Annons

Katt räddades från hotellet – kunde inte ta sig ut: ”Måste hända något”

Den unge hankatten tog sig in i det öde Vissefjärda hotell, men kunde inte komma ut. Förbipasserande hörde honom skrika från balkongen och kattvännen Ann-Kristin Elgan kunde med hjälp av företagaren Göran Karlsson rädda katten.
– Katten var fast på hotellet i fyra dagar och detta pekar på att hotellet är allmänfarligt, för barn kan också ta sig in.
Emmaboda • Publicerad måndag 13:00 • Uppdaterad tisdag 09:40
Ann-Kristin Elgan tänker inte ge sig beträffande Vissefjärda hotell varifrån hon nyligen räddade en katt som tagit sig in.
Ann-Kristin Elgan tänker inte ge sig beträffande Vissefjärda hotell varifrån hon nyligen räddade en katt som tagit sig in.Foto: Peter Lejon

Förra fredagen hörde personer som passerade utanför hotellet i centrala Vissefjärda gälla skrik från en katt. Ljudet spårades till balkongen på Vissefjärda hotell.

– Många vet att jag är starkt engagerad för katter, så jag blev stannad vid hotellet. Tidigare har man kunnat gå in i hotellet, men dörrar har bytts ut, så jag gick runt och kände på dörrarna, men det gick inte, för alla dörrar är plomberade nu, säger Ann-Kristin Elgan.

Annons

När hon gick runt hotellet såg hon, att ett källarfönster var sönderslaget.

– Det är det enda stället där katten kan ha tagit sig in. Innanför fönstret sluttar väggen ner till golvet och katten kunde troligen inte ta sig upp samma väg.

Katten hade sedan tagit sig till andra våningen och där står balkongdörren på glänt.

– Jag kontaktade räddningstjänsten för att höra om de kunde hjälpa till med att få ner katten, men det kunde de inte. Jag pratade också med polisen, men de kunde inte heller göra något. De hänvisade till kommunen, fast där kunde man inte heller göra något. Det är väldigt tråkigt när man inser att samhället inte kan hjälpa till i ett sådant här fall. Vem vet - det kan ligga döda djur inne i hotellet som har svultit ihjäl.

I början av förra veckan meddelade företagaren Göran Karlsson i Bromboda att han utan kostnad skulle låna ut sin skylift och se till att katten kunde tas ner från balkongen.

– Jag kontaktade också föreningen Hemlösa katter Kalmar (HKK) och de kom och lånade ut en fångstbur som sattes på balkong med hjälp av liften. Efter tio minuter gick katten in i buren. Han var inte märkt på något sätt, så HKK har tagit hand om honom och ska se till att han får ett nytt hem. Vi vet ju inte vad han egentligen heter, men nu kallas han i alla fall för Edmond.

Till saken hör att bland andra Vissefjärda samhällsförening under flera år verkat för att situationen runt hotellet ska få en lösning. Kontakter har tagits med fastighetsägare och kommunen, men eftersom byggnaden ägs av ett företag har inte kommunen kunnat göra något handgripligt.

Under ”flyktingåren” var det meningen att hotellet skulle bli flyktingförläggning i företaget Holding AB:s regi. Så skedde också under en kort tid, men sedan upphörde verksamheten. Under en vinter frös vattenledningar sönder och fastigheten vattenskadades svårt.

Den unge hankatten kunde räddas från Vissefjärda hotell.
Den unge hankatten kunde räddas från Vissefjärda hotell.Foto: Privat

Holding AB gick i konkurs och Barometern har uppmärksammat detta vid flera tillfällen, och det har bland annat rapporterats om invändiga angrepp av svartmögel.

”Mäklaren har avrått ifrån att gå in i huset eftersom risk finns för att man faller igenom golvet.”
Ann-Kristin Elgan

– Det har länge funnits en oro för hotellbyggnaden. Den enda kontakt jag kunnat få angående byggnaden är en mäklare i Haparanda som har huset till salu. Mäklaren har avrått ifrån att gå in i huset eftersom risk finns för att man faller igenom golvet.

Annons

Ann-Kristin Elgan är tacksam för Göran Karlssons hjälp, men finner det samtidigt märkligt att samhället inte kan hjälpa nödställda djur.

– Man hjälper tydligen bara stora djur, inte smådjur. Fast det här visar att det finns risker med hotellet, för barn kan också ta sig in via källaren.

Hotellet är byggt 1934 och är på drygt 500 kvadratmeter. Det ägs sedan 2022 av företaget Norra Nyckel 2 AB i Haparanda. Företaget ägs av Ulf Magnus Lehto och Heli Johanna Heikka. När Norra Nyckel 2 AB köpte hotellet var köpeskillingen drygt en miljon kronor. Barometern har utan framgång sökt ägarna, som även äger det så kallade ”tandläkarhuset” på Storgatan i Vissefjärda.

Vad kan kommunen göra?

– Plan- och bygglagen säger att kommunens bygg- och miljönämnd har möjlighet att besluta att en fastighetsägare ska underhålla en byggnad eller åtgärda en byggnad så att den är i vårdat skick och förena beslutet med vite.

– Om en byggnad visar sig vara så förfallen eller skadad att den inte går att återställa kan bygg- och miljönämnden besluta att fastighetsägaren ska riva byggnaden och förena beslutet med vite.

– Är en byggnad inte säker att vistas i eller i närheten av kan Bygg- och miljönämnden förbjuda användningen av hela eller delar av byggnaden och även här förena beslutet med vite.

Barometern frågar kommunens samhällsutvecklingschef Roger Steen om kommunen har någon plan för hotellet.

– Förra sommaren blev kommunen kontaktad av ett ombud för ägarna, men jag vet inte vad samtalet handlade om, tyvärr. Vi vill utreda frågan om hotellet, men kan inte i nuläget säga huruvida kommunen vill köpa fastigheten. Det handlar naturligtvis om pris och skick och vi måste också ha en idé om användningsområde för allmänhetens bästa, säger Roger Steen.

Ann-Kristin Elgan tänker inte ge sig ifråga om hotellet.

– Det här har med vår säkerhet att göra i Vissefjärda. Nu måste det hända något med hotellet.

Peter LejonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons