Nya ishallen: dubbelt så många publikplatser
Det bygger på att den slitna Iffehallen börjar rivas i april. Den nya ishallen, som hittills också går under namnet Iffehallen, ska få 2 500 platser för publiken. I dagens Iffehall finns 1 250 platser.
– Vårt uppdrag har varit att bygga en ishall med allsvensk standard. Då krävs att det går in 2 000 personer och i denna går det in 2 500. Sedan följer vi svenska hockeyförbundets reglemente för domarrum, omklädningsrum och annat. Men vi är begränsade av platsen på grund av Carlbergsvillan intill. Hallen kommer väldigt nära ett brygghus. Vi ville riva den, men vi fick inte rivningslov. Det är sällsynt med gamla brygghus i en centralort, säger Toni Sjöö, byggprojektledare på Kalmar kommun.
Den nya hallen kommer att få en annan placering än den nuvarande. Den byggs i linje med träningshallen mot Lorensbergsgatan och kapas på baksidan så den linjerar med sporthallen. Den nya entrén kommer att vända sig mot Lars Kaggskolan.
Inuti är det tänkt att åskådarna går upp för en trappa eller åker hiss för att komma till läktarna. På så sätt kan biljettmottagningen ske på en uppvärmd yta. Den som däremot ska vidare till träningshallen eller sporthallen kan gena i markplan.
Det är också förberett för högriskmatcher med inhägnad läktare och kiosk för bortalaget. På södra sidan kommer också att finnas bokningsbara omklädningsrum. Totalt sett kan det bli fyra kiosker, ett mottagningskök och en bar plus eventuella mobila kiosker. Det kan också bli fråga om alkoholservering förutsatt att det ges tillstånd för detta. Hallen utrustas också med en jumbotron.
– Den blir så stor att den får plats mellan två takstolar. Det är också ett problem för oss, att höjden på byggnaden begränsas i detaljplanen. Vi kan inte bygga hur som helst.
Toni Sjöö, Mattias Andersson, projektledare, och Henrik Nilsson, kultur- och fritidschef, har jobbat fram vad som behövs i den nya hallen tillsammans med Kalmar HC och Kalmar konståkningsklubb. Vad gäller estetiken finns inga önskemål uttalade ännu. Prislappen är avgörande.
– Det blir en totalentreprenad så det bestäms där och så måste bygglovsenheten acceptera det. I min värld hade det varit kul med något riktigt flashigt, men man får vad man betalar för, säger Toni Sjöö.
Mattias Andersson flikar in att byggnaden måste vara estetiskt tilltalande och passa in i omgivningen.
– Vi bevakar att den passar in. Man kan jobba med till exempel ljussättning för att påverka hur den upplevs, säger Mattias Andersson.
En ännu olöst knäckfråga är hur de båda föreningarna och allmänheten ska kunna bedriva träning, tävling och åkning med bara en permanent hall under 1,5 års tid.
– Vi har några olika spår men inget är klart ännu. Men vi kommer öka antalet publikplatser i B-hallen till 450. Båda föreningarna är ju växande och det behövs en tillfällig hall med ytterligare isytor.
Det finns mycket preciserade ritningar på den önskade ishallen som utförts av arkitektfirman Tengboms, som kommunen har ramavtal med. Men helt säkert att det blir som på bilderna, är det inte. I nästa vecka går hallen ut på upphandling och entreprenören kan föreslå något helt annat. Den 3 mars är sista dagen att lämna in anbud. Det ska till ett politiskt beslut av planutskottet i mitten av mars.
– I början av april vet vi. Först då skriver vi en beställning. Sedan måste vi få rivningslov, bygglov och startbesked. Tanken är att vi ska komma i gång med rivningen i mitten av april, senast i slutet av april, säger Henrik Nilsson.
Det var ju tal om att skjuta fram hallen ett år, för en tid sedan. Finns det något som kan stoppa det här nu?
– Vi måste få in vettiga anbud som är genomförbara, säger Henrik Nilsson.