Kunder till Kambua får inte ut sina pengar
Vet du mer? Kontakta oss!
Barometern-OT:s granskning av Kambua och företagets vd Stefan Sandström har bland annat avslöjat lögner, bokföringsbrott och miljonbelopp i skatteskulder. Vet du mer? Kontakta Barometerns reportrar Lotta Nyberg, 0480-59261, eller Rasmus Jeppsson, 0480-59263.
Read the article in English:
Enligt obekräftade uppgifter har omkring 1 000 kunder tillsammans investerat en miljard kronor i Kambua International – företaget som plötsligt dök upp i Kalmar hösten 2017 som huvudsponsor till hockeylaget Kalmar HC.
Vd:n Stefan Sandström beskrev då Kambuas verksamhet som ett tradingbolag som satsar på sportspel – och ger sina kunder en stabil vinst på 25 procent per år.
Uppgiften har ifrågasatts och kritiserats av både spel- och bedrägeriexperter i Barometern-OT:s fleråriga granskning.
Nu kan Barometern-OT avslöja att Kambua International har stora problem att betala ut pengar.
Under hösten 2019 har problemen ökat. Sex av sju kunder som Barometern talat med väntar just nu på att få tillbaka sina pengar.
– Kambua har inte betalat ut några pengar det senaste året till en enda kund. Med undantag för några få personer som Stefan (Sandström reds anm) tydligen inte vill stöta sig med, säger en kund i 50-årsåldern.
Det enda kunderna får från Kambua är en lång rad olika förklaringar via mejl.
Barometern-OT har tagit del av ett 80-tal mejl som Kambua har skickat till sina kunder. De flesta är från de senaste två åren. Under 2019 kommer allt fler mejl och det berättas om ökande problem med utbetalningarna.
Här är några av Kambuas förklaringar:
• Under 2018 talas om en ”bugg i banksystemet” och att den nya GDPR-lagen leder till att utbetalningarna tar längre tid.
• På våren 2019 talas om bankernas hårda kontrollkrav. Och i maj uppger Kambua att en banköverföring på mer än 60 miljoner kronor har gått till fel konto.
• I oktober 2019 ska kunderna skicka in en skärmdump eller ett foto på sitt bankkontonummer samt en kopia på ett pass/annan id-handling för att få pengar.
I november, december och januari kommer ytterligare mejl med olika förklaringar till varför utbetalningarna inte kom fram.
Uppgifterna om betalningsproblemen bekräftas av flera kunder som Barometern-OT har varit i kontakt med.
Kunden i 50-årsåldern är skeptisk till företagets mejlförklaringar.
– Om pengarna finns, varför får inte kunderna utbetalningar? Troligt är ju att de inte har pengar. Men om det bara skulle bero på strul med banker så är det väldigt dåligt skött och har försatt många i mycket jobbiga situationer, säger han.
En företagare som har investerat hundratusentals kronor i Kambua har heller inte fått några utbetalningar under det senaste året. Nu har han tröttnat.
– De säger att det finns pengar men det kommer ingenting. De håller på och hittar på en massa ursäkter hela tiden.
Han planerar att göra en polisanmälan mot Stefan Sandström personligen.
– Jag skiter i om jag får tillbaka pengarna. Jag vill bara polisanmäla honom. Jag förväntar mig ingenting. Jag bara hoppas att han kan få ett straff och att andra kan bli varnade. Och får vi nånting tillbaka så är det bara en bonus, säger han.
En mångårig kund i Kalmar har också haft problem att få ut pengar, men säger sig fortfarande ha förtroende för Kambua.
– Det var före jul jag skulle ta ut pengar och då fungerade det inte, säger han.
Men han godtar företagets förklaringar:
– De har ju bytt bank och grejat. Och så kom det här med penningtvättshärvan med Swedbank och allting. Varenda kund måste ju bli granskad innan det kan gå vidare. Så de har hamnat i en lite taskig sits när de bytte från Hongkong till England.
Barometern-OT har också varit i kontakt med en man som är bosatt utomlands som även han är kund hos Kambua. Nu är han orolig för sina investeringar eftersom inte heller han har fått några utbetalningar.
”Jag kan bekräfta att jag inte har fått utbetalningar från Kambua. Jag får bara fler och fler förklaringar till varför det inte fungerar”, skriver han.
Bara en av de sju kunder Barometern haft kontakt med uppger att Kambua betalat ut pengar det senaste året. Det är en man i 60-årsåldern vars hustru har ett Kambuakonto.
– Vi har fått ut hela tiden. Det var väl ett halvår sen vi plockade ut all ränta, säger mannen.
Den 15 januari 2020 kom ett nytt mejl från Kambua till kunderna. Där förklaras att pengarna inte har funnits på det konto som det ska betalas ut ifrån.
”Då detta nu blivit uppmärksammat så är Kambuas förhoppning att pengarna kommer sättas in under veckan på det gemensamma kontot och därefter ska betalningsuppdraget åter sändas till Santander.”
Men hittills har sex av sju kunder som Barometern-OT talat med inte fått några pengar.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners som har följt Kambua sedan 2017, har tidigare sagt att Kambua ”sannolikt är Sveriges största ponzibedrägeri”.
Kambuas vd Stefan Sandström har hela tiden tillbakavisat alla anklagelser om bedrägeri.
Läs Stefan Sandströms svar här:
Hela granskningen av Kambua:
Kambuas företagsstruktur
Kambua International Limited
Registrerat i Floriana på Malta den 15 december 2017.
Stefan Sandström registrerad som ”director”.
Kambua Holdings Limited
Registrerat i Floriana på Malta den 15 december 2017.
Stefan Sandström registrerad som ”director”.
Kambua Sales Group
Är enligt Barometern-OT:s uppgifter det företag där säljarna arbetar.
Företaget finns i två versioner: En ekonomisk förening och ett aktiebolag. Aktiebolaget är grundat 2000 under ett annat företagsnamn och har bytt namn till Kambua Sales Group efter 2018. Inga årsredovisningar har kommit in efter namnbytet.
I styrelsen för aktiebolaget sitter två Malmöbor, en stockholmare och en Kalmarbo, men inte Stefan Sandström.
SS International
Kontrolleras av Stefan Sandström. Enligt tidigare uppgifter från Sandström till Barometern-OT rör det sig om ett företag som sköter löneutbetalningar. Företaget omsätter närmare 5 miljoner, enligt ett bokslut från april 2019.
Granskningen av Kambua
Kambua presenterades i september 2017 som den nya huvudsponsorn för hockeylaget Kalmar HC. Barometern-OT:s granskning av företaget har avslöjat lögner, bokföringsöverträdelser och skatteskulder.
• Dömd för grovt bokföringsbrott
Den 16 juni 2010 dömde Helsingborgs tingsrätt Stefan Sandström till sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott. Efter domen fick Sandström ett näringsförbud i Sverige i tre år - under samma period som han själv uppger att han startade Kambua.
• Sågas av Skatteverket
”Verksamheten har enligt Skatteverkets bedömning fungerat på så sätt att återbetalda fiktiva vinster finansierats av inbetalningar från nya kunder”, skriver Skatteverkets utredare i ett beslut från december 2016.
• ”Alla tecken på bedrägeri”
Barometern-OT har intervjuat fem svenska och internationella experter som dömer ut Kambuas verksamhet som omöjlig. ”Kambuas verksamhet uppvisar alla klassiska tecken på ett Ponzi-bedrägeri”, säger bedrägeriforskaren Ville Rantala.
Barometern-OT har också pratat med spelexperter om Kambuas programvara. De bedömer att höga och säkra vinster inte kan utlovas på spel, som Kambua uppger.
Kambuas vd Stefan Sandström har upprepade gånger tillbakavisat kritiken från Skatteverket och experter.
• Utreds för nytt bokföringsbrott
Den 13 november 2018 avslöjade Dagens Industri att Kambuas vd Stefan Sandström utreds av Ekobrottsmyndigheten. Misstankarna uppges gälla grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.
• Ägarna tog ut stora summor
I januari 2019 berättade Barometern om Skatteverkets nya granskning av Kambua. Där slogs fast att kunder hade satte in minst 93,7 miljoner kronor på Kambuas bankkonto i Hongkong. Samtidigt hade över 38 miljoner återförts till Sverige och ”till stor del gått till ägarnas privata konsumtion".