funderat på just frigång.

Annons

– Men jag är inte orolig. Halltorp behöver detta, att det händer lite. Och så kommer bussen tillbaka. Det är jättebra.

”Det blir ett lyft för samhället. Man ska inte hålla på och protestera.”
Bengt Nilsson, Halltorpsbo
Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons