Jessika vill locka fler att ge sig ut på loppis-skattjakt: ”Handlar om att skapa ett personligt hem”
Men visst kan Jessika Elgström erkänna att det är roligt att märkesfynda också. Som till exempel när hon hittade de fina Rörstrandskopparna av märket Japonica, som hon serverar kaffe i på självaste kanelbullens dag.
I hennes favoritfikahörna är allt inhandlat på loppis.
Från stolar och bord till rara skålar och kaffeservis. Och det ger onekligen en angenäm känsla av tidlöst lugn att fundera på alla samtal som dessa koppar fått ta del av.
Vi pratar om fastern och farbrodern som hade antikaffär och om hennes loppisfrälsta farmor och farfar, som ofta tog ut lilla Jessika på spännande skattjakter – och som kunde identifiera en kvinna på ett gammalt Ronnebykort som deras barnbarn köpte av en slump och lät rama in.
– Det visade sig vara farfars syster som stod där på bron. Jag visste inte om den kopplingen när jag köpte de där korten, säger Jessika.
Men vi pratar också om den lille gossen Hugo som inte fick leva sitt liv, och vars död är den indirekta orsaken till att hans mamma skapade Instagramkontot Loppistipsaren Blekinge för att få något annat att tänka på.
Han dog i Jessikas mage för tre år sedan, men har nu en lillebror som heter Elliot och som måste vara Ronnebys gladaste ”snarttvååring”.
– Det är ju bara så det är. Livet fortsätter även efter att det mest ofattbara har hänt, säger Jessika, som mitt i sin stora sorg var oerhört tacksam över den medmänsklighet och professionalism hon mötte under vägen.
Då, när hon och hennes sambo Daniel planerade för sitt första barn, hade de varit på husjakt ett tag. Och nästan gett upp.
Den varmaste sommardagen den rekordvarma sommaren 2018 kom de till huset på Bolagsgatan. De möttes av en skarpt lila hall och en trappa i en onämnbar brun färg. Och insåg att de hade hittat sitt hus.
Hela husets inredning andades 90-tal och skulle behöva en hel del renovering, men Jessika kände direkt att det på bästa sätt skulle omfamna alla hennes loppisprylar som hon hade samlat på sig – och tänkte fortsätta att samla på sig.
– Det blir ganska mycket ”Åhh, vad den var fin”. Sedan får min sambo spänna på släpet och lassa in i källaren, säger hon nöjt och konstaterar att eftersom deras hus fortfarande är under renovering har inte allt det fina fått komma upp.
Men kanske det rent av skulle kunna bli en liten loppis nere i källaren framöver?
– Nja, säger Jessika, som dock kan tillstå att under pandemin har hon åtminstone kunnat gå på loppisrunda hemma hos sig själv.
För hennes familjs hem som hon benämner som ”ett 1920-talshus med en salig blandning av 1960- och 1990-tal” är inte bara ett hem där livet har gått vidare. Det är ett hem där nytt liv tillfogas gamla ting, som andra tycker har tjänat ut eller som har hamnat i en loppisaffär när deras ägare gått bort.
– Man kan göra så mycket av loppisgrejer. De kan så klart vara fina som de är. Men man kan också ge dem ett helt nytt användningsområde, säger Jessika och visar den gamla läkarväskan som nu är inne på sitt andra liv – som Pippi Långstrumps väska full med guldpengar.
Men vad som skulle kunna kallas antikviteter eller loppisprylar, där är gränsen enligt henne ytterst flytande.
– Jag skulle säga att om något är 100 år gammalt är det antikt, men jag skulle vilja lägga till att den definitionen sitter i betraktarens ögon.
Själv värdesätter Jessika Elgström inte ett loppisfynd efter status och pengar, och menar att mycket handlar om trender. Vad som är eftertraktat i dag, behöver inte vara det i morgon. Och tvärtom. Som till exempel de teakmöbler som gick att köpa för en 50-lapp för inte speciellt länge sedan.
– För mig handlar loppis mer om att hitta skatter, att skapa ett personligt hem och att leva hållbart. Att köpa något som redan finns och som är byggt för att hålla känns mer vänligt mot planet, säger hon.
Ett exempel är den vackra karmstolen, som har hängt med Jessika hela hennes vuxna liv. Nu har Elliot fått en egen favoritloppisstol, som hans mamma såg som nödvändig att köpa.
– När ens lilla hjärta pekar och ropar ”finn stoool”, då fanns det ingen tvekan om att den skulle få flytta hem till oss. Tänk vad roligt om det bor en loppisälskare till här!
Den stolen står nu i pojkens rum bland alla klassiska leksaker som hans mamma har hittat under sina skattjakter.
– Just leksaker är riktigt bra att handla på loppis, säger Jessika, som nyligen köpte en laddning Megablocks för 15 kronor.
– Det är bara att lägga dem i diskmaskinen, så är de som nya igen, säger loppisfyndaren som inte tycker att vi behöver vara så rädda för att använda saker som andra har haft.
– Det finns ju massor med tillfällen då vi äter på porslin som andra har använt, sover i sängar med lakan som inte är våra egna och sitter i soffor som massor med okända människor suttit i.
Se fler bilder från Jessikas hem här:
Just nu är Jessika inne på bruna inredningsdetaljer och hon tror stenhårt att hennes barndoms 1990-tal är på väg tillbaka. Med sina månspeglar och färgade glas. Och eftersom hon riktigt längtar efter att få samla på sig lite nostalgiprylar från 90-talet, kommer det nog att förekomma en del sådant på hennes Instagramkonto framöver.
”för mig ingen tävling. Jag tycker bara att det är roligt om fler upptäcker vilket fantastiskt loppislän Blekinge är”Loppistipsaren Blekinge, Jessika Elgström
Det kontot skapade hon inför sommaren 2019 när hon hade planerat att vara föräldraledig från sitt lärarjobb, men där livet ville annorlunda.
– Jag tänkte att jag skulle bli galen om jag skulle gå här och dra ett helt långt sommarlov och såg en rolig anledning att söka mig till platser i Blekinge där jag aldrig hade varit.
Då var hon glad över 100 följare. Men det rasslade till, och plötsligt fick Jessika kontakt med loppisälskare över hela Sverige och även utomlands.
– Det är helt sjukt när någon skriver från Tyskland eller Holland. Häromveckan när jag kom upp i tusen följare fick jag ett grattis från Polen.
Många av dessa loppisälskare uttrycker förvåning och tacksamhet över att hon delar med sig av sina smultronställen.
– Men för mig ingen tävling. Jag tycker bara att det är roligt om fler upptäcker vilket fantastiskt loppislän Blekinge är. Här finns ju allt; annorlunda ställen, secondhandbutiker och auktionshus. Så varför inte dela med sig, det finns loppisfynd så att det räcker till oss alla.
Jessika Elgström
Familj Sambon Daniel Bengtsson och sonen Elliot.
Bor: I ett 1920-talshus i Ronneby.
Älskar: Loppisar.
Instagramkonto: @loppis_tipsaren_blekinge
Jobbar: Som lärare.
När hon inte är på loppis klappar Jessika gärna sin katt Saga, äter choklad och hittar på äventyr med Elliot och Daniel.
Tips till dig som vill veta om du sitter på en guldklimp därhemma: ”Vad saker är värda är väldigt glidande och beror mycket på efterfrågan och vad andra vill ha just nu. Men kolla sociala medier och försök få ett grepp om vad andra letar efter vad som läggs ut. Besök loppisbutiker och jämför.
Och till dig som drabbats av den ofattbara sorgen att mista ett barn, vill Jessika rekommendera Spädbarnsfonden, som är en politiskt och religiöst obunden organisation som ger stöd till föräldrar som har förlorat barn.