Annons

Prisat industriprogram

På tisdagen fick Vilhelm Mobergsgymnasiets industriprogram utmärkelsen Årets teknikutbildning och 200 000 kronor i utvecklingspengar av organisationen Teknikföretagen.
Emmaboda • Publicerad 1 mars 2006
Vilhelm Mobergsgymnasiets industriprogram belönades av Teknikföretagen. Från vänster Kenneth Nilsson, Yvonne Bern, Thomas Claesson, Carl-Erik Ridderstråle och Mikael Ohlson.
Vilhelm Mobergsgymnasiets industriprogram belönades av Teknikföretagen. Från vänster Kenneth Nilsson, Yvonne Bern, Thomas Claesson, Carl-Erik Ridderstråle och Mikael Ohlson.Foto: Peter Lejon

I juryn sitter Teknikföretagens Mikael Ohlson och Jan-Olof Andersson.

- Vi var här på besök för en månad sedan och imponerades av hur väl integrationen mellan företag och skola fungerar, sa Mikael Ohlson som fick hjälp med prisutdelningen av Teknikföretagens styrelseordförande i region sydost, Carl-Erik Ridderstråle.

Annons

Samtliga 36 elever Bland gästerna under ceremonin i Flygthallen märktes kommunpolitiker med kommunalråden Karl-Erik Nilsson (s) och Berit Carlsson (s) i spetsen, ITT-Flygts platschef Kenneth Nilsson, personalchefen Yvonne Bern och skolledarna Bodil Karlsvall, Bo Oscarsson och Thomas Claesson. För att inte tala om samtliga 36 elever på industriprogrammet och deras lärare, och för maten stod Fagerströms restaurangservice som sköter personalmatsalen på ITT-Flygt.

- Oerhört kul att få en sådan här utmärkelse. Ett kvitto på att vi har lyckats i våra ansträngningar, sa industriprogrammets rektor Thomas Claesson och fortsatte:

- Vi utbildar ungdomar inom bristyrken och nu annonseras det efter exempelvis CNC-svarvare. Det finns i dag inga industriutbildningar i varken Kalmar, Karlskrona eller Växjö och industriprogrammet är nu det minsta nationella gymnasieprogrammet. Intresset har varit dalande på senare år, men nu hoppas vi få bättre fart på ansökningarna för det är ingen tvekan om att efterfrågan på den här typen av kompetens kommer att öka ytterligare framöver.

Även ITT-Flygts platschef Kenneth Nilsson var mycket nöjd med utmärkelsen.

- Skolan är en del av Flygt och vi visar upp den för så gott som alla besökare. Våra amerikanska ägare är djupt imponerade av utbildningsnivån, för här får man lära sig allt det senaste inom skärning och bearbetning. Alla som går på industriprogrammet får sommarjobb här under utbildningen och även på sommaren efter examen, och i fjol fick hälften av avgångseleverna anställning hos oss på hösten. Andra fick jobb på andra företag, men vår målsättning är att alla från industriprogrammet åtminstone ska få erbjudande om jobb på Flygt.

Kenneth Nilsson berättade även att ITT-Flygt nu genomför intervjuer med eleverna i industriprogrammets tredje årskurs.

- Det är att likställa med anställningsintervjuer och vi gör också analyser av hur eleverna ligger till. Om det visar sig att någon släntrar efter i ett ämne puffar vi på och många rycker upp sig när de förstår att de har ett bra jobb i sikte.

Fem miljoner årligen Teknikföretagen är en intresseorganisation för teknikföretag och man har satsat 25 miljoner kronor på att uppmärksamma teknikutbildningar på olika nivåer. Fem miljoner betalas årligen ut under en femårsperiod och detta var tredje gången utmärkelsen årets teknikutbildning delades ut. I fjol vann teknikprogrammet på Mönsterås gymnasium och 2004 uppmärksammades Njudungsgymnasiet i Vetlanda.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons