Annons

Årets Ölänning 2003: Lif Henell

Likt en skimrande pärla infattad i smaragd låg Solliden denna ljuva tisdag den 8 juli år 2003. Lövskogens kronor liksom dansade menuett. Operettsångerskan Helen Sjöholm tillsammans med musikanterna Martin Östergren och Jojje Wadenius inramade på ett nästan lyriskt sätt högtiden då Lif Henell fick ta emot Sollidenpriset av konung Carl XVI Gustaf. Ett mästerligt regisserat skådespel fick de många slottsbesökarna bevittna.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Lif Henell tar emot priset ur kungens hand.
Lif Henell tar emot priset ur kungens hand.Foto: Maths Bogren
FAKTA

Juryns motivering

”Lif Henell är Årets Ölännning 2003.

Han har under många år inspirerat barn och ungdomar till att utöva teater, dans och musik, ett ovärdeligt arbete för att skapa självförtroende och kreativitet hos unga ölänningar”.

Lif Henell föddes i Borgholm år 1952. Hennes far var konstnären Runde Söderberg och modern Anne-Marie var folkskollärare. Lif gick ut Grundskolan i Mörbylånga år 1968 och tog studentexamen vid Stagneliusskolan 1971. Vid Kalmar Högskola avlade Lif mellanstadielärarexamen år 1976.

Förutom ett nydanande arbete som lärare, särskilt inom det naturvetenskapliga området, har Lifs insatser under årens lopp rört sig kring de sköna och livgivande konsterna idrott, dans, sång och teater.

Annons

Under sin skoltid i Mörbylånga dominerade Lif med sin spänst och snabbhet den idrottsliga arenan. Hon deltog i skollaget på 4 x 80 m vid Skolungdomens mästerskapstävlingar i Götaborg år 1967 och samma år satte hon rekord på 80 m häcklöpning i distriktsmästerskapen.

Ändå var det dansen och baletten som tidigt fångade Lif Henells intresse. Redan som trettonåring undervisade hon barn i balett och det dröjde inte länge förrän hon engagerades som instruktör vid Eva Nadrais välkända balettskola i Kalmar. Liv startade också tidigt en egen dansstudio i Mörbylånga där många ungdomar fick lära sig dansens rytmer och regler.

Den sceniska dansen upplevde en gyllene epok på Öland under Lifs skickliga ledarskap. Detta mynnade dessutom i ett långtgående samarbete tillsammans med Vuxenskolan.

År 1984 startade Mörbylångarevyn. Lif Henell var en av initiativtagarna till detta lyckade evenemang, som i decennier blivit till en årlig glädjekälla för tusentals besökare. Lif var revyns dynamo, dess regissör och inspiratör. Hon ställde höga krav och hade alltid bestämda mål.

Men det är sannolikt Södra Ölands Musikteaterförening som blivit Lifs livselixir. År 1993 sjösatte hon denna berömda skapelse där huvudmålet var att inspirera barn och ungdom till att utöva dans teater och musik. Vilken framgångssaga det blivit, i ständig utveckling.

Några nerslag i den rika repertoaren. År 2002 uppträdde musikteatern med musikalen En ö i Valhall på en internationell festival i Västerås. Succén fortsatte år 2003 vid en festival i Canada och år 2005 deltog ensemblen i Mondial du Théatre i Monaco, amatörteaterns olympiska spel brukar man säga. Hela tiden med Lif Henell som konstnärlig härförare.

Under musikteaterns mer än femtonåriga historia har Lif med sin otroliga skaparlust regisserat sexton högklassiga musikaliska grannlåten där Liv Henells kompetens och brinnande entusiasm fått koreografi, ljus och ljud att stråla samman i en synnerligen välkomponerad process.

År 2005 startade Lifv Henell Ölands musikteaterskola på Skogsby med lysande resultat.

Lif Henells mångsidiga konstnärsskap sker allt med enorm inlevelse och detta har givit henne kommunens Eldsjälspris och Lions stora stipendium.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons