Kommunalråden kräver svar av Löfven om slutförvaret
– En del av SKB:s samlade ansökan innebär att lagringskapaciteten i mellanlagret för det använda kärnbränslet, Clab, utökas från 8 000 till 11 000 ton. Om inte det tillståndet finns på plats blir Clab fullt 2023, med följd av att svensk kärnkraft måste släckas ner. Då släcker regeringen ned Sverige också, skriver Andreas Erlandsson (S) och Jacob Spangenberg (C), kommunalråd i Oskarshamn respektive Östhammar.
Brevet är adresserat till regeringskansliet och statsminister Stefan Löfven (S). De två kommunalråden påminner om att de båda kommunerna skrev ett brev till dåvarande klimat- och miljöministern Isabella Lövin (MP) i slutet av september förra året.
Och att de överraskades av en del av innehållet i svaret de fick från Lövin knappt två månader senare.
– Det vi ställer oss frågande till är vad det finns för ytterligare frågor som nu måste belysas i slutskedet av denna process, skriver Erlandsson och Spangenberg.
De konstaterar att ”omfattande forskning, utveckling och demonstration har genomförts sedan 1970-talet” och att även en metod för slutförvaring av det använda kärnbränslet har tagits fram.
– 2011 lämnade SKB in sin ansökan om detta. Den nationella prövningen och granskningen av denna fråga har alltså pågått i tio år. Frågan är således väldigt väl genomlyst.
Kommunalråden säger sig ha svårt att se vilka ytterligare frågor som skulle behöva svar. Men om Stefan Löfven och regeringen delar den tidigare miljöministerns uppfattning vill de, som de uttrycker det, ”gärna ta del av vilka frågor det rör sig om.”
– Vi skriver till dig som regeringschef eftersom konsekvenserna om regeringen inte fattar ett beslut i närtid skulle få förödande konsekvenser för vårt samhälle och land.
Erlandsson och Spangenberg trycker på att regeringen måste fatta beslut i frågan inom en snar framtid.
– Nu har två kommuner, en myndighet och en domstol tillstyrkt att slutförvaret och inkapslingsanläggningen kan byggas. Därför återstår enbart regeringens beslut, avslutar de sitt brev.