Annons

Dyrare att elda med olja

1 500 kronor mer för villaoljan. Så mycket kommer länets 9 000 villaägare med oljepanna att förlora på regeringens budget.
Nyheter • Publicerad 20 september 2003
Villaoljan blir dyrare på grund av regeringens uppgörelse med samarbetspartierna. Ett normalhushåll får betala drygt 1 500 kronor mer om året.
Arkivfoto: Sonja Palm
Villaoljan blir dyrare på grund av regeringens uppgörelse med samarbetspartierna. Ett normalhushåll får betala drygt 1 500 kronor mer om året. Arkivfoto: Sonja PalmFoto: 

På måndag går finansminister Bosse Ringholm från Rosenbad till riksdagen med den nådiga luntan. Eller rättare sagt: med cd-skivan som innehåller nästa års budget.

För flertalet av landets hushåll får uppgörelsen mellan regeringen och samarbetpartierna små effekter.

Annons

Men för villaägare som eldar med olja och för dem som kör en dieseldriven bil blir det desto mer kännbart.

Kraftigt höjda kostnader

Uppgörelsen innebär att skatteväxlingen blir två miljarder kronor nästa år och fyra miljarder kronor 2005.

Det betyder bland annat att dieseln blir tio öre per liter och att eldningsoljan blir 420 kronor dyrare per kubikmeter.

- En del villaägare som värmer upp sina hus med olja får kraftigt höjda kostnader, säger Föreningssparbankens privatekonom Ylva Yngvesson till TT.

Men samtidigt sänks skatten för löntagarna med 200 kronor per år.

- Men för många hushåll kommer inte skatteväxlingen att gå jämnt ut, säger Ylva Yngvesson.

Höjningen av elskatten med ett öre innebär att hushåll som värmer sina villor med el drabbas relativt lite av uppgörelsen.

Tvingas ifrån sina hem

Villaägarna är kritiska mot uppgörelsen.

Annons

- Återigen har man infört en grön skatteväxling som drabbar villaägare hårdare än andra grupper. De här höjningarna bara fortsätter år efter år, säger Villaägarnas vice förbundsdirektör Elisabet Österman.

Hon välkomnar dock att arvsskatten mellan makar nu slopas, men ifrågasätter uppgörelsen om de särskilda dämpningsreglerna för fastighetsskatten.

- Den gäller bara omkring 20 000 villaägare och taxeringsvärden upp till maximalt tre miljoner kronor, säger Elisabet Österman.

Hon hävdar att uppgörelsen mellan regeringen och samarbetspartierna inte hjälper normalinkomsttagare som bor i attraktiva områden med taxeringsvärden som vida överstiger tre miljoner kronor.

- Man räddar några till men accepterar samtidigt att vanliga människor tvingas ifrån sina hem, säger Elisabet Österman.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons