Park Hermina får inte extra tid
Turerna har varit många kring det olagliga skärmtaket i stadsparken. I början av juli föreslog samhällsbyggnadskontoret att politikerna skulle besluta om rättelse, alltså att skärmtaket måste tas bort i sin helhet. Samtidigt föreslogs att nämnden skulle säga nej till det bygglov som företaget lämnade in i allra sista minuten, samt att tredubbla ett eventuellt vitesbelopp till 600 000 kronor.
Park Hermina hade fram till den 24 juli på sig för att yttra sig, men två dagar innan tidsfristen löpte ut, alltså den 22 juli, begärde företagets advokat förlängning fram till den 16 augusti. Skälet som angavs var semester.
Det sade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfson (S) nej till på tisdagen. Semester ansågs inte som tillräckligt tungt skäl för att bevilja mer tid.
I stället kommer ärendet upp till beslut på samhällsbyggnadsnämndens ordinarie möte den 22 augusti. Och förslagen till beslut är desamma som tidigare.
– Ja, vi föreslår att Park Hermina ska göra rättelse, det vill säga att skärmtaket avlägsnas, säger kommunens bygglovschef Mikael Kaiser.
– Vi föreslår också att nämnden säger nej till det bygglov som företaget sökte i efterhand.
Det var i början av maj som Barometern avslöjade att krögaren Anders Hansson Skaret låtit uppföra ett utfällbart skärmtak på restaurang park Hermina, tidigare Byttan, utan bygglov. Bygget fick känslorna att svalla, bland annat protesterade ett stort antal arkitekter och krävde omedelbar rivning, och samhällsbyggnadskontoret inspekterade.
– Jag trodde verkligen inte att jag behövde bygglov, sade Anders Hansson Skaret, när han så småningom svarade på mediernas frågor.
– Men så här i efterhand känner jag mig jättekorkad, sade han då.
Nu har snart hela sommaren gått, och även om samhällsbyggnadsnämnden fattar beslut om rättelse i slutet av augusti kommer taket förmodligen att stå kvar fram till november/december.
– Rättelse ska göra senast två månader efter att ett beslut vunnit laga kraft, men företaget har möjlighet att överklaga. Även dagens beslut, att inte bevilja anstånd, kan överklagas, säger Mikael Kaiser.