Annons

Lisa, 40, om nya toppjobbet på Södra: ”Jag är inte ute efter att glänsa som chef”

Lisa Hansson började som omsorgs- och behandlingsassistent på Emmaboda kommun och har sedan jobbat med folkhälsa och med miljöfrågor på länsstyrelsen. Nu är 40-åringen ny chef för skogsekonomi inom skogskoncernen Södra och får bland annat generationsskiften på sitt bord.
– Jag är inte ute efter att glänsa som chef, utan jobba med gruppen och individen och sprida en känsla av tillhörighet, förtroende och tillit.
Emmaboda • 15 november 2024 06:00 • 15 november 2024 06:21
Lisa Hansson har just tillträtt som chef för skogsekonomi inom Södra-koncernen och jobbar bland annat med generationsskiften.
Lisa Hansson har just tillträtt som chef för skogsekonomi inom Södra-koncernen och jobbar bland annat med generationsskiften.Foto: Peter Lejon

Lisa Hansson bor med sin familj i byn Karsamåla utanför Långasjö. Gården har rötter i hennes familj tillbaka till 1800-talet och när hon och maken David Hansson flyttade hit 2009 var det först tänkt som ett tillfälligt boende.

– Sedan upptäckte vi att det var här vi skulle bo, säger Lisa Hansson som jobbar hemifrån när Barometern hälsar på.

Annons

Lisa Hansson berättar om sin bana som inleddes med jobb inom Emmaboda kommuns LSS-verksamhet.

– Jag har gjort massor av olika saker och jag har inte varit rädd för att prova nytt. Jag är inte rädd för att göra fel och är väl lite som Pippi Långstrump där. Huvudsaken är att man står för sina fel, för om man hanterar felen på ett bra sätt lär man sig massor.

Hon säger att det finns en klart definierbar, röd tråd i hennes yrkesliv.

– Att jobba med att människor ska fungera bra tillsammans och coacha dem till att växa är det som förenar allt jag har gjort. Om det var på korttidsboendet Kotten eller, som nu, på Södra i Växjö så är det det som är grejen: Vikten av tillit och samhörighet.

”Jag tror inte på ett ledarskap där chefen går i spetsen och glänser.”
Lisa Hansson
Lisa Hansson bor med sin familj på en släktgård i Karsamåla utanför Långasjö.
Lisa Hansson bor med sin familj på en släktgård i Karsamåla utanför Långasjö.Foto: Peter Lejon

Hon har jobbat inom Södra i två år. Dessförinnan verkade hon på länsstyrelsen i Blekinge i drygt fyra år - först som ANDT-samordnare och sedan som chef inom miljöprövning. Före länsstyrelsen var hon Emmaboda kommuns folkhälsosamordnare, och nu har hon just börjat som chef för skogsekonomi.

Det jobbet innebär bland annat att hon ska jobba med generationsskiften och ägarbyten.

– Vi genomförde ett generationsskifte här på gården 2018 då min pappa Lars Petersson lämnade över till mig. Då hade jag inte en aning om att jag skulle komma att jobba med just det. Då fick vi mycket hjälp av Södra och det gjorde att skiftet gick väldigt bra.

Det lyckosamma utfallet vill hon nu dela med sig av.

– Jag vill att Södras medlemmar ska få en lika bra övergång som jag fick och då handlar det väldigt mycket om att vi på Södra ska vara ett tätt sammanhållet team där varje person har stor betydelse och vet exakt vad som ska göras och varför. Jag tror inte på ett ledarskap där chefen går i spetsen och glänser. Jag vill vara en chef som jobbar med ledarskapet, inte vara sakkunnig chef, så jag vill stå bakom mina medarbetare, coacha, finnas där som stöd och se att de har de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb.

Lisa Hansson sitter vid det stora bordet i det luftiga uterummet och berättar engagerat om sin syn på ledarskap och på hur tillfredsställande det är att se människor utvecklas och våga ta nya steg.

Annons

– Det är en bidragande orsak till att jag trivs så bra i Långasjö, som Karsamåla tillhör. Det finns en mycket stark gemensam vilja att åstadkomma saker och alla bidrar med sitt. Vi har sjökvällarna på somrarna och skördefesten på hösten och en av de saker som gör Långasjöandan så stark är att vi är flera generationer som samarbetar. Det är precis så jag vill att det ska vara på en arbetsplats. Jag backar mina medarbetare, men jag vill också känna stödet från dem. Jag är själv en rak och ärlig människa och jag säger vad jag tycker. Så vill jag att andra ska vara mot mig, för då vet vi var vi har varandra. Jag vill inte gissa mig till vad andra tycker och tänker.

Tillit mellan alla i en organisation är något som Lisa Hansson framhåller i sitt arbete inom Södra.
Tillit mellan alla i en organisation är något som Lisa Hansson framhåller i sitt arbete inom Södra.Foto: Peter Lejon
Fakta

Lisa Hansson

Född: 1984.

Familj: Maken David Hansson och parets döttrar Ines och Alva Hansson.

Bor: Släktgård i Karsamåla utanför Långasjö.

Yrke: Chef för skogsekonomi på Södra.

Aktuell: Som nytillträdd chef för skogsekonomi inom Södra-koncernen.

Hon nämner, att en tidigare medarbetare under första dagen sade till henne att han inte ville ha henne som chef.

– Jag undrade varför och han svarade precis vad han tyckte. Vi fick en bra kontakt där, en fördjupad förståelse och sedan jobbade vi jättebra ihop.

Generations- och ägarskiften inom skogsbruket kan ge upphov till svårlösta konflikter. Om det finns det många vittnesmål.

– Och där kan vi inom Södra göra väldigt mycket genom kommunikation och en ständigt pågående, följsam dialog med våra medlemmar. Södra är detsamma som medlemmarna och det får man aldrig glömma.

Före det nuvarande jobbet var hon chef för virkesredovisning, även det inom Södra.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle jobba med sådana saker, men eftersom jag inte är sakkunnig chef jobbar jag ju med ledarskapet. Vi har sakkunniga experter och det handlar ju mycket om att få ihop laget så att vi går åt samma håll och att alla känner sig behövda.

Som Långasjöandan?

– Ja, man vinner så väldigt mycket på att få ihop gruppen och att alla respekteras för det man gör. I Långasjö har vi alla föreningarna och paraplyorganisationen i sockenrådet och erfarenheterna från det tar jag med mig i jobbet.

Lisa Hansson började som omsorgsassistent inom LSS och människors utveckling har alltid varit central för henne.
Lisa Hansson började som omsorgsassistent inom LSS och människors utveckling har alltid varit central för henne.Foto: Peter Lejon
Peter LejonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons