Annons

Emmabodakalaset ger nytt liv åt festivalområdet

Emmaboda har varit förknippat med musikfestival sedan 1967 då Musik i Emmaboda drog igång. Därefter följde Emmabodafestivalen från 1988 till 2018 och på lördag är det premiär för Emmabodakalaset.
– Vi vill att Emmaboda ska fortsätta att vara en festivalort, säger festivalgeneralen Fanny Malmborg Simonsson.
Emmaboda • Publicerad 26 juli 2023 • Uppdaterad 27 juli 2023
Till helgen lever festivalområdet i Rasslebygd upp igen och det sker tack vare bland andra Moa Erlandsson, Fanny Malmborg Simonsson och Victoria Arnesson.
Till helgen lever festivalområdet i Rasslebygd upp igen och det sker tack vare bland andra Moa Erlandsson, Fanny Malmborg Simonsson och Victoria Arnesson.Foto: Peter Lejon

I flera veckor har förberedelserna på festivalområdet i Rasslebygd pågått. Gräs har klippts och sly har tagits ner och omkring 50 personer har på ideell basis hjälpt till med allt som ska göras inför att campingen på området öppnar på fredagens eftermiddag. Festivalområdet har också reducerats en del.

– Det är verkligen jättespännande, för vi vet ju inte riktigt vad vi ska förvänta oss ännu, för detta är ett helt nytt koncept. Vi vill verkligen trycka på att det är ett familjevänligt evenemang och vi har en avdelning på området som är för barn och alla barn under tolv år går in gratis, säger Victoria Arnesson som ingår i den ledande projektgruppen tillsammans med bland andra festivalgeneralen Fanny Malmborg Simonsson och Moa Erlandsson.

Annons

Alla tillstånd är på plats och arrangörerna i föreningen SAK Event känner ett positivt stöd - såväl från Emmaboda kommun som från näringslivet.

– Vi har fått stöd från företag i kommunen på olika sätt. Vi har också en pågående kommunikation med dem som bor närmast festivalområdet, säger Fanny Malmborg Simonsson.

Moa Erlandsson, Fanny Malmborg Simonsson och Victoria Arnesson har mycket att stå inför helgens festival.
Moa Erlandsson, Fanny Malmborg Simonsson och Victoria Arnesson har mycket att stå inför helgens festival.Foto: Peter Lejon

Hon är känd som artist under namnet Effy Simon och Victoria Arnesson framträder under namnet Vionavega. Även Moa Erlandsson är artist under Hilma.

– Men vi spelar inte under festivalen, så nu är vi arrangörer. Vi vill att Emmaboda ska fortsätta som festivalort. Så har det ju varit i över 50 år och vi hoppas verkligen att många härifrån kommer på festivalen, för festivalverksamheten har ju betytt väldigt mycket för kommunen och har också satt den på kartan, säger Fanny Malmborg Simonsson.

– Vi växte ju upp med Emmabodafestivalen och när vi gick i skolan var det en stor grej att komma överens om hur och med vilka man skulle campa. Nu finns det inte så många campingfestivaler kvar, så vi hoppas att dagens ungdomar vill uppleva det, säger Victoria Arnesson.

Arrangörerna är för det mesta lokal. Fanny är född och uppvuxen i Lindås. Victoria har sina rötter i Vissefjärda och Moa kommer från Alsterbro och Jacob Collén från Örebro.

Två scener kommer att användas.

Den största av scenerna på festivalområdet kallas för Ängen.
Den största av scenerna på festivalområdet kallas för Ängen.Foto: Peter Lejon

– Ängen är den stora scenen. Sedan har bryggeriet fått en scen som är ny till området. Det blir totalt ca 15 akter och det är både musik och andra konstformer. Innan musiken börjar på lördagen kommer det arrangeras olika typer av workshops - bland annat i träkonst och graffiffimålning, säger Victoria.

”Vi vill fortsätta med det här, för vi vill att Emmaboda ska fortsätta att vara en festivalort.”
Fanny Malmborg Simonsson

Förfest för Emmabodakalaset hölls på Kafé De Luxe i Växjö i fredags och bland musikakterna på festivalen märks bland andra Josef Slunge, Styva Linan, Coola Kids, Raket Klubben, Kid Vicious och Melén.

– Vi är måna om våra framtida artister och att ge alla en möjlighet att få lysa med sin musik på vår festival, säger Fanny.

Annons

Festivalhistorien i Emmaboda går tillbaka till 1967 då föreningen Musik i Emmaboda arrangerade sin första festival i Folkets hus-parken. Under framför allt 1970-talet var festivalen en stor angelägenhet med många prominenta akter och då var det jazz som dominerade.

I början av 1980-talet blandades utbudet upp allt mer och på den sista festivalen i Musik i Emmabodas regi 1985 spelade bland andra Imperiet och Björn Afzelius.

Till helgen kommer festivalbesökarna tillbaka till festivalområdet i Rasslebygd.
Till helgen kommer festivalbesökarna tillbaka till festivalområdet i Rasslebygd.Foto: Peter Lejon

Under några år stod sedan Emmaboda utan festival, men 1988 drog föreningen Vinterbadarna igång igen, fast med en annan inriktning och på ett nytt festivalområde i Rasslebygd när simhallen. Vinterbadarna med generalen Håkan Karlsson i spetsen gjorde sig kända för att upptäcka nya akter som sedan blev mycket stora - som The Ark, Kent, Broder Daniel och The Cardigans.

Harley Fernandez har anordnat rockabillyfestival i slutet av augusti sedan 2016 på området, med pandemipaus 2020.

Emmaboda Visförening arrangerande under några år under 2010-talet visfestival i Folketshusparken.

Emmabodafestivalen, som lockade tusentals besökare, arrangerades för sista gången 2018.

– Vi vill fortsätta med det här, för vi vill att Emmaboda ska fortsätta att vara en festivalort och vi får mycket stöd av Vinterbadarna i det vi gör, och vi hyr ju också området av dem, säger Fanny Malmborg Simonsson.

Peter LejonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons