Annons

Emmaboda uppmanas skriva på om nytt vattenskyddsområde

Skogsägare i Saleboda förstår inte varför inte Emmaboda kommun vill ha ett utökat vattenskyddsområde kring Lyckebyån.
– Det blir mycket förvirrande när vi har ett regelverk i Blekinge och ett annat på andra sidan länsgränsen, säger Claes-Göran Nilsson.
Emmaboda • 16 november 2024 12:00
Claes-Göran Nlsson med flera skogsägare i Saleboda anser atat det är ett misstag om Emmaboda kommun inte skriver under om ett nytt vattenskyddsområde för Lyckebyån.
Claes-Göran Nlsson med flera skogsägare i Saleboda anser atat det är ett misstag om Emmaboda kommun inte skriver under om ett nytt vattenskyddsområde för Lyckebyån.Foto: Peter Lejon

Saleboda ligger på andra sidan Fur-bron där gränsen går mellan Kalmar län och Blekinge län och mellan Emmaboda kommun och Karlskrona kommun.

På Karlskrona kommuns initiativ har länsstyrelsen i Blekinge tagit fram förslag på ett utökat vattenskyddsområde för Lyckebyån. Ån är dricksvattentäkt åt i första hand Emmaboda och Karlskrona kommuner och även åt Lessebo kommun eftersom ån rinner upp i Visjön strax norr om Kosta. Merparten av ån rinner dock genom Emmaboda och Karlskrona.

Annons

Claes-Göran Nilsson, känd näringslivsprofil i Emmaboda, bor tillsammans med hustrun Ingela Nilsson i Saleboda och äger även skogsmark där. Nilsson är starkt engagerad i Lyckebyån och ställer sig huvudsakligen bakom förslaget till nytt vattenskyddsområde som tagits fram av länsstyrelsen i Blekinge.

– Det gör alla skogsägare i Saleboda, även om vi protesterar mot några detaljer i förslaget. Huvudtanken med förslaget är dock att skydda dricksvattentäkten mot förorening och om det blir antaget får man vara ännu mer försiktig när man använder fordon och maskiner nära ån, men det tycker vi att man får ta när det handlar om något så viktigt som dricksvattnet, säger Claes-Göran Nilsson.

Barometern har talat med Edgar Villareal, vattenskyddshandläggare på länsstyrelsen i Blekinge.

– Det nuvarande vattenskyddsområdet började gälla 1986. Frågan om ett utökat vattenskyddsområde initierades av Karlskrona kommun, men tyvärr har inte Emmaboda och Lessebo kommuner visat intresse för det, så om det här beslutet tas under 2025 kommer det nya, utökade vattenskyddsområdet bara att omfatta den del av Lyckebyån som ligger i Blekinge, säger Edgar Villareal.

Emot detta vänder sig Claes-Göran Nilsson med flera skogsägare i och kring Saleboda.

– Det betyder att ett regelverk gäller för oss som bor på Västersjöns södra sida, medan de som bor på andra sidan sjön har ett annat regelverk. Under de samtal jag haft med bland annat länsstyrelsen i Kalmar är man för det nya vattenskyddsområdet, men Emmaboda kommun förhindrar det och vi har inte fått några förklaringar till varför. Det vore förstås bäst om samma regler gäller för hela åns sträckning, för om det händer något uppströms - i Emmaboda kommun eller Lessebo kommun - så drabbar det ju oss här nere eftersom ån flyter söderut. Dessutom är det inte bra för disciplinen bland markägare längs ån om inte regelverket är konsekvent.

”Det betyder att ett regelverk gäller för oss som bor på Västersjöns södra sida, medan de som bor på andra sidan sjön har ett annat regelverk.”
Claes-Göran Nilsson

Claes-Göran Nilsson pekar också på att länsgränsen går mitt i ån i ungefär en mil kring Saleboda.

– Så en sak som är tillåten på ena stranden är förbjuden på den andra stranden. Det är mycket förvirrande.

Han menar också att Lyckebyåns vattenförbund som verkar för hela Lyckebyån borde kunna sätta ner foten för att få en enhetlighet.

– Men det gör man inte och vi förstår inte varför.

Annons

Enligt vattenförbundets ordförande, politikern Bo Sunesson (C), är det lättare att utöka vattenskyddsområdet på Blekingesidan.

– Det finns inte industrier och jordbruk tätt in på ån som i Emmaboda kommun, men det betyder inte att vi i Emmaboda inte är rädda om Lyckebyån, säger Bo Sunesson.

Sunesson hänvisar frågan till kommunalrådet Johan Jonsson (C).

– Vi har inte tagit ställning för eller emot vattenskyddsområde för Lyckebyån i Emmaboda kommun. Vi har följaktligen ej heller tagit ställning till vilka föreskrifter/begränsningar ett eventuellt vattenskyddsområde skulle innehålla. Frågan står inte heller högst på dagordningen i Emmaboda kommun. Vi har många viktiga saker att hantera och just nu får ett nytt vattenskyddsområde vänta, säger Johan Jonsson.

Peter LejonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons