Oppositionen kritiserar stöd till Himmelsberga: ”Provocerande”
Ölands museum Himmelsberga ligger i Borgholms kommun, men förra veckan beslutade kommunstyrelsen i Mörbylånga att betala ut 75 000 kronor till verksamheten. Anledningen är den planerade satsningen på en Ölandsgemensam museiverksamhet, som förvisso kommer att ligga i Borgholm men omfatta båda kommunerna.
– Det handlar om ett samarbetsavtal och inte verksamhetsstöd. Vi anser att Himmelsberga och dess verksamhet är en angelägenhet för hela Öland även om museet är fysiskt beläget i Borgholms kommun, sade kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) i Barometern den 4 september.
I veckan klubbade kommunstyrelsen igenom förslaget – men den politiska oppositionen är kritisk. Nyligen meddelade nämligen Ölands hembygdsförbund – som äger Himmelsberga – att man kommer efterskänka 100 000 kronor till sina föreningar som ett sätt att kompensera för uteblivna intäkter under pandemin.
I en skriftlig reservation kallar den politiska oppositionen i Mörbylånga kommunstyrelsens beslut för ”motsägelsefullt och provocerande”, och menar att man borde villkora stödet på 75 000 kronor med att de 100 000 kronorna inte får betalas ut.
– Det kom ut ungefär samtidigt att Himmelsberga har för avsikt att betala tillbaka hälften av medlemsavgifterna till sina ägare. Då är det ju konstigt, tycker vi, att en av anledningarna till beslutet är att museet har dålig ekonomi, säger oppositionspolitikern Henrik Yngvesson (M).
Men enligt Ellinor Jonsson, ordförande i Ölands hembygdsförbund, stämmer det inte alls. Redan från början var man tydlig med att man inte kommer röra några av de pengar som är öronmärkta för Himmelsberga.
– Vi får inte ta ett enda öre från Himmelsberga. Jag blir så ledsen när jag hör det. Det är elakt, säger hon.
Hon förklarar att de 100 000 kronorna består av pengar som årligen betalas in av hembygdsföreningarnas medlemmar. Varje medlem betalar 20 kronor om året, varav 10 kronor är öronmärkta för Himmelsberga. Dessa pengar kommer att lämnas orörda – det är istället den andra halvan av medlemsavgifterna det rör sig om.
– Föreningarna kommer att få tillbaka det de själva betalat in – i form av att vi efterskänker det på nästa faktura. De behöver alltså inte betala nästa års faktura. Jag vet inte varför oppositionen har så svårt att läsa innantill. Ölands hembygdsförbund är en sak och Himmelsberga är en annan. Det är som att jämföra äpplen med päron, säger Ellinor Jonsson.
Oppositionen i Mörbylånga framför kritik även på ett antal andra punkter. Dels menar man att om Mörbylånga ska bistå med pengar för en verksamhet i Borgholms kommun, bör det finnas utrymme att diskutera även det omvända.
– Om man satte sig ner och diskuterade vad som är Ölandsgemensamt så kanske även Capellagården är en sådan verksamhet. Det ska inte bara vara Mörbylånga som är med och betalar det hela utan det ska gå åt båda håll, säger Henrik Yngvesson.
Man menar också att det samarbetsavtal som inletts borde gälla år 2021 och inte år 2020. Henrik Yngvesson:
– Ska det gälla från 2020 när vi ser att stora delar av säsongen redan är förbi? Att ha en planering och diskussion inför kommande år hade varit mer lämpligt än för detta året när besöksnäringen i princip är slut.