Annons

Ekonomichef flaggar för nya sparkrav

Skyhöga lån och skatteintäkter som minskar. Mörbylånga kommun går mot kärvare ekonomiska tider. Nu finns förslag att alla verksamheter ska spara 1,5 procent i nästa års budget.
Mörbylånga • Publicerad 27 oktober 2018
Åsa Bejvall, ekonomichef i Mörbylånga kommun sedan i april i år, varnar för tuffare tider. Skolbarnen blir fler och stora investeringar i vatten och avlopp och vattenverk står på tur, snart även ny förskola och äldreboende. Samtidigt som skatteintäkterna väntas minska. Åsa Bejvall har bakgrund som revisor.
Åsa Bejvall, ekonomichef i Mörbylånga kommun sedan i april i år, varnar för tuffare tider. Skolbarnen blir fler och stora investeringar i vatten och avlopp och vattenverk står på tur, snart även ny förskola och äldreboende. Samtidigt som skatteintäkterna väntas minska. Åsa Bejvall har bakgrund som revisor.Foto: Pia Olofsson

I majoritetens förslag till budget 2019 finns ett generellt besparingskrav på 1,5 procent på alla verksamheter, berättar Åsa Bejvall, ekonomichef i Mörbylånga kommun.

– Vi lägger mer på skola, kultur och politik än jämförbara kommuner.

Annons

Här finns möjlighet att spara, menar ekonomichefen. Men hon poängterar att det är politikerna som bestämmer vad som ska prioriteras i det budgetförslag som är på gång.

– Den politiska verksamheten är dyrare i Mörbylånga än andra kommuner och nu kommer den att bli ännu dyrare, eftersom politikerna beslutat att utöka organisationen. Kostnaden ökar med 1,5 miljoner kronor om året. Skolan är fortfarande dyrare, men kommunen har fått ner kostnaderna mycket sedan 2015, säger Åsa Bejvall.

I maj 2017 kom kallduschen – det saknades 15 miljoner kronor i Mörbylångas budget. Revisorerna skyllde på bristande ekonomisk styrning. Kommunen införde inköpsstopp och lediga tjänster tillsattes inte.

– Det satte stopp för flera nya fastighetsrenoveringar, bland annat kommunhuset, säger hon.

Åtgärderna hjälpte, tillsammans med gynnsam ekonomisk utveckling i övrigt. Kommunen landade 2017 på ett resultat på 17,5 miljoner kronor plus.

Även 2018 ser bra ut. Åsa Bejvall räknar med ett resultat på 19 miljoner kronor, tio miljoner kronor mer än budgeterat. Bland annat på grund av att många i kommunen har jobb och att de långtidssjukskrivna blivit färre.

Men sedan vänder det.

Mörbylångas skatteintäkter har ökat med 30-40 miljoner kronor per år. Men de närmaste åren ökar skatteintäkterna bara med 20 miljoner kronor per år, enligt Sveriges kommuner och landstings prognos för skattekronor per invånare.

– De pengarna äts upp av löneökningarna för kommunens anställda, som ligger på 15-18 miljoner kronor per år. Löneökningen har varit runt 2,5-3 procent och kommunen har många anställda, 1200 personer. Vi får fler barn och verksamheten växer. Vi hade behövt de pengarna till skolan och annan verksamhet, säger Åsa Bejvall.

– Vi har varit bortskämda med att vi vuxit i befolkning och att vi haft bra konjunktur.

Annons

Mörbylånga kommun har 720 miljoner kronor i lån och räntorna förväntas öka.

– Vi har inget lånestopp utan räknar med att låna cirka 100 miljoner kronor årligen de närmaste åren för investeringar, främst till vatten- och avlopp.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons