Familjär stämning lockar elever till gymnasiet i Emmaboda
Det pågår en utredning om hur och var verksamheten på Vilhelm Mobergsgymnasiet ska fortskrida eftersom större lokaler behövs.
Ska den vara kvar i nuvarande lokaler på Rådhusgatan? Ska det byggas en helt ny gymnasieskola vid järnvägen? Eller ska skolan flyttas till Emmaboda Folkets hus?
Utredningen är inte färdig, men klart är i alla fall att skolan är där den är nu och på tisdagskvällen kom ungdomar i årskurs nio för att bekanta sig med skolan inför gymnasievalet. Samtliga program visades upp av elever och lärare: Samhällsvetenskapligt, ekonomiskt, naturvetenskapligt, tekniskt, vård och omsorg och industritekniskt.
Gymnasieelever som har musiktillägg på Kulturskolan sjöng och spelade i en av korridorerna och särskilt strid var strömmen av intressenter till det klassrum där det informerades om det samhällsvetenskapliga programmet. Lärare var Jörgen Jonsson och eleverna i årskurs tre Erik Karlsson, Jonna Ingvarsson och Miriam Seluska berättade om hur de trivs.
– Det är en trygg skola och jag trivs väldigt bra här. En annan stor fördel, tycker jag, är att det ingår två språkresor utomlands när man går samhäll och så är det inte på alla gymnasier, sade Erik Karlsson.
– Det är en bra stämning på skolan. Lärarna är jättebra och vi delar inte upp oss så mycket i ettor, tvåor och treor, utan vi umgås med varandra. Det tycker jag om, sade Jonna Ingvarsson.
Gemensamt för de tre är samhällsintresset och en vilja att i framtiden jobba med människor på något sätt.
”Lärarna verkar jättetrevliga och jag tycker om att skolan inte är så stor.”Suweydo Sijad
– Jag funderar på socionom eller kanske sjuksköterska. Jag vet inte riktigt ännu, sade Jonna Ingvarsson.
Den nuvarande trean på Vilhelm Mobergsgymnasiet har ett för skolan nytt tillvalsämne.
– Vi är den första samhällsklassen här som kan välja kriminologi som tillval. Det är väldigt intressant och man får en inblick i hur det kommer sig att vissa väljer att bli kriminella, hur stegen liksom bär åt det hållet. Ämnet rymmer mycket psykologi och sociologi och det tycker jag är intressant, sade Miriam Seluska.
Vid det klassrum där det tekniska programmet presenterades träffade Barometern niorna Esra Siyaad, Basbibi Akbari, Suweydo Sijad och Alice Tyrlöv. De gick tipspromenaden där frågorna kretsade kring skolans utbud av program.
– Jag bor här och vill gärna slippa pendla till skolan. VMG verkar vara en bra skola, sade Alice Tyrlöv.
– Lärarna verkar jättetrevliga och jag tycker om att skolan inte är så stor, sade Suweydo Sijad.
Vård- och omsorgsprogrammet finns nu i en separat byggnad intill Vilhelm Mobergsgymnasiet och där fick man bland annat prova på provtagning på en försöksarm av plast. En av dem som gjorde ett försök var Hugo Bremer.
– Det här är intressant, men jag har inte bestämt mig för vad jag ska välja ännu, sade han.
Vilhelm Mobergsgymnasiet har nu 197 elever. Förra året var antalet elever runt 160.
– Vi har mer besökare än någonsin tidigare på ett öppet hus. Det är en härlig stämning, sade skoladministratören Anette Månsson.