Annons

Politikerskifte gav tjänstemännen stor makt över hotellaffären

Eftersom kommunen skulle hyra måste Hotell ett byggas om genom offentlig upphandling.
Men hyran var satt innan upphandlingen drog i gång.
Affären beslutades i skarven mellan två kommunalråd.
– Tjänstemännen hade nog ett större inflytande än vad som är brukligt, säger Andreas Erlandsson (S), kommunalråd.
Oskarshamn • Publicerad 12 februari 2021 • Uppdaterad 15 februari 2021
Gamla simhallen i Oskarshamn.
Gamla simhallen i Oskarshamn.Foto: Roger Carlsson

Om- och tillbyggnaden av äldreboendet, som har döpts till Hantverksgatan 17, är upphandlat enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU. Det är hyresvärden BJC Group som skött upphandlingen med hjälp av en konsult.

Kommuner behöver inte upphandla om det handlar om rena hyresavtal. Men om byggnaden som ska hyras inte fanns där från början eller är en ombyggnation så ska det upphandlas.

Annons

När upphandlingen gjordes var hyreskontraktet mellan kommunen och BJC Goup redan undertecknat och det var alltså bestämt hur mycket kommunen ska betala – 11,6 miljoner kronor per år i 20 år.

Fem anbud kom in. Skanska som lagt ett bud på 75,25 miljoner kronor, fick till slut uppdraget efter att ha uppmärksammat brister i referenstagningen hos ett kroatiskt företag. Kroaternas bud var på strax under 70 miljoner kronor.

Även för BJC Group är det en osäkerhetsfaktor att hyran är satt före upphandlingen. Företaget bygger både för att sälja och för att hyra ut och det blir allt vanligare att kommuner vill hyra.

– Vi försöker följa LOU efter bästa förmåga och förhålla oss till vad som gäller för stunden, vi utgår från reglerna som Sveriges kommuner och regioners tagit fram, säger Daniel Bruun, vd på BJC Group.

Även om företaget behöver ha ett avtal för att göra investeringen så vet de inte vilka anbud som kommer in när upphandlingen sker enligt LOU.

– Det kan vi inte styra utan det är en risk vi tar, säger Daniel Bruun, vd i BJC Group.

Blev det som förväntat i det här fallet?

– Ungefär, men det är alltid svårare med ombyggnader. Det har varit spännande och kul men lite snårigt, säger Daniel Bruun.

Huset är q-märkt vilket betyder att fastigheten inte får ändras hur som helst. En del detaljer från både simhallstiden och hotelltiden är kvar.

– Vi har tagit till vara på huset på bästa möjliga sätt, säger Daniel Bruun.

Annons

Som Barometern-OT tidigare berättat togs de första kontakterna mellan Hotell etts vd Torbjörn Nyberg och kommunen den 10 november 2017.

Hotell ett kom upp på bordet i skarven mellan två kommunalråd, vilket gjorde att ärendet till stor del hanterades på tjänstemannanivå. Det säger både avgående Peter Wretlund (S) och Andreas Erlandsson (S) som tillträdde den 1 januari 2018.

Tjänstemännen lämnade ett förslag till beslut i maj och den 11 juni klubbades ärendet i kommunfullmäktige.

– Man fattar inte så många beslut på slutet utan gör ett vårdat överlämnande av alla lite större strategiska beslut, säger Peter Wretlund.

Anderas Erlandsson (S), kommunalråd.
Anderas Erlandsson (S), kommunalråd.Foto: Roger Carlsson
” När jag tog över ville jag försäkra mig om att det var funktionsdugligt och att hyresnivåerna var rätt så att vi inte blev lurade.”
Andreas Erlandsson (S), kommunalråd

– Förarbetet kom mitt i en skarv. Tjänstemännen hade nog ett större inflytande än vad som är brukligt just på grund av den skarven. När jag tog över ville jag försäkra mig om att det var funktionsdugligt och att hyresnivåerna var rätt så att vi inte blev lurade, säger Andreas Erlandsson.

Kommundirektören Rolf Persson bekräftar den bild de båda kommunalråden målar upp.

– Det kan nog stämma. Beslutet fattades av politiken, men vi beredde frågan på tjänstepersonsnivå och hade kanske inte med politikerna i den omfattning som vi normalt har.

Hos kommunalrådet Andreas Erlandsson finns viss självkritik. Kommunen står nu i startgroparna för att upphandla ett centralt trygghetsboende. Den upphandlingen ska göras i två steg.

– Vi har dragit en cirkel kring Lilla Torget och sagt här vill vi ha den här verksamheten och frågat vad marknaden har att erbjuda. Den processen tycker jag är mer smakfull.

Han kan inte svara på varför kommunen inte använde samma modell när det gäller Hotell ett.

MISSA INTE:

Karin LagerströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons