Annons

En explosion av vildsvin väntas

Vildsvinsolyckorna i trafiken ökar i landet och de senaste två veckorna har tio olyckor skett i Nybro kommun. Dessutom förutspår jägaren David Nilsson och hans kollegor en större ökning av stammen framöver.
Nybro • Publicerad 11 januari 2019
Trafikolyckorna med vildsvin ökar i Nybro kommun. Jägaren David Nilsson är samordnare för eftersök i kommunen. Här träffar tidningen honom och hans eftersökshund Jack, en wachtel, på vägen mellan Trekanten och Kristvallabrunn.
Trafikolyckorna med vildsvin ökar i Nybro kommun. Jägaren David Nilsson är samordnare för eftersök i kommunen. Här träffar tidningen honom och hans eftersökshund Jack, en wachtel, på vägen mellan Trekanten och Kristvallabrunn.Foto: Anna Borg

I Nybro kommun finns det ett 10-tal eftersöksjägare som tar hand om trafikskadat vilt. Samordnare i kommunen är jägaren David Nilsson och den senaste tiden har han och hans kollegor haft mycket att göra.

I tisdags kväll vid åttatiden ryckte han ut till en trafikolycka med vilt på väg 31 mellan Nybro och Orrefors. En bil hade krockat med ett större vildsvin och när David Nilsson och hans kollega David Eriksson var på plats startades sökningen efter det påkörda djuret.

Annons

– Vi träffade på vildsvinet i höjd med Flerohopp och det var så pass skadat att vi tvingades avliva det, berättar David Nilsson.

David Nilsson, jägare i Nybro kommun.
David Nilsson, jägare i Nybro kommun.Foto: Anna Borg

Redan inom loppet av tio timmar gick nästa larm. På torsdagsmorgonen vid åttatiden krockade en bil med ett vildsvin nära Ruskemåla på vägen mellan Nybro och Kristvalla.

– Det var inte allvarligt skadat utan friskförklarades och fick löpa iväg, berättar David Nilsson.

Vid båda trafikolyckorna klarade sig bilförarna utan skador.

– Vid en kollision med vildsvin blir krocken stenhård och låga frontskador är vanliga. Det är sällan förarna skadas.

Det är nattetid mellan 20.00 och 6.00 som de flesta trafikolyckorna med vildsvin sker, eftersom djuret är nattaktivt. På tre år har antalet rapporterade trafikolyckor i Nybro kommun med vildsvin inblandade ökat från 61 stycken 2016 till 78 stycken 2018.

– Vi uppskattar att det finns ett mörkertal med olyckor som inte rapporterats in på 15 till 20 procent, säger David Nilsson.

I Nybro kommun är väg 25 den mest olycksdrabbade och på sträckan mellan Örsjö och Nybro skedde åtta vildsvinsolyckor i trafiken under 2018. På väg 31 har också flera olyckor skett mellan Nybro och Gullaskruv. Dessutom inträffade sju trafikolyckor i centrala Nybro 2018, bland annat två i rondellen vid infarten till Nybro.

– Tidigare fanns det vildsvin i vissa byar, men numera finns djuren överallt. Anledningen till att de rör sig i tätbebyggt område är att de är så många och tvingas söka nya marker för att hitta mat.

Vildsvinen har inga naturliga fiender förutom jakt, sjukdomar, trafiken och svåra vintrar. Trots en hård vinter förra året har stammen inte minskat utan i stället vuxit.

Annons

– I höst när vi såg de stora kullarna blev vi förvånade att vintern inte tog så hårt på stammen. Den var tydligen inte tillräckligt lång och kall. För att vildsvinen ska få det svårt måste vinter vara ännu längre än den var förra året.

Jägarna är övertygade om att den goda tillgången på ekollon, de två senaste åren, har bidragit till att vildsvinen är så välmående och klarade vintern bra.

– De får protein och energi av ollonen och fettreserven blir större. Dessutom bidrar det extra hullet till att fler foster bildas. På eftersök, när vi tvingats skjuta skadade suggor, har vi sett att de har fler foster än vanligt.

Under hösten har David Nilsson och hans jaktkollegor sett större flockar av vildsvin än tidigare i Nybro kommun.

– Det vanliga har varit en grupp med åtta individer, men nu har vi sett flera gäng med mellan 18 och 25 grisar.

På grund av de två ollonåren och inte tillräckligt hårda vintrar spår David Nilsson och hans jaktkollegor en större ökning av stammen framöver. Under februari och mars föds de flesta kultingarna. Många bönder har stora problem med att vildsvinen förstör på deras marker och de senaste åren har jägarna fokuserat allt mer på vildsvinsjakten.

Hur agerar ni för att möta explosionen av vildsvinen?

– De senaste åren samarbetar jaktlagen över gränserna och jagar tillsammans. Jakten har blivit effektivare och vi ska samarbeta ännu mer. Sedan jobbar jägarförbundet för att begränsa stammen genom skyddsjakt. Bland annat jobbar förbundet för att jägarna ska få bättre hjälpmedel, exempelvis rörande belysning och värmekamera.

David Nilsson berättar också om nya grepp för att stimulera jakten. Det finns markägare som lockar med att sänka arrende om vildsvinsskadorna minskar på deras marker.

Hur bemöter man ett vildsvin?

Annons

– De är inte farliga utan är skygga djur och springer iväg. De kan bara bli aggressiva om man kommer mellan en sugga och kultingar eller när de är skadade. Vi vill påminna att man kör lugnt i trafiken och anmäler till polisen om man krockat med vilt. Man bör tänka på att man måste, enligt lag, rapportera in en viltolycka.

Foto: PETRAS MALUKAS
Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons