Annons

De lägger i en högre växel för att locka ungdomar till industrin

Efter några turer fram och tillbaka står det nu klart att industriprogrammet får vara kvar på Mönsteråsgymnasiet - trots att ingen elev valt att gå utbildningen i år.
– Det är vi mycket tacksamma för. Det lokala näringslivet behöver all hjälp det kan få med kompetensförsörjningen, säger Christer Hult, vd för Industrins Ostkustcentrum, IOC i Mönsterås.
Mönsterås kommun • Publicerad 11 april 2022 • Uppdaterad 14 april 2022
Morgan Karlsson, Wastec, Marko Tuomaala, Stans & Press i Blomstermåla, Anna Ekberg, Södra, Emmelia Haglind, Teknikcollege, Anna Isaksson, Stranda, samt Christer Hult, vd för IOC i Mönsterås är alla glada för att industriprogrammet får vara kvar på Mönsteråsgymnasiet.
Morgan Karlsson, Wastec, Marko Tuomaala, Stans & Press i Blomstermåla, Anna Ekberg, Södra, Emmelia Haglind, Teknikcollege, Anna Isaksson, Stranda, samt Christer Hult, vd för IOC i Mönsterås är alla glada för att industriprogrammet får vara kvar på Mönsteråsgymnasiet.Foto: Åsa A Cederbom

Intresseorganisationen, som består av 22 lokala företag, fick så sent som för några veckor sedan signaler om att det fanns planer på att lägga ner industritekniska programmet på Mönsteråsgymnasiet.

– Det här gav anledning till både oro och rykten. Det kändes som att tåget var på väg att gå medan vi stod kvar på perrongen, säger Christer Hult.

Annons

– Från näringslivets sida har behovet snarare ökat än minskar av att få påfyllning av ny och välutbildad personal så för oss är industriprogrammet en viktig faktor.

Han kallade till ett möte med styrgruppen och resultatet blev en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden, som äger frågan, där företagarna föreslog en gemensam handlingsplan för att rädda kvar utbildningen.

”Från vår sida lovar vi att jobba ännu hårdare för att hjälpa skolan. Teknikcollege är vår möjlighet att kunna påverka ungdomar att välja en utbildning som ger jobb lokalt.”
Anna Isaksson, Stranda AB

– Från vår sida lovar vi att jobba ännu hårdare för att hjälpa skolan att få elever till de tekniska programmen. Programmen är vår möjlighet att kunna påverka ungdomar att välja en utbildning som ger oss arbetskraft, säger Anna Isaksson från företaget Stranda AB.

Teknikcollege i Mönsterås finns på fyra av gymnasiets program, nämligen industritekniska programmet, teknikprogrammet, naturvetenskapsprogrammet samt el- och energiprogrammet.

– Tyvärr har det varit för få sökande till industriprogrammet de senaste åren så på den utbildningen finns inga elever. Samtidigt är det en fjärdedel av befolkningen i kommunen som har sin försörjning från industrin så det gäller nu att få upp intresset från ungdomarnas sida, säger Christer Hult.

Fakta

Teknikcollege

Teknikcollege är ett nationellt initiativ och en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar.

Från näringslivets sida menar man att det till stor del handlar om att tvätta bort den gamla bilden av hur det är att jobba inom industrin.

– Idag består industrin av moderna arbetsplatser där automatiseringen är hög. Det är lätt att få jobb men det finns även fantastiska möjligheter till att gå vidare och göra en bra karriär, säger Emmelia Haglind, regional processledare för Teknikcollege Östra Småland.

– För de ungdomar som vill stanna kvar i sin hemkommun är industrin ett väldigt bra alternativ.

Från barn- och bildningsnämndens sida är man också nöjd över den vändning som ärendet tagit.

– Ja, vi behöver draghjälp från den lokala industrin om vi ska få sökande till de här utbildningarna och vi tycker väl inte att företagen har varit så aktiva tidigare. Ska vi lösa problemet på ett framgångsrikt sätt så måste vi samarbeta, säger Jacqueline Doohan (C), ordförande i nämnden.

Jacqueline Doohan är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun.
Jacqueline Doohan är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun.Foto: Åsa Borefur
Annons

Hon bekräftar också att industriprogrammet inte har haft någon elev alls de senaste tre åren.

– Inte heller i år fick vi mer än en eller två sökande och det var då diskussionen om att lägga ner programmet startade. Men nu behåller vi utbildningen i vårt utbud ett år till och hoppas att vi får en grupp till nästa år, säger Jacqueline Doohan.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons